AK Parti’ye destek 40’ın altında

AK Parti’ye destek 40’ın altında

AK Parti’de işler iyi gitmiyor. Anketlerde destek yüzde 40’ın altına indi. Erken ve baskın seçim rafa kalktı. Fatura Erdoğan’a kesiliyor.

Gazeteci yazar İsmet Özçelik, AK Parti’de işlerin giderek kötüleştiğini faturanın Erdoğan’a kesildiğini ifade ederek, “Erken” ve “baskın” seçim ihtimalinin şimdilik rafa kalktığını yazdı.

İsmet Özçelik’in Aydınlık’taki yazısı şöyle:

Erdoğan ve AKP yöneticileri, “Erken seçim yok, seçimler 2019’da” dese de erken seçim hazırlıkları vardı.

Ekonomi iyiye gitmiyordu. Halktaki hoşnutsuzluk artıyordu. AKP kurmayları da endişeliydi. Tedirginliklerini, “Bu milleti kırk yıl sırtında taşırsın ama bir gün indirirsin senden kötüsü olmaz” sözleriyle dillendiriyorlardı.

Ekonomide “yalancı bahar” her an bitebilirdi. Bu nedenle “acele edilmesi” görüşü hakimdi. Sürekli anket yaptırılıyordu. Işık görüldüğü anda düğmeye basılacaktı. “Erken seçim” de “baskın seçim” de masadaydı.

Muhalefet hazırlık yapamadan harekete geçilecekti. YSK’da nabız bile yoklanmıştı. 6 hafta (42 gün) yeterdi.

DESTEK YÜZDE40’IN ALTINA İNDİ

Ama beklenen ışık bir türlü görülmedi. Oylar istikrarlı bir şekilde düşmeye devam etti. Gelen haberlere göre, son anketlerde AKP’ye destek yüzde 40’ın altına indi.

Milli eğitimde yaşanan kriz, sınavlardaki belirsizlik de sıkıntıyı arttırdı. AKP yöneticilerinin ifadesiyle, eğitimde ortaya çıkan durum AKP’ye oy verenleri bile kızdırdı. AKP’ye destekte kırılganlık arttı.

FATURA ERDOĞAN’A

16 Nisan sonrasında “bundan sonra bütün fatura Erdoğan’a kesilecek” demiştik. Haklı çıktık. Erdoğan’ın, TEOG sınavından üniversite sınavlarına, dış politikadan ekonomiye, fındıktan pamuğa, her işin göbeğinde olması ters tepmeye başladı.

Her olumsuzlukta fatura doğrudan ona kesilir oldu. Kamuoyu araştırma şirketlerinde çalışanların değerlendirmeleri de aynı. “Eskiden Erdoğan’a destek AKP’ye desteğin birkaç puan üstünde olurdu. Şimdi aradaki fark azalıyor. Bu Cumhurbaşkanlığı seçiminde riski arttırdı” tespiti yapıyorlar.

2019 VURGUSU

Son gelişmelerle birlikte, Erdoğan ve AKP yöneticilerinde 2019 vurgusu arttı. Bu arada AKP içi operasyonlara da hız verildi. Bazı il ve ilçe başkanları istifa ettirildi. Arkasının geleceği ifade ediliyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ı yeni belediye başkanlarının izleyeceğine kesin gözüyle bakılıyor. Biraz daha uzun vadeli hesap yapıldığının işareti.

ORTA VADELİ PROGRAM

Derken Orta Vadeli Program (OVP) açıklandı. Programdan “zam paketi” çıktı. Vatandaşa ilk aşamada 30 milyar liradan fazla bir fatura yüklendi. Faturanın daha da yükseleceğinin işaretleri var.

Vergi zamları ile ilgili eleştirilere yanıt veren Başbakan Yıldırım, zam yapmanın “çok makbul” olmadığını vurgulayarak “ciddi ihtiyaçları” olduğunu söyledi, “Çaresiziz” demeye getirdi.

HALKIN TEPKİSİ GÖZE ALINMIŞ

Türkiye’de trafiğe kayıtlı 22 milyona yakın araç var. Araç sahiplerinin tamamı seçmen. Diğer bir deyişle 22 milyon oy. Aileleriyle birlikte neredeyse 40 milyon kişi. Şimdi 22 milyon araç sahibinin tamamı “Motorlu Taşıtlar Vergisi”ni zamlı ödeyecek.

Zam da öyle yüzde 3-5 değil. Yüzde 40-69 arası!

Sadece bunlar mı? Telefon, internet ücretleri, kredi faizleri de artacak. Eskilerin deyimiyle iğneden ipliğe zam gündemde. 80 milyon etkilenecek. Hükümet halkın tepkisini göze almışa benziyor.

SEÇİM ÖNCESİ ...

Alınan zam kararları seçim öncesi yapılacak iş değil. “Şimdi yapalım, zamanla unutulur” anlayışı öne çıkmış görünüyor. AKP erken seçim planını rafa kaldırmış gibi.

AKP’lilere, “Erken seçim rafa mı kalktı?” diye sordum. “Biz zaten erken seçim yapacağız demedik ki. Seçimler zamanında 2019’da yapılacak” dediler. Yaptıkları özel çalışmaları hatırlatınca da, “Onlar beyin jimnastiği idi. Bazı arkadaşlar erken seçimle ilgili bir ön çalışma yaptı. Sonuçları bir görelim dedik. Sadece bir ön çalışmaydı” ifadesini kullandılar.

BELEDİYE ATAĞI

AKP, Cumhurbaşkanlığı seçimi için belediye atağına geçmiş durumda. Belli ki “Yerel yönetimlerden Cumhurbaşkanlığına” taktiği izlenecek.

Ama işi çok zor! Örgütlerde de belediyelerde de ciddi sorun var. Görevi devredecek başkanlar isteksiz. Eskiden ses çıkarmazlardı. Şimdi sorun çıkaracakları açıkça görülüyor. AKP sonrası hesap yapanların sayısı artıyor.

Özetle, henüz her şey bitmiş değil. Ama “erken seçim” AKP için ciddi bir risk. Yöneticiler de bunun farkında.

O nedenle adım atmakta zorlanıyorlar.”

siyasetcafe.com

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.