AK-Sarayın faturasını memur ödeyecek

AK-Sarayın faturasını memur ödeyecek

2015, düşük-orta gelir düzeyine denk gelen memur, emekli ve asgari ücretliler için zor geçecek. Hükümet 2015 yılı programında ücret artışlarında 'mütevazı' artışlar yapacağını duyururken, seçimler için ayrılan ödenekler aynı 'sıkı tasarruf tedbirleri'nden

Bakanlar Kurulu’nun 2015 yılı Programı kararı Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayınlandı. Buna göre, halen brüt 1.134 TL düzeyinde olan asgari ücret için gelecek yıl yüzde 3 artı 3 zam verilmesi planlanıyor. Asgari ücret, işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirleniyor ve aralık ayı sonunda açıklanıyor. Bu nedenle programda yer alan oranlar kesinlik taşımıyor, ancak hükümetin bu konudaki hazırlığını göstermesi açısından önem taşıyor.

DİĞER ÜCRETLİLER İÇİN DE ZOR GEÇECEK

Programda yer alan bilgilere göre, SSK ve Bağ-Kur emekli aylıkları da benzer bir şekilde artırılacak. Bu kapsamda SSK ve Bağ-Kur emekli aylıkları ocak ve temmuz aylarında sırasıyla yüzde 3.45 ve yüzde 3.63 oranında artırılacak.

Memurlar için de Memur-Sen’le yapılan toplu sözleşme kapsamındaki hükümler geçerli olacak. Bu çerçevede memur maaşları ve memur emekli aylıkları 2015 yılının Ocak ayında yüzde 3 ve Temmuz ayında yüzde 3.63 oranında artacak. Yüzde 3’ün üzerine gelen 0.63 ise enflasyon farkı olarak memur ve emekliye verilecek.

Kırtasiye tasarrufu

Son yıllarda başta yapımı için yaklaşık 700 milyon TL harcanan Cumhurbaşkanlığı Konutu olmak üzere kamu binalarına büyük bütçeler ayıran hükümet bu yıl kamu harcamalarında ‘sıkı tasarruf’a gitmeye kararlı.

Buna göre, kırtasiye ve büro malzemesi alımları, temizlik hizmetleri, temsil, tanıtma ve personel taşıması hizmetlerinde tasarruf edilecek. Savunma ve güvenlikte ise reel giderleri sabit tutacak kadar harcama yapılacak.

Seçim giderleri tasarruftan etkilenmeyecek

Diğer yandan, 2015 yılında genel seçimler için partilere ayrılacak ödenek ‘sıkı tasarruf tedbirleri’nden etkileneceğe benzemiyor. 30 Mart yerel seçimleri için toplam 322 milyon lira ödenek alan partilere gelecek yıl yardım için ayrılan kaynak 500 milyon TL; seçimlerde genel giderlere yönelik olarak ise 300 milyon TL ödenek ayrılacak.

siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.