AK Parti'ye seçim kazandıran yasa!

AK Parti'ye seçim kazandıran yasa!

30 Mart yerel seçimlerinde 30 kentte büyükşehir belediye başkan adayı belirlendi. Anadolu Ajansı verilerine göre 22 büyükşehirde Ak Parti, 5 büyükşehirde CHP, 2 büyükşehirde MHP ve 1 büyükşehirde BDP galip geldi.

seçimlerinde 30 kentte büyükşehir belediye başkan adayı belirlendi. Anadolu Ajansı verilerine göre 22 büyükşehirde Ak Parti, 5 büyükşehirde CHP, 2 büyükşehirde MHP ve 1 büyükşehirde BDP galip geldi. 


Geçen yıl çıkarılan ve büyükşehir belediye sınırlarını il sınırlarıyla aynı hale getiren ‘bütünşehir’ yasasının, o dönemde tartışıldığı gibi Ak Parti'ye yaradığını ortaya koydu.

Bu seçimlerde Türkiye'nin genel eğilimini 30 büyükşehir belirledi. Son yapılan kanuni değişiklikle birlikte mevcut 16 büyükşehrin dışında 14 kent de ilk kez büyükşehir olma heyecanı yaşadı. Anadolu Ajansı'nın saat 21.30'daki verilerine göre 30 büyükşehrin 22'sini Ak Parti, 5'ini CHP, 2'sini MHP, 1'ini ise BDP kazandı.

'BÜTÜNŞEHİR' AK PARTİ'YE YARADI

Sınırları genişletti Yapılan ilk değerlendirmelere göre 30 büyükşehrin tamamında ‘bütünşehir’ uygulamasının Ak Parti'ye yaradığı görüldü. Yeni büyükşehir belediyesi olan 14 kentin dışındaki 16 ilde de ilin bütün sınırları büyükşehir belediyesine bağlanarak sınırları genişletildi. Böylece Ak Parti'nin güçlü olduğu dış ilçelerin de büyükşehir belediye başkanını belirleyecek olması neticesinde Ordu, Antalya, Van, Manisa ve Balıkesir gibi kentlerde Ak Parti galip geldi.

8 MİLLETVEKİLİ BAŞKAN SEÇİLDİ

İki eski bakan şimdi başkan Seçimlerle Ak Parti Hatay Milletvekili Sadullah Ergin, Ak Parti Gaziantep Milletvekili Fatma Şahin, Ak Parti Balıkesir Milletvekili Ahmet Edip Uğur, Ak Parti Manisa Milletvekili Hüseyin Tanrıverdi, Ak Parti Ordu Milletvekili Enver Yılmaz, Ak Parti Antalya Milletvekili Menderes Türel, CHP Edirne Milletvekili Recep Gürkan ve CHP Kırklareli Milletvekili Mehmet Siyam Kesimoğlu belediye başkanı seçilmiş oldu. Böylece parlamentoda görev yapan 8 milletvekili belediye başkanı seçildi.

BİNALİ YILDIRIM DA KAZANDIRAMADI

İzmir'de aday olan eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ise yarışı Aziz Kocaoğlu'na kaybetti. Mardin'de BDP desteğiyle seçimlere bağımsız olarak giren Ahmet Türk ve yarışa Şanlıurfa'dan katılan BDP'nin Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan adayı Osman Baydemir, yarışı Ak Parti adaylarının gerisinde ikinci sırada kapattı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.