AK Partili Şentop: Akşener İYİ Parti’den aday olamaz!

AK Partili Şentop: Akşener İYİ Parti’den aday olamaz!

AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop Meral Akşener’in 100 bin imzayla cumhurbaşkanı adayı olması durumunda resmi olarak İYİ Parti’nin adayı olamayacağını açıkladı.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, CHP’den yapılan 15 milletvekili transferinin ardından partisi grup kursa da bu hakkı kullanmayacağını ve 100 bin imza toplayarak aday olacağını açıklamıştı.

16 Nisan’da referandumda kabul edilen anayasa değişikliğini hazırlayanlar arasında bulunan TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop’un yaptığı değerlendirmeye göre bu durumda Akşener oy pusulalarına İYİ Parti’nin adayı değil, bağımsız aday olarak geçecek.

sentop1.jpg

Şentop, konuyla ilgili Twitter’dan şöyle yazdı:

Cumhurbaşkanlığına 3 şekilde aday gösterilebilir: 1- TBMM’de Grubu bulunan parti tarafından 2- Son seçimde tek başına veya birlikte %5’i geçen partiler tarafından 3- Yüzbin imza ile.

2-) Bir kişinin bir siyasi partinin adayı olabilmesi için o siyasi partinin Anayasaya göre aday gösterme imkanının bulunması gerekir. Yani, aday gösterecek siyasi partinin ya TBMM’de grubu bulunmalı ya da son seçimde en az %5 oy almış olmalı.

3-) TBMM’de grubu bulunmayan veya son seçimde en az %5 oy almış olmayan bir siyasi partinin adayı olmaz; olamaz. Zira böyle bir parti aday gösteremez.

4-) Bir siyasi parti üyesi veya yöneticisi yüzbin imza ile cumhurbaşkanı adayı olabilir; buna bir mani yok. Ama o kişi artık bir siyasi partinin adayı değildir; bağımsız adaydır. Henüz imzalar tamamlanmamışsa, sadece aday adayıdır.

sentop.png

siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum