Ak Parti'de flaş ittifak hesapları

Ak Parti'de flaş ittifak hesapları

2019 seçimleri öncesinde partiler arasında ittifak ve erken seçim tartışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Özellikle Ak Parti ve MHP arasında bir ittifakın olması bekleniyor.

AK Parti ve MHP 2019 seçimleri öncesinde ittifak yaparak sandıktan güçlü çıkmak istiyor ve istenilen oyların alınmasını ümit ediyor. Bu doğrultuda AK Parti’nin uzun bir süredir ‘Seçim Yasası’ üzerinde çalıştığı tüm kamuoyu tarafından biliniyor.

Aydınlık Gazetesi yazarlarından İsmet Özçelik, AKP-MHP ittifakına dair köşe yazısında ‘Seçim İttifakı! Hesap ne?’ başlıklı bir yazı kaleme aldı.

AKP kulislerinde uzun süredir seçim ittifakı üzerinde konuşulduğunu belirten yazar Özçelik, seçim ittifakının Seçim Yasası ile yasallaştırılacağını söyledi.

İşte gazeteci-yazar İsmet Özçelik’in ‘Seçim İttifakı! Hesap ne? Başlıklı o köşe yazısı;

AKP’nin uzunca bir süredir “Seçim Yasası” üzerinde çalıştığı biliniyor. “Daraltılmış bölge” sistemiyle “az oyla çok milletvekili” hesapları yapıyor.

AKP kulislerinde “seçim ittifakı” konuşuluyordu. Pek ihtimal vermemiştim. Önceki gün AKP’ye yakın Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi de gündeme getirdi. “Seçim ittifakı” da yasallaştırılacakmış.

ZAFİYET

Son seçimde yüzde 49,5 oy alan AKP için şaşırtıcı bir durum. Teklifin AKP’den gelmesi, hem de çok erken duyulması aleyhine oldu. Tecrübeli siyasetçilerce, “AKP’nin zafiyeti” olarak yorumlandı.

AKP’nin ittifaka mahkûm olduğu algısı oluştu.

“AKP oyları çok düştü. Bahçeli’nin partisi baraj altında. MHP’ye 20-30 civarında kontenjan verilip hem Bahçeli kurtarılacak hem de MHP oylarıyla AKP takviye edilecek” görüşü öne çıktı.

SADECE MHP Mİ?

Herkesin aklına, AKP-MHP ittifakı geldi.

Ama AKP kulislerine bakılırsa hedefte sadece MHP yok. AKP’nin son kongrelerinde Saadet Partisi tabanına hitap eden isimlere yer verilmesine dikkat çekiliyor. “Erdoğan için Cumhurbaşkanlığı esas, parti ikinci planda. Kendisi yukarda olursa aşağıda koalisyon olması önemli değil” deniyor.

Yüzde 50+1 için birçok şeye katlanabileceği ifade ediliyor.

YOKSA ASIL NİYET BAŞKA MI?

Bunlar işin bir tarafı. İlk akla gelenler. Ama işin bir de öbür tarafı var.

Asıl niyet farklı gibi. Sanki el altından CHP’nin yerel ve genel seçimlerde HDP ile ittifak yapmasının önü açılıyor.

AKP-MHP bloğunun karşısına, HDP’nin de içinde olduğu başka bir blok çıkarılmaya çalışılıyor. Seçimleri böyle bir kamplaşmayla kazanmanın hesapları yapılıyor.

ARAŞTIRMA ŞİRKETLERİYLE TOPLANTI

Geçtiğimiz günlerde kamuoyu araştırma şirketleriyle Beştepe’de bir toplantı yapılmış. Bu toplantıda uzun uzun CHP-HDP ittifakı üzerinde durulmuş. Böyle bir ittifakın sonuçlarının ne olacağına ilişkin rapor istenmiş.

Sızan bilgilere bakılırsa böyle bir kamplaşma AKP’ye yarayacak.

Gerçi bunu araştırmaya bile gerek yok. 1991 seçimleri ortada. SHP-HEP ittifakı o zamanki SHP oylarını yüzde 28’lerden yüzde 20’lere düşürmüştü.

Şimdi de farklı bir sonuç çıkmaz.

AKP PUSUDA!

Seçmenin karşısına çıkacak yeni projeleri yok. Erdoğan’ın son dönemdeki konuşmalarını yan yana getirin birbirinin aynı. Başbakan Binali Yıldırım’ınkiler de benzer. AKP kamuoyunu hareketlendirecek çıkış bulmakta zorlanıyor.

“Metal yorgunluğu” aşağıdan çok yukarılarda.

Bu nedenle AKP, CHP-HDP ittifakının pususuna yatmış görünüyor.

Erdoğan’ın bir taşla iki kuş vurma planları yaptığını söyleyenler de var.

AKP’DE KAYIP KAÇAK ORANI

AKP’de seçim tarihi konusunda kesin karar verilmiş değil. Erdoğan ve AKP yöneticileri sık sık “seçimler zamanında yapılacak” dese de seçim işlerinden sorumlu ekip fazla mesaide.

Ekonomik kriz, eğitimde yaşananlar, partinin iç sorunları, uluslararası tuzaklar... hepsi masada. Kayıp kaçak oranı hesaplanmaya çalışılıyor.

Psikolojik üstünlüğün kaybedilmesi endişesi giderek büyüyor.

Zamanın aleyhe çalışması en büyük sorun. 15 Temmuz 2018 tarihi de bu çerçevede gündeme geliyor.

Ama anketler umut vermiyor.

Şu aralar AKP kulislerinde, “Kararsızlık en kötü karar” sözü çok sık duyuluyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.