AKP ve MHP ittifak edecekler

AKP ve MHP ittifak edecekler

AKP ve CHP 2019’da yapılacak yerel seçimlere, referandumda ‘blok’ halinde hareket ettikleri partilerin de desteğini alacak ortak adaylarla girmeyi planlıyor

İKTİDAR partisi ve ana muhalefet partisi Mart 2019’da yapılacak seçimlere ilişkin hazırlıklarını şimdiden başlattı. Her iki parti de seçimleri kazanmak için kendilerine yakın partilerle işbirliği arayışına girerken, aday adaylarının isimleri de ortaya çıkmaya başladı.

ERDOĞAN MHP’NİN KAPISINI ÇALABİLİR

Cumhurbaşkanlığını kaybetmemek için yerel seçimlere büyük önem veren AKP, hazırlıklarını bizzat Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın gözetiminde yürütüyor. Erdoğan’ın herhangi bir başarısızlık yaşamamak için işi sıkı tutması dikkat çekerken, referandumda olduğu gibi özellikle Ankara, İstanbul ve İzmir, Adana, Antalya, Mersin, Diyarbakır, Bursa Samsun ve Kocaeli gibi büyükşehirlerde MHP, BBP ve Hüda-Par gibi partilerin desteğini almak için bu partilerle bir tür ittifaka gidebileceği ileri sürüldü.

AKP’de belediye başkan adaylarını doğrudan Erdoğan belirleyeceği için birçok milletvekilinin ve partilinin adaylık için Erdoğan’ın yakın çevresine ve Saray’da etkili olan danışmanlarla bağ kurmak için çalıştıkları bildiriliyor.

CHP-HDP İTTİFAKI HAYATA GEÇİRİLECEK

CHP’nin de yerel seçimlerde benzer bir yol izleyeceği öğrenildi. CHP’nin yerel seçimlere, içinde HDP, Meral Akşener’in kuracağı yeni parti, SP, ÖDP ve EMEP gibi partilerle kurulacak bir blokun desteğini alacak ortak adaylarla gireceği ifade edildi.

Adalet Kurultayı sonucunda hazırlanan İnsan Hakları raporunda katılımcılar CHP’nin HDP ile ittifak kurmasını önermişti. HDP’li eski bir belediye başkanı ise yerel HDP’nin yerel seçimlerde aday çıkarmayarak CHP’nin göstereceği adayları destekleyebileceğini söylemişti.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun yerel seçim ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde blok halinde hareket için, CHP’nin düzenlediği etkinliklerinde partinin adını ve bayrağını kullanmadığına işaret edildi. Anayasaya “hayır” diyen Vatan Partisi ise CHP’nin önerdiği içinde HDP’nin de yer aldığı ‘Blok’a katılmayı reddetmiş ve Adalet Yürüyüşü’ne katılmamıştı.

BAŞKANLIK ADAYLIĞI HESAPLARI

Öte yandan Meclis’in artık eski etkisinde ve gücünde olmayacağını düşünen bazı parti yöneticileri ve milletvekillerinin belediye başkanlığına aday olma hesapları yaptığı öğrenildi. CHP adına TBMM Başkanvekilliği görevini yürüten Akif Hamzaçebi’nin İstanbul Büyükşehir Başkanlığı aday adayı olmak için görevinden ayrılacağı, grup başkanvekilliğine döneceği belirtildi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin ve İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat’ın adının yanı sıra eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Karayalçın’ın da adı geçiyor. CHP Genel Başkan adaylarından Muharrem İnce’nin de adı, hem Ankara hem de İstanbul büyükşehir aday adayları arasında sayılırken, CHP Grup Başkanvekili Levent Gök’ün de Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığını düşündüğü ifade ediliyor.

Kaynak: Zihni Erdem/AYDINLIK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum