AKP'yi  hezimete uğrattılar

AKP'yi hezimete uğrattılar

Yerel seçim sonuçlarında partilerin ülke geneli oy oranlarını gösteren 'il genel meclisi ve büyükşehir ilçe meclisi' oy oranları ilginç bir tabloyu ortaya koydu.


MHP CİDDİ BİR ATILIM YAPTI

Sadece belediye başkanlığı olarak bakıldığında haritada renkler Ak Parti hakimiyetinin yanında BDP ve CHP 'yi işaret etse de aslında MHP ciddi bir atılım yaptı. Yüzde 40'ın üzerinde oy oranına sadece Osmaniye'de ulaşan MHP yüzde 10-40 oy skalası dikkate alındığında 64 ilde aslında önemli bir konuma. Üstelik bu iller CHP gibi kıyılardan veya BDP gibi Güneydoğu'dan ziyade Anadolu, Akdeniz ve Karadeniz'e yayılmış durumda.

Belli oy barajları çerçevesinde partilerin ülke genelindeki oy oranlarına bakıldığında şu sonuçlar göze çarpıyor:

YÜZDE 50'YE AK PARTİ VE BDP DAMGASI

Büyük oranda kesinleşen sonuçlara bakıldığında Ak Parti'nin yüzde 50 ve üzerinde oy aldığı illerin toplamı 30'u buldu. Buna karşın ana akım muhalefet partileri hiçbir ilde bu düzeyde bir oya ulaşamadı. BDP ise 6 ilde yüzde 50'yi aşarak dikkati çekiyor. Yine yüzde 40-50 arası oy alınan iller dağılımına bakıldığında Ak Parti'nin 24, CHP'nin 6, MHP'nin 1 ve BDP'nin de 4 ilde başarılı olduğu görülüyor.

EN YÜKSEK OY ORANI BDP'DE

BDP en yüksek oy oranına ulaşmış parti durumunda. BDP'nin Şırnak'ta il genel meclisi oy oranı yüzde 72,6'yı buldu. Bu illeri sırasıyla yüzde 69,3 ile Hakkari, yüzde 55,6 ile Diyarbakır, yüzde 53,6 ile Van ve yüzde 52,7 ile Mardin, yüzde 52,1 ile Batman takip ediyor. Ak Parti'nin en yüksek oyu olduğu il ise yüzde 63,5 ile Rize. Yüzde 60,9 Malatya, yüzde 60,5 ile Konya, yüzde 58 ile Düzce diğer yüksek aldığı iller. CHP ise kalesi olan illerde bile yüzde 50 oy barajını aşamadı. En yüksek oyu yüzde 45,8 ile İzmir'de alan CHP yüzde 45 oyla Kırklareli ve yüzde 44 oyla da Tekirdağ'da önemli bir başarı gösterdi. MHP'nin en yüksek oyu ise yüzde 43,8 ile Osmaniye'den.

ANADOLU BARAJI YÜZDE 40

Kıyılar ve Doğu ile Güneydoğu hariç Anadolu'da mutlak bir Ak Parti hakimiyeti söz konusu. Burada neredeyse tüm illerde Ak Parti yüzde 40'ın üzerinde oy aldı ve adeta barajı bu seviyeye çekti. Ak Parti'nin buralardake yegane rakibi ise MHP. MHP Anadolu'da önceki seçimlere kıyasla hiçte azımsanmayacak düzeyde bir oy artışı sağladı. Nitekim MHP'nin Yüzde 20-30 arası oy aldığı illerin büyük çoğunluğu Anadolu'dan. CHP ise Anadolu'da yüzde 20-30 oy skalasında Çorum, Uşak, Bilecik, Eskişehir gibi önceden de belli posantiyele sahip illerde bir başarı yakalayabildi.

BDP'YE TEK RAKİP AK PARTİ

Bu seçimde en çok merak edilen konulardan birisi de BDP'nin mutlak hakim göründüğü Güneydoğu'da Ak Parti'nin ne düzeypde oy alacağıydı. Ak Parti bu bölgede yüzde 20-35 oy aralığında seyretti. MHP ve CHP ise Güneydoğu'da yüzde 1'in bile altına düşerken, CHP, Doğu Anadolu'da ise yüzde yüzde 5'in altında kaldı. Dolayısıyla bu bölgede BDP bir nevi iktidar partisi konumundayken ona en güçlü muhalefet hala Ak Parti'den geliyor.

YÜZDE 10 BARAJINDA EN BAŞARISIZI CHP

Ak Parti en düşük oyunu yüzde 14,5 ile Tunceli'de aldı. Diğer iller ise yüzde 19 ile Iğdır, yüzde 18 ile Şırnak. Bu üç il dışında Ak Parti adeta kendisi için seçim barajını yüzde 20'nin üzerine çekmiş durumda. Buna karşın CHP tam 28 ilde yüzde 10 barajının altında kaldı. MHP'de bu sayı 16. BDP ise HDP'de katıldığında 59 ilde yüzde 10'luk barajı geçemedi.

MHP'NİN POTANSİYELİ YÜKSEK

Ülke geneli oy oranlarının ilginç sonuçlarından birisi de MHP'deki oy atağı. Muhalefet partileri arasında bir kıyaslama yapıldığında MHP yüzde 40 üzerinde oy aldığı iller bakımından oldukça geride kalsa da yüzde 20-40 oy skalası açısından bakıldığında tam 43 ilde ciddi bir oy aldığı görülüyor. Ana muhalefet partisinin bu düzeydeki oy aldığı illerin sayısı ise 31. Yine yüzde 10-20 arasında da MHP öne çıkıyor. MHP'nin bu düzeyde oy aldığı iller 21. Yani MHP toplamda 64 ilde aslında önemli bir oy potansiyeline sahip. Ve bir başka önemli sonuç da MHP'nin oylarının Doğu ve Güneydoğu hariç tüm bölgelere yayılması.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.