AKP'den flaş 'Abdullah Gül' senaryosu!

AKP'den flaş 'Abdullah Gül' senaryosu!

Zaman Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Ünal'ın iddiasına göre AK Parti'de 'Gül'süz senaryolar dolaşıyor.

Türkiye, artık Cumhurbaşkanlığı seçiminin menziline girdi. Gözler iktidar partisinin ne yapacağında. Daha doğrusu Başbakan Erdoğan’ın eylem planında. Erdoğan da, Gül de medya üzerinden mesaj verdi. Tam olmasa da her ikisi de elini gösterdi. Dün ikisinin de Çankaya Köşkü'nde biraraya gelmiş olması 'Köşk adaylığını' konuştular söylentilerine sebep oldu. 


Peki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde AK Parti'nin stratejisi ne olacak. Konuşulduğu gibi Erdoğan Cumhurbaşkanı, Gül Başbakan mı olacak? 

İşte Mustafa Ünal'ın 'Gül'süz senaryo iddiası;

"Başbakan, kapalı kapılar arkasında ‘Bundan sonra protokol değil, terleyen cumhurbaşkanı olacak’ diyerek niyetini belli etti. Bu söz, siyasi kulislerde de, kamuoyunda da ‘adaylık ilanı gibi’ yorumlandı.

ERDOĞAN DÜŞÜK PROFİLLİ BİRİNİ Mİ DÜŞÜNÜYOR?

Bu kısa cümlenin bir başka siyasi okuması daha var. O da şu: Çankaya Köşkü’nde terleyecek cumhurbaşkanı olacaksa, Başbakanlık’ta onun kadar terlemeyecek biri olmalı. Düşük profilli bir başbakan yani. Yoksa birbiriyle yarışırken karşı karşıya gelen ve çatışan bir yapı ortaya çıkar. Yeni dönem, doğası gereği zaten kriz potansiyelini bünyesinde taşıyor. Çünkü cumhurbaşkanını doğrudan halk seçecek. Bundan sonra Çankaya Köşkü’nde en az yüzde 50’nin üzerinde oy almış biri oturacak. Siyasetin içinden veya dışından gelsin fark etmez. Gücü kullanmak isteyecek.

BAKANLAR KURULU'NA BAŞKANLIK BİLE YAPABİLİR

Anayasa’ya göre cumhurbaşkanının yetkileri çok geniş. İstediği zaman Bakanlar Kurulu’na başkanlık yapabilir. Cumhurbaşkanları bugüne kadar bundan uzak durdu. Hükümetin işine karışmaktan çekindi. En müdahil olanı rahmetli Turgut Özal’dı. Partisinden kopamadı.

GÜL'SÜZ SENARYO

Abdullah Gül, 30 Mart’a kadar 2014 senaryoları içinde en iddialı isimlerden biriydi. Çankaya’da bir ‘5 yıl daha devam etmesi’ de seçenekti. Seçim sonuçları, hesapları değiştirdi. Kabul etmek lazım ki, yüzde 45’i bulan oy oranıyla Erdoğan’ın eli çok güçlendi. Adaylığıyla ilgili karar tamam ama kendisinden sonra partisinin dizaynı konusunda da sesi daha gür çıkacak.

Parti içinde Gül’ün tek alternatif olmadığı alt altta seslendirilmeye başlandı. Başka adaylardan söz ediliyor. Kimler olduğunu tahmin etmek zor değil ama şu aşamada isimlendirmek istemem. Yarın Gül ismine açıkça itiraz edenler çıkarsa şaşırmamak gerekir. Partide böyle bir damar var. 2007’de de görülmüştü. 

Şimdilik söylem Gül’ün tek seçenek olmadığı şeklinde. Yarın daha keskin bir hal alabilir. Gül, 2007’de içerideki itirazlara rağmen adaylığından vazgeçmedi.

(...) Erdoğan, Çankaya’ya doğru yürürken Gül’süz senaryoları çok duymaya başladım. Siz de bilin istedim.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.