AK Parti'li Belediye onayladı! ENSAR ve TÜGVA ile yapılan protokolde dikkat çeken Yeşilay ayrıntısı!

AK Parti'li Belediye onayladı! ENSAR ve TÜGVA ile yapılan protokolde dikkat çeken Yeşilay ayrıntısı!

AK Parti'li Çekmeköy Belediyesi'nin ENSAR ve TÜGVA ile yaptığı protokolde 3.kurumun YEŞİLAY olması dikkatlerden kaçmadı.

Çekmeköy Belediyesi İBB’den kaynakları kesilen ENSAR ve TÜGVA ile yaptığı protokol ile gündeme gelmişti.

Ancak bu protokolün imzalandığı 3.kurumun YEŞİLAY olmasına anlam verilememiş hatta Çekmeköy Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Ünal Bellek “Bu iki vakfın Yeşilay Cemiyeti ile birlikte anılmasını da bir haksızlık olarak görüyoruz.”  ifadelerini kullanmıştı.

Oysa YEŞİLAY’ın bazı özellikleri nedeni ile bu yapılan protokoldeki 3.kurum olarak bulunması birleştiğinde ortaya oldukça “Enteresan” ve kafalara soru işaretlerini getirecek bir tablo çıkmakta.

 

YAPILAN BAĞIŞLAR TAMAMEN VERGİDEN DÜŞÜLEBİLİYOR

 

Daha önce Başkent Doğalgaz’ın Kızılay üzerinden 8 milyon Dolar bağış yaparak bu bağışı ENSAR VAKFI’na aktardığı ve böylece KIZILAY’a yapılan bağışların tamamen vergiden düşülebilmesi ile “VERGİDEN KAÇINDIĞI” ortaya çıkmıştı.

Çekmeköy Belediyesi ile protokol imzalayan ENSAR VAKFI ve TÜGVA ile birlikte 3. kurumun YEŞİLAY olması bu noktada dikkat çekiyor.

Zira YEŞİLAY’a yapılan bağışlar da tıpkı KIZILAY’da olduğu gibi tamamen vergiden düşülebilmekte.

Bu durumda isteyen herhangi bir şirketin Çekmeköy Belediyesi ile imzalanan protokol kapsamındaki faaliyetlere destek olmak adı altında önce YEŞİLAY’a bağışta bulunup, bu bağışın protokolü imzalayan diğer 2 vakıftan ENSAR VAKFI yahut TÜGVA’ya aktarılmasını isteyebilmesinin, böylece tıpkı KIZILAY-ENSAR skandalında olduğu gibi bu tip bağışçı şirketlerin “Vergiden kaçınmasının” da önü açılmış oldu.

Öte yandan böyle bir durum gerçekleşir ve YEŞİLAY üzerinden ENSAR yahut TÜGVA’ya bu şekilde bir para transferi söz konusu olursa bu 2 vakıf “Vergiden muaf” oldukları için vergi de ödemeyecek.

Yani YEŞİLAY üzerinden bağış yapacak şirket “VERGİDEN KAÇINABİLECEK”, ENSAR ve TÜGVA da vergi muafiyeti ile vergi ödemeyecek.

Bu paralar ile finanse edilecek projeler ise Çekmeköy Belediyesi ile imzalanan protokol uyarınca vakıflara öğrenci yurdu, konut şeklinde dönecek.

 

YEŞİLAY “KENDİ KENDİSİNİ” DENETLİYOR!

 

Ortaya bu şekilde bir tablo çıktığında akıllara doğal olarak özellikle YEŞİLAY üzerinden gerçekleştirilebilecek böyle bir para transferi konusunda “Peki bu durum denetlenemez mi?” sorusu gelmekte.

Ancak bu soru sorulduğunda da ortaya enteresan bir durum çıkmakta.

Zira YEŞİLAY Denetim Kurulu Başkanı Tayyip Yaşar ve YEŞİLAY Denetim Kurulu Üyesi Ebubekir Taşyürek AKSİS ULUSLARARASI BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş’nin “Kurucu Ortakları”

“Denetim Kurulu” tarafından denetlemesi gereken Yeşilay Yönetim Kurulu’nun Genel Saymanı Çetin Dönmez ise AKSİS ULUSLARARASI BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş’nin bir başka “Kurucu Ortağı”

Yani YEŞİLAY Yönetim Kurulu üyesinin ortağı olduğu şirketin diğer ortakları da YEŞİLAY’da “DENETÇİ” pozisyonunda. Ortaklar birbirini denetliyor!

Daha da ilginç olan nokta ise adı “VERGİDEN KAÇINMAKLA” özdeşleşen KIZILAY’ın en büyük şirketi konumundaki Kızılay Gayrimenkul ve Girişim Sermayesi Portföy Yönetimi A.Ş.isimli  şirketinin denetim firması da yine ortakları YEŞİLAY Yönetim ve Denetim Kurullarında ortakları bulunan AKSİS ULUSLARARASI BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş.

Hali ile YEŞİLAY’ın denetiminin ne kadar sağlıklı olduğu noktasında da kafalarda soru işareti uyanıyor.

 

YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN!

Siyasetcafe.com

 

Kaynak:Haberalternatif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.