AK Parti'ye göre Başkanlık sistemi kabul gördü! Kimse değiştirmek istemez

AK Parti'ye göre Başkanlık sistemi kabul gördü! Kimse değiştirmek istemez

AK Parti’de mevcut sistemin başarılı bulunduğu ve parlamenter sisteme dönüşün mümkün olmadığı konuşuluyor.

AK Parti’de, 2023 ya da daha erken yapılacak bir seçimde ittifakların geleceğiyle ilgili olasılıklar değerlendirilirken, parlamenter sisteme dönüş taleplerinin yaşama geçirilip geçirilemeyeceği de tartışılıyor.

Yeni sistemde uygulama dışında bir değişikliği gerekli görmeyen ve sistemi başarılı bulan AK Parti yönetimi, parlamenter sisteme dönüşün mantık ve sosyolojik olarak mümkün olmadığını savunuyor.

Bazı parti yöneticileri, “Abdullah Gül de Ekrem İmamoğlu da Meral Akşener de Cumhurbaşkanlığı seçimini kazansa eski sistemi getirmez, getirmek istemez. Çünkü hiç kimse yeni sistemin Cumhurbaşkanı’na verdiği yetkileri geri vermez” görüşünü dile getiriyor.

Siyaset kulislerinde yeni sistem nedeniyle seçim sürecinde ittifakların mevcut haliyle kalıp kalmayacağı tartışılırken, hem Cumhur İttifakı hem de Millet İttifakı’nın bileşenlerinin değişebileceği, yeni kurulacak partilerin oy potansiyellerine göre yeni ittifakların kurulabileceği değerlendirmeleri yapılıyor.

PARLAMENTER SİSTEME DÖNÜŞ MÜMKÜN DEĞİL

Bu değerlendirmelere paralel olarak yeni sistemden kaynaklı yaşanan sıkıntılar ve parlamenter sisteme dönüş talepleri de dile getiriliyor.

Parlamenter sisteme dönüş konusunda AK Parti’nin tavrı ise oldukça net gözüküyor.

Yeni sistemi yüzde 99 başarılı bulan, yaşanan yüzde 1’lik sıkıntının ise uygulamadan kaynaklı olduğunu düşünen AK Parti yöneticileri, parlamenter sisteme dönüşün mümkün olmadığını savunuyor.

Bu konuda ‘Tellioğulları-Seferoğulları’ kavgasının anlatıldığı Tosun Paşa filmini örnek gösteren AK Parti yöneticileri, “Tosun Paşa kılığına giren kişi, arkadaşına kız istemeye giderken öyle bir havaya giriyor ki, kızı kendine istiyor. Yeni sistem de böyle bir şey, böyle bir sistemi hiç kimse değiştirmek istemez. Değiştireceğim diye gelir ama sosyolojik olarak bunu başarmak mümkün değil, çünkü kendisi de aynı yetkileri ister” tezini savunuyor.

MHP dışında ya da MHP’nin de içinde olacağı ancak başka partilerin de Cumhur İttifakı’nda yer alacağı formüllerin gündeme gelebileceğini kaydeden bazı AK Parti yöneticileri, “Biz Türkiye’nin partisiyiz. Milli ve yerli olan herkesle ittifak yapabiliriz. Türk siyaseti buraya da gelecek. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, öyle bir tablo olduktan sonra ‘evet’ der. Bu İYİ Parti’yle değil, ama kolundan paçasından tutanları atmış bir İYİ Parti ve CHP’yle” görüşünü dile getirdi.

 

siyasetcafe.com

 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.