AK Parti'de kriz derinleşiyor

AK Parti'de kriz derinleşiyor

Belediye başkanlarının istifa ettirilmesi AKP’de tartışmalara yol açtı. Bazı belediye başkanlarının önümüzdeki dönemde ciddi sıkıntı yaratabileceği konuşuluyor.

AKP’de erken seçim seçeneğinin geri plana itilmesi ve seçimlerin zamanında yapılması eğilimi öne çıkınca Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan parti içi düzenlemeyi öne aldı. Arkasından da belediye ve il başkanlarının istifalarını gündeme getirdi. Bu çerçevede, belirlenen 59 belediye başkanını istifa ettirmek için düğmeye bastı. İstanbul Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş ve Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan istifa etti. Ancak Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe bütün uyarılara rağmen istifada ayak sürüdü.

ERDOĞAN’DAN SOPA

İstifa süreci uzayınca AKP içinde tartışmalar büyüdü. İstifası istenen belediye başkanlarını destekleyenlerle istifayı destekleyen AKP’liler arasında gerilim ortaya çıktı. Bu durum AKP’li belediye meclis üyelerine de yansıdı. İstifası istenen belediye başkanlarının belediyelerindeki AKP’li meclis üyelerinin de ikiye bölündüğü öğrenildi.

Erdoğan istifaları sorunsuz bir şekilde bitirmek istiyor. Ancak başkanların istifada direnmesi ve partide yaşanan bölünme Erdoğan’ın tavrını da sertleştirdi. Erdoğan birçok kez Gökçek ve diğer istifasını istediği belediye başkanlarını uyardı. Polonya dönüşünde uçakta gazetecilere, isim de vererek istifa taleplerinin iletildiğini söyledikten sonra, direnenlere “Neticesi ağır olur” uyarısı yaptı.

'PARTİYİ YIPRATMASINLAR'

İstifası istenen belediye başkanlarının direnmesi ile ilgili Başbakan yardımcısı Bekir Bozdağ da konuştu. Bozdağ, A Haber’de istifası istenen başkanların sıkıntı yarattığını da ima ederek şu ifadeleri kullandı: “Artık bu saatten sonra yapılması gereken, etik olan doğru olan bu çerçevede bir adım atmak, değişim iradesine, halktan gelen değişim iradesine saygı duymaktır. Görevden ayrılmaları partimizin 2019'a daha da güçlenerek gitmesini sağlayacaktır. Halkın ortaya çıkan iradesine kim kulağını tıkarsa seçim zamanında da başka zamanlarda da zarara görür.”

KRİZİ BİTİRELİM

Öte yandan AKP yönetimi içinde belediye başkanlarının istifası krizinin bir an önce sonuçlandırılması fikri öne çıkmaya başladı. AKP’de yapılan toplantılarda tartışmaların büyümesinin AKP’ye zarar verdiği ve parti içinde bölünmelere yol açtığı ifade edilirken, istifa krizinin hızla sonuçlandırılması gerektiği vurgulandı.

GÖKÇEK İTİFA ETSE BİLE …

Bu arada, Gökçek’in yakın çevresi Gökçek’in istifa etse bile mücadelesini sürdüreceğini bildirdiler. Gökçek’in çok yakınında bulunan bir AKP’li şunları söyledi:

“Sayın Başkan istifa etmek zorunda kalabilir. Ama bu mücadelesi bitecek anlamına gelmiyor. Gökçek 35 yıldır siyasetin içinde. Hem de bütün vücuduyla içinde. Elbette çok şey biliyor. Kimsenin bilmediklerini biliyor. Ayrıca yaşı da genç. Daha önünde uzun yıllar var. Bunca birikimi bir anda çöpe atacak değil. Gökçek’i seven AKP’li sayısı da çok yüksek.”

ERDOĞAN’DAN SON UYARI

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan dün bir kez daha Gökçek ve diğer belediye başkanlarının istifa etmeleri talebini yineledi. Nijerya Cumhurbaşkanı Buhari'yle düzenlediği basın toplantısında son uyarısını da yapan Erdoğan, “Gereği neyse o yapılır dedim. Gereğini yapacaklarını umut ediyorum ve yapılmasını bekliyorum. İstifasını vermeyen için gereği yapılır. Üç başkan en kısa sürede istifalarını verecekler” diye konuştu.

ALTEPE YURT DIŞINA GİTTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın istifasını istediği belediye başkanlarından Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'nin yurt dışına gittiği ortaya çıktı. Bosna-Hersek'in bağımsızlığının 25.yılı ve Aliya İzzetbegoviç'in ölümünün 14.yıl anma etkinliklerine katılmak için Bosna’ya giden Altepe’nin Türkiye'ye hafta başı döneceği öğrenildi.

Kaynak:Aydınlık

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.