AK Parti’de büyük şaşkınlık: İktidarı poşet mi yıkacak?

AK Parti’de büyük şaşkınlık: İktidarı poşet mi yıkacak?

Vatandaş poşet isyanında. Marketlerde sert tartışmalar yaşanıyor. AK Partililer ise şaşkın “kendi ayağımıza sıktık” diyorlar. Poşetin parası “küçük” ama derdi “büyük” olacak gibi.

1 Ocak 2019’dan itibaren marketlerde poşetlerin paralı olmasının etkileri çığ gibi büyüyor. Vatandaş marketlerde kendisinden alınan 25 kuruşluk poşet parasına büyük tepki gösteriyor ve bu tepki de alttan alta çığ gibi büyüyor.

Gazeteci yazar İsmet Özçelik, poşet krizi yazdı ve poşetin AK Parti iktidarını bile yıkacak boyuta geldiğini ifade ederek, “İktidarı yıkan poşet” tabirini kullandı.

İsmet Özçelik’in Aydınlık’taki yazısı şöyle:

“Mağazaların, marketlerin kasalarında çok sert tartışmalar yaşanıyor. Vatandaş isyanda.

25 kuruşluk poşete tepki büyük.

Dün markette sıra beklerken yine aynı manzara ile karşılaştım. Yaşlısı, genci, kadını, erkeği, ... herkes poşet parasına itiraz ediyordu.

Para 25 kuruş.

Ama tepkisi büyük.

ÇALIŞANLAR DERTLİ

Kasadaki kızlarla konuştum.

Onlar da isyanda.

Sabahtan akşama kadar müşterilerden azar işittiklerini söylediler.

“Müşteri bize kızıyor. Suç bizim mi? Kararı biz mi aldık. Bize değil hükümete kızsınlar. Bizim ne kabahatimiz var. Bazen ağlayacak noktaya geliyoruz” diye dert yandılar.

BARDAĞI TAŞIRDI

Toplumda oluşan poşet tepkisini sosyolog ve psikologlarla konuştum. “Bastırılmış duyguların patlaması olarak” yorumladılar. Arkasından da şu değerlendirmeleri yaptılar:

“Toplum uzun süredir baskı altında. Önce Ergenekon olayları. Sonra FETÖ kumpasları. İnsanlar telefonda konuşamaz hale geldi. Kamera korkusundan yatak odalarında bile ışığı kapatmadan soyunamaz oldu. Sonrasında iktidar baskısı. Herkes bir şekilde etkilendi. Bunlar birikti birikti sonra patlama yaşandı. Poşet tepkisi bardağı taşıran damla gibi bir durum.”

NEDEN?

“Rakam küçük, tepki neden çok büyük” soruma da şu yanıtı verdiler:

“Daha önce bedavaydı, şimdi para veriyor. Vatandaşın cebine anında yansıyor. Vatandaşın cebine doğrudan el attın mı iş değişiyor. Rakamın küçüklüğü büyüklüğü fark etmez. Zaten geçim sıkıntısı yaşarken, ek para ödemek zoruna gidiyor.”

SEÇİMİ ETKİLER Mİ?

Sosyologlara, “Seçimi etkiler mi?” diye sordum.

Onlar da merak ediyorlar.

“Tepki beklenenin çok üstünde. ‘İktidar yıkan poşet’ tabiri siyasi yaşamımıza girerse sürpriz olmayacak gibi. İktidar geri adım atmazsa tepkilerin sandığa yansıması kaçınılmaz” ifadelerini kullandılar.

AKP’LİLER DE ŞAŞKIN

Kriz yurt sathında.

81 ilde ve tüm ilçelerde “poşet sorunu” yaşanıyor.

AKP’lilerle konuştum. Onlar da şaşkın.

“Bu poşet krizi nereden çıktı?” havasındalar.

İşin bu noktaya geleceğini hiç düşünmemişler.

KENDİ AYAĞIMIZA KURŞUN SIKTIK

AKP soruna çözüm bulma telaşında.

Ürkerek, “kararı erteleyelim” diyenler var.

Ülkenin her yerinden gelen bilgiler tedirgin ediyor.

Kapalı odalarda, “Kendi ayağımıza kurşun sıktık” sesleri duyuluyor.

Ama emir “büyük yerden” geldiği için seslerini fazla çıkaramıyorlar.

MUHALEFETİN YAPAMADIĞINI ...

Meclis kulisinde AKP milletvekilleri gazetecilerin poşetle ilgili sorularına yanıt vermek yerine geçiştirme taktiği izliyorlar.

Halkla ilişkileri iyi olan bir AKP milletvekili ile sohbet ettim. Fazla konuşmadı. Tam ayrılırken kulağıma eğilip, “Muhalefetin yapamadığını 25 kuruşluk poşet yaptı” diye fısıldadı.

Arkasından da “Sakın adımı yazma” demeyi de ihmal etmedi.

POŞET SEÇİMİ

Halkta oluşan tepki azalmak yerine artıyor. Mağazalarda, marketlerde bir kişi itiraz edince anında “itiraz korosu” oluşuyor.

Şu anda poşet tartışılıyor. Sırada gıda ürünlerindeki paket sorunu var. Onlara da para kesilecek. Üreticiler maliyetlerin arttığını, fiyatlara yansıtacaklarını söylüyorlar. Bakalım bu işin sonu nereye kadar gidecek.

Ama şurası açık.

31 Mart seçimlerine “25 kuruşluk poşet” damga vuracak gibi..!”

Siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum