AKP'de Tutuklama Paniği

AKP'de Tutuklama Paniği

Bozdağ ile teşkilat yöneticilerini kurtarmak için yasa değiştiriliyor. Teşkilatta görev yapan çok sayıda il ve ilçe başkanları da haberi ve rızası olmadan insanları partiye üye yaptıkları için haklarında açılmış davalardan yargılanıyor. Yöneticiler arasın

AK Parti’de Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve çok sayıda teşkilat yöneticinin tutuklanma telaşı yaşanıyor. Bakan Bozdağ’ın 17 Aralık Yolsuzluk ve Rüşvet Soruşturması sürecinde savcıları aramasıyla başlayan yargısal sürecin mahkumiyetle sonuçlanabileceği belirtiliyor.

 

Teşkilatta görev yapan çok sayıda il ve ilçe başkanları da haberi ve rızası olmadan insanları partiye üye yaptıkları için haklarında açılmış davalardan yargılanıyor. TCK ve Siyasi Partiler Kanunu’na göre ‘evrakta sahtecilik’ hükmünde olan insanlara haber vermeden partiye üye kaydedilme işleminden dolayı teşkilat yöneticileri arasında 50 yılı aşkın mahkumiyet alacak isimler olduğu belirtiliyor.

 

AK Parti milletvekilleri Ramazan Can (Kırıkkale), Bülent Turan (İstanbul), Mustafa Akış (Konya) Abdullah Nejat Koçer (Gaziantep) in ortaklaşa verdiği kanun teklifi ile 2820 Sayılı Siyasi Partiler Kanunu (SPK) ile 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nda (TCK) değişiklik önerildi. SPK 114. Maddesi ile TCK’nın 237. Maddesi kişilerin rızası ve bilgisi olmadan üye yapılmalarını evrakta sahtecilik gerekçesiyle 1 ila 3 yıl mahkumiyeti düzenliyor.

 

AK Parti’nin herhangi bir il yada ilçe başkanlığında 50-100 sahte evrakla üye yazılımı yapıldı ise yöneticilerin her bir evrak/sahte üye için alt sınır 1, üst sınır 3 yıl mahkumiyet alabilir. Alt sınırdan mahkumiyet verilse bile AK parti teşkilatında 50 yıl mahkumiyet alacak yöneticiler olduğu belirtiliyor.

 

TBMM Adalet Komisyonu’nda görüşülmesine başlanan Türk Ceza Kanunu ile Siyasi Partiler Kanunu’nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi ile AK Parti söz konusu Bakan ve teşkilat yöneticilerinin mahkumiyetlerini kaldırmak istiyor.

 

Adalet Bakanı Bozdağ hakkında savcıları telefonla arayarak soruşturmalarla ilgili konuştuğu için yargıyı etkileme suçulamasıyla açılmış 4 dava devam ediyor. AK Parti’li üyeler görüşmeler sırasında verdikleri önerge ile “Yargıyı etkileme suçunun” niteliğinin değiştirilmesini teklif ettiler. Mevcut yasaya göre, ‘soruşturma ve kovuşturma aşamasında müdahale’ suç sayılıyor. AK Partili üyelerin verdikleri önergede, “müdahalenin kovuşturma aşamasında yapılırsa suç olacağı”, polis ve savcılık soruşturma aşamasında yapılan müdahalenin suç olmayacağı öngörülüyor. Bakan Bozdağ da savcıları henüz mahkeme aşaması başlamadan aradığı için hakkında açılan davaların düşmesi hedefleniyor.

 

Konuyla ilgili bugün mecliste Todays Zaman’ın sorularını cevaplandıran TBMM Adalet Komisyonu üyesi İsa Gök, bu değişiklik önergesinin kabul edilemez olduğunu söyledi. CHP Mersin Milletvekili Gök, “Yargıyı etkileme suçu bir bütündür. Soruşturma, kovuşturma diye bölünemez. AK Parti’li arkadaşların önergesi ile soruşturma aşamasında yargıya yapılacak müdahaleler suç olmaktan çıkıyor. Polisi ve savcıyı soruşturma aşamasında etkilerseniz zaten dava açılamaz ve kovuşturma aşamasına geçilemez. Kabulü mümkün olmayan bir teklif, ancak AKP’lilerin sayısal çoğunluğu ile önerge kabul edildi” diye konuştu.

Üye kayıt skandalı

AK Partili üyelerin verdiği bir diğer önerge de AK Parti teşkilatında usulsüz üye kayıtlarından dolayı haklarında dava açılmış olan il ve ilçe başkanlarının mahkumiyetini önlüyor.

Parti genel merkezinin üye sayısını artırmak için il ve ilçe başkanlıkları arasında başlattığı üye kayıt yarışında çok sayıda il ve ilçede ‘evrakta sahtecilik’ anlamına gelen usulsüzlükler yapılmış. Çok sayıda insana haber vermeden bilgileri temin edilerek AK Parti’ye üye yapılmışlar. Haberleri olmadan parti üyesi yapılan insanlar arasında CHP’li üyeler de bulunuyor. AK Parti’ye üye yapıldıklarını resmi yollardan öğrenen ve mağduriyetler yaşayan insanların açtıkları davalarla yüzlerce teşkilat yöneticisinin mahkumiyet yaşayabileceği belirtiliyor.

Mevcut yasalara göre, 1 ile 3 yıl hapis cezası kanun teklifi ile 1 ile 3 aya indiriliyor. AK Parti’li vekillerinin teklifin Meclis Genel Kurul’da görüşülmesi sırasında önergelerle bir aylık alt sınır hapis cezasının paraya dönüştürülmesi yönünde önerge verebilecekleri ifade ediliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.