AKOM ve Valilik'ten peşe peşe uyarılar! İstanbul'a lapa lapa kar yağacak: İşte tarih

AKOM ve Valilik'ten peşe peşe uyarılar! İstanbul'a lapa lapa kar yağacak: İşte tarih

Eldiven, atkı ne varsa hazırlayın. Çünkü geçen hafta sonu tüm yurtta etkili olan fırtına ve kar yağışı bu hafta sonu da görülecek.

Geçtiğimiz hafta sonu İstanbul'da mevsimin ilk karı yağdı. Kasım'daki bu yağışın ardından sıcaklık mevsim normallerine dönse de sıcaklıklarda ani bir düşüş bekleniyor. Pazar günü İstanbul'da şehrin yüksek kesimlerine lapa lapa kar yağabilir. İstanbul'da beklenen yağış ve fırtına için AKOM ve Valilik'ten peşe peşe uyarılar geldi.

İstanbul Valisi Davut Gül, “İstanbul’umuzda meteorolojik verileri yakından takip ederek almamız gereken tüm kararları zamanında alacağız.” ifadelerini kullanarak megakente kar yağışının geleceği tarihi açıkladı.

 

GÜNDEM BOMBA SİKLON OLACAK

 

Bu hafta sonu Türkiye'nin gündemi "Bomba Siklon" ve fırtına olacak. Tam Türkiye üzerinde sıcak ve soğuk havanın çarpışması gerçekleşecek.

Önce lodosla ılık hava sonra karayelle bir anda kış havası yaşayacağız. Saatler içinde sıcaklık çakılacak. Pazar günü Karadeniz sahil şeridi yıkıcı fırtınadan hasar görebilir. Dikkatli olunmalı, sahil bandında karayelin hamleleri 80-110 kilometreyi bulabilir. Gelişmeleri takip ediyoruz.

Bomba siklon, basıncın 24 saatte en az 24 milibar düştüğü siklonlara denir. Ani basınç düşümüyle birlikte siklonun hızla kuvvetlenmesi olayıdır. Bomba siklon, kısa sürede sert meteorolojik hadiselere neden olur, bol yağış bırakır. ABD’de yaygın bir şekilde bu terim kullanılmaktadır. Daha öncesinde Bombajenez veya siklonojenez terimleri de kullanılmaktaydı.

 

AKOM'DAN UYARI

 

İstanbullular için bir uyarı da AKOM'dan geldi. İBB AKOM verilerine göre İstanbul’da hafta sonu soğuk ve yağışlı hava etkisini gösterecek.

 

AKOM'dan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

 

"Rüzgârın Cumartesi günü fırtına (40-60km/s), Pazar günü ilk saatlerden (0:00) itibaren ise kısa süreli hamlelerle tam fırtına (80-100km/s) şiddetinde eseceği belirtiliyor. Sonrasında 8-10°C’lik ani sıcaklık düşmesi ile birlikte kuvvetli sağanak yağmur geçişleri yaşanması bekleniyor.

Yağışların şehrin yüksek kesimlerinde karla karışık yağmur ve kar şeklinde görülebileceği tahmin ediliyor.

İBB Ekipleri, kuvvetli yağış ve fırtına nedeni ile yaşanabilecek olumsuzluklara karşı hazırda bekletilirken, İstanbullulara da yaşanabilecek aksaklıklara karşı tedbirli olmaları gerektiği hatırlatıldı."

 

FIRTINA UYARISI

 

İstanbul Valiliği, kentte yarın sabah saatlerinden itibaren etkili olacak rüzgarın yer yer fırtına şeklinde esmesinin beklendiğini bildirdi.

Valiliğin X sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, Meteorolojiden alınan bilgiye göre, rüzgarın, İstanbul'da yarın sabah saatlerinden itibaren başlamak üzere, güney yönlerden kuvvetli ve yer yer fırtına (40-70 kilometre/saat) şeklinde eseceğinin tahmin edildiği aktarıldı.

 

Siyasetcafe.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.