AK Parti'de MHP hareketliliği! Kurtulmak mı istiyorlar?

AK Parti'de MHP hareketliliği! Kurtulmak mı istiyorlar?

Adalet ve Kalkınma Partisi, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü’nde değişiklik için çalışmalarına devam ederken MHP’nin desteğine mecbur kalmamak, önleyici düzenlemeler getirmek için uğraşıyor. İşte ayrıntılar;

AK Parti, ‘anayasaya uyum’ gerekçesiyle hem muhalefetin sesini daha da kısmak hem de komisyonlarda ‘kıl payı’ yakaladığı çoğunluğu kaybetmemek ve sürekli MHP’nin desteğine mecbur kalmamak için önleyici düzenlemeler getirmeyi planlıyor.

Komisyonun hazırladığı taslağa son şeklini ise Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan verecek.

Planlanan düzenlemeler ise şöyle:

GRUP ÖNERİLERİNE SINIRLAMA

AKP, siyasi partilerin grup önerisi verme sayısını haftada bir günle sınırlandırma seçeneği üzerinde duruyor. Ancak bu düzenlemenin içtüzüğün TBMM’den geçmesini zorlaştıracağı için gündeme getirilmeyebileceği de dile getiriliyor.

KOMİSYONLARIN SAYISI

İhtisas komisyonlarının sayısının ne olacağı konusunda iki görüş bulunuyor. 17 olan komisyon sayısının bakanlıklardaki birleştirme ve isim değişiklikliği dikkate alınarak adlarının değiştirilmesi, ancak sayının aynı kalması ilk seçenek olarak değerlendirilirken; komisyon sayısının 9’a düşürülmesi de ikinci seçenek olarak düşünülüyor. Ancak her iki seçenekte de Başkanlık Divanı’nın önerisi üzerine genel kurulun kararıyla komisyonlar kurulabilmesi öngörülüyor.

KOMİSYONLARA YEDEK ÜYE

26 üyeli ihtisas komisyonlarında 13 üyesi bulunan AKP , sıkıntı yaşamamak ve MHP’nin desteğine mecbur kalmamak için komisyonlara yedek üyelik üzerinde duruyor. Tartışılan modele göre, siyasi partiler komisyonlarda asıl üyelerin yarısı kadar da yedek üye belirleyecek. Yedek üyeler, asıl üyelerin yerine birinci sıradan başlamak üzere komisyon toplantılarına katılabilecek.

KOMİSYONLARA SÜRE SINIRI

AKP, komisyondaki konuşma sürelerine de sınırlama getirmek istiyor. Buna göre, konuşma süresi yasa önerisinin tümü üzerinde siyasi parti grupları, teklif sahibi, yürütme temsilcisi için 20, komisyon üyeleri için 10 dakika olacak. Önerinin maddelerinde ise bu süre yarısı kadar uygulanacak.

MUHALEFET ŞERHLERİNE İADE

TBMM Genel Kurulu’nda başkanın ‘kaba ve yaralayıcı sözler söyleyen kimseyi temiz bir dille konuşmaya davet etmesi, başkanlığa gelen yazı ve önergelerde kaba ve yaralayıcı sözler varsa gereken düzeltmelerin yapılması için o yazı veya önergeyi sahibine geri vermesi” yetkisi, komisyon başkanlarına da verilecek. Komisyon başkanı, komisyon raporları ile rapora eklenen şerh ve ek görüş içeriğindeki yazıları kaba ve yaralayıcı söz gerekçesiyle iade edebilecek.

siyasetcafe.com

parti-008.jpg

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.