Aksa Tufanı Operasyonu sonrası İsrail ve Filistin'de neler oluyor? İşte son gelişmeler

Aksa Tufanı Operasyonu sonrası İsrail ve Filistin'de neler oluyor? İşte son gelişmeler

İsrail ordusu, Gazze'den gelen sürpriz büyük ölçekli saldırı üzerine savaş hali ilan etti.

İsrail ordusundan yapılan açıklamaya göre, Gazze Şeridi'ndeki Filistinli gruplar, birçok noktadan İsrail'e doğru onlarca roket attı. Söz konusu roketlerden bazıları, İsrail ordusuna ait "Demir Kubbe" hava savunma sistemlerince imha edilirken İsrail ordusu savaş haline geçtiğini duyurdu.

İsrail'de sirenler çalmaya devam ederken siviller havaalanlarına akın etmeye başladı.

İsrail'den yapılan açıklamaya göre çatışmalarda 1500 kişi yaralanırken can kaybı da yine resmi rakamlara göre 250 olarak duyuruldu.

Bunun üzerine Filistinli direniş örgütü Hamas, Lübnan'da konuşlu Hizbullah'a dayanışma çağrısı yaptı.

 

KUDÜS'TE SİRENLER ÇALIYOR

 

İsrail'in orta kesimleri ile Tel Aviv bölgesindeki siren sistemleri aktif hale getirildi.

Ordu, Gazze sınırı yakınlarındaki yerleşimcilerden güvenlik tehlikesi nedeniyle evlerinden çıkmamalarını istedi.

İsrail medyası da Tel Aviv'in de aralarında bulunduğu birçok bölgede siren seslerinin duyulduğunu aktardı.

İsrail basınına göre atılan roketlerden bazıları Askalan (Aşkelon), Usdud (Aşdod) kentlerine isabet etti.

 

vvvvvv-003.JPG

 

GAZZE'DE EĞİTİME ARA VERİLDİ

 

Gazze Şeridi'ndeki Filistin Eğitim ve Öğretim Bakanlığından yapılan açıklamada da Gazze Şeridi'ndeki tüm okullarda ikinci bir duyuruya kadar eğitime ara verildiği duyuruldu.

 

'AKSA TUFANI' OPERASYONU

 

Hamas'ın silahlı kanadı Kassam Tugayları, İsrail'e karşı "Aksa Tufanı" isimli bir operasyon başlattıklarını duyurdu. Yapılan açıklamada, "Aksa Tufanı Harekatı'nı başlatarak İsrail'in ihlallerine son vermeye karar verdik. Cezayir, Fas, Mısır ve diğer ülkelerdeki kardeşlerimiz harekete geçin, çağrımıza kulak verin. Lübnan, Irak ve Suriye'deki kardeşler, bayrakları/cepheleri birleştirme günü geldi" denildi.

 

İSRAİL ORDUSU SAVAŞ ALARMI İLAN ETTİ


İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi’nden İsrail’e yönelik başlatılan saldırıların ardından İsrail ordusundan yapılan açıklamada, “Savaş durumu alarmı ilan ediyoruz. Son 1 saat içerisinde Gazze’den İsrail’e çok büyük ölçekte roket saldırıları başladı ve teröristler birkaç farklı noktadan İsrail’e sızdı. Sınıra yakın bölgelerdeki halkımıza korunaklı bölgelere yakın durmaları talimatı veriyoruz” ifadelerine yer verildi.

 

SEDEROT'TA POLİS MERKEZİ ELE GEÇİRİLDİ

 

İsrail Kamu Yayın Kuruluşunun (KAN) haberine göre, Gazze'den İsrail bölgelerine sızan silahlı grup, Sederot kentinde bir polis merkezini ele geçirdi. İsrail ordusunun silahlı gruplarla çatışmaya girdiği ve yaralılar olduğu bildirildi. İsrail ordusu, Sderot kentinin girişinde yolları kapattı.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze Şeridi etrafında 80 kilometre yarıçapındaki bölgeyi askeri alan ilan etti.

İsrail'deki Kanal12 televizyonunun haberine göre, Gazze'den 4 ayrı Filistinli silahlı grup çevredeki yerleşim yerlerine girdi.

Gazze Şeridi'ndeki Filistinli gruplar, birçok noktadan İsrail'e doğru onlarca roket attı. Saldırı sonrası Gazze - İsrail sınırı yakınındaki Sderot bölgesinde bazı yolların girişi İsrail güçleri tarafından kapatıldı.

 

dvdvdvdvdv-003.JPG

 

HAMAS LİDERİ HANİYE ŞÜKÜR NAMAZI KILDI

 

Hamas lideri İsmail Haniye'nin saldırıların ardından şükür namazı kıldığı görüntüler paylaşıldı. Haniye'nin Katar'da olduğu düşünülüyor.

 

ASKERİ ARAÇLAR ELE GEÇİRİLDİ

 

İsrail ordusuna ait bir tankın, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayı tarafından imha edildiği ve tankın içindeki askerlerin esir alındığı ileri sürüldü.

Filistin'den sosyal medya hesaplarında, abluka altındaki Gazze Şeridi sınırına yakın bir bölgede vurulmuş bir tankın yandığı görüntüler paylaşıldı.

Sosyal medyada ayrıca Kassam'a bağlı silahlı kişilerin İsrail'e ait askeri bir aracı Gazze içinde sürdüğü görüntüler de yer aldı.

Gazze sınırındaki bir İsrail üssünün ele geçirildiği duyuruldu.

Kassam Tugayı'nın ele geçirdiği noktada İsrail askerlerinin esir alındığı görüntüler paylaşıldı. Çok sayıda tank ve zırhlı araç Kudüs Tugayının eline geçti.

 

İSRAİL'DEN İLK AÇIKLAMA

 

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, İsrail'in zor bir dönemden geçtiğini belirtti.

Herzog, abluka altındaki Gazze Şeridi’nden İsrail’e yönelik başlatılan saldırıların ardından X sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

"İsrail zor bir zamandan geçiyor." ifadesini kullanan Herzog, İsraillilere ordu güçlerinin talimatlarını dinleme, karşılıklı güven ve sükunet gösterme çağrısında bulundu.

İsrail Dışişleri Bakanlığı da X sosyal medya hesabından bir açıklama yaptı.

Açıklamada, "Hamas'ın sızma operasyonuyla bir saldırı altında oldukları ve kendilerini korumak için her şeyi yapacakları" ifade edildi.

İsrail Başbakanlığı da yerel saatle 13.00'te Tel Aviv'de güvenlik kabinesinin toplanacağını duyurdu.

Öte yandan ülkedeki tüm yedek askerler göreve çağırıldı.

 

HAMANEY'DEN SİNYAL

 

İran dini lideri Hamaney'in 3 Ekim'de yaptığı "Siyonist rejim ölüyor" paylaşımı, İsrail'e karşı düzenlenen operasyon sonrası yeniden gündeme geldi.

Öte yandan Hizbullah’ın Farsça hesabından “bugün tüm cephelerin birleştiği gündür” paylaşımı yapıldı. Hamaney'in siyonizm vurgulu mesajları ile değerlendirilince operasyonun arkasında İran'ın da olduğu iddiaları güçlenmiş oldu.

 

İSRAİL'DEN KARŞI SALDIRI: DEMİR KILIÇ OPERASYONU

 

İsrail ordusu onlarca savaş uçağıyla abluka altındaki Gazze Şeridi’ne saldırı başlattığını duyurdu.

Ordudan yapılan yazılı açıklamada, onlarca savaş uçağının Gazze Şeridi'ndeki farklı Hamas hedeflerini vurmaya başladığı belirtildi.

İsrail medyası, roket saldırıları sonucu 5 kişinin hayatını kaybettiğini, 100'ü aşkın kişinin yaralandığını aktarmıştı.

 

HAMAS'A SOL DESTEK

 

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi, Hamas'ın başlattığı operasyona destek mesajı yayınladı.

Mesajda "Filistin halkını, saldırı karşısında dehşete uğramış siyonist düşmana karşı her sahada, her sokakta ve her alanda her türlü araç ile direnişe çağırıyoruz. FHKC, saldırının zamanlamasının şanlı Ekim Savaşı'na denk gelmesinin, Arap milleti halklarına ve bölge halklarına, bu savaşta kendi konumlarını fark etmeleri için bir çağrı olduğunu vurgulamaktadır." ifadelerine yer verildi.

 

İSRAİL BAŞBAKANI NETANYAHU: SAVAŞTAYIZ

 

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "Savaştayız ve kazanacağız. Düşmanlarımız hiç bilmedikleri bir şekilde bedel ödeyecek" dedi.

Netanyahu, akşam saatlerinde ABD Başkanı Joe Biden ile telefonda görüştü.

 

İSRAİL SAVUNMA BAKANI: HAMAS BÜYÜK HATA YAPTI

 

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Hamas’ın İsrail'e karşı savaş başlatarak "büyük bir hata" yaptığını söyledi.

Gallant, Gazze Şeridi’nde etkin Filistin direniş hareketi Hamas’ın İsrail'e düzenlediği roket saldırıları ve sızma operasyonuna ilişkin görüntülü bir mesaj yayımladı.

İsrail Savunma Bakanlığı tarafından paylaşılan mesajında Gallant, “Hamas bu sabah büyük bir hata yaptı ve İsrail devletine karşı savaş başlattı. İsrail askerleri her noktada düşmana karşı savaşıyor.” dedi.

İsrail vatandaşlarını güvenlik talimatlarına uymaya çağıran Gallant, İsrail’in “bu savaşı kazanacağını” savundu.

Öte yandan İsrail ordusu, Gazze'de vurduğu hedeflerin görüntüsünü paylaştı.

İsrail acil yardım servisi Kızıl Davut Yıldızı, Gazze Şeridi'nden düzenlenen saldırılarda 22 İsraillinin öldüğünü duyurdu.

AL Jazeera'da yayınlanan habere göre 500'den fazla yaralı İsrail askeri çeşitli hastanelerde tedavi altına alındı.

 

FİLİSTİN KUVVETLERİ İSRAİLLİ KOMUTANI ESİR ALDI

 

İsrail ordusunun Gazze Şeridi komutanı Nimrod Aloni, Hamas güçleri tarafından esir alındı.

 

İSRAİL'DEN İRAN'A GÖZDAĞI: AĞIR KARŞILIK VERİLECEK

 

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, açıklamasının devamında İran'a gözdağı verdi.

Hamas operasyonunun arkasında İran olduğunu iddia eden Gallant, "Bize savaş ilan eden İran'dır. Ağır karşılık verilecek" ifadelerini kullandı.

 

Netanyahu, İran'ın bugün yapılan saldırıları desteklediğini açıkladı:

 

"İsrail'e saldıranlar acı verici büyüklükte bedeller ödeyecekler."

 

FİLİSTİN DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: DEFALARCA UYARDIK

 

Filistin Dışişleri Bakanlığı, bu sabah saatlerinde İsrail'e düzenlenen operasyon hakkında açıklama yayımladı. Açıklamada, “Filistin halkına meşru hakkı olan kendi kaderini tayin etme ve devletini kurma yetkisi vermemenin sonuçları konusunda defalarca uyarıda bulunduk” denildi.

 

Filistin Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklama şöyle:

 

“Siyasi ufku tıkamanın ve Filistin halkına meşru hakkı olan kendi kaderini tayin etme ve devletini kurma yetkisi vermemenin sonuçları konusunda defalarca uyarıda bulunduk.

Ayrıca günlük provokasyon ve saldırıların, yerleşimcilerin ve işgal güçlerinin devam eden terörünün ve Mescid-i Aksa ile Hıristiyan ve İslami kutsal mekânlara yönelik baskınların sonuçları konusunda da uyarılarda bulunduk.

Bölgemizde güvenlik, istikrar ve barışı sağlayacak olan, 1967 sınırlarına göre başkenti Doğu Kudüs olan Filistin Devleti topraklarındaki İsrail işgalinin sona erdirilmesi ve halkın bağımsızlık ve egemenlik hakkının tanınmasıdır.

İsrail'in imzalanan anlaşmaları reddetmesi ve uluslararası meşruiyet kararlarına uymaması barış sürecinin yok olmasına, 75 yıllık acı ve yerinden edilmenin ardından Filistin meselesine bir çözüm bulunamamasına, çifte standart politikasının devam etmesine, İsrail işgal güçlerinin Filistin halkına yönelik suç teşkil eden ve ırkçı uygulamalarına uluslararası toplumun sessiz kalmasına ve Filistin halkının maruz kaldığı adaletsizlik ve baskının devam etmesine neden olmuştur.

Barış, Filistin halkımız için adalet, özgürlük ve bağımsızlık, mültecilerin geri dönüşü ve uluslararası meşruiyet kararlarının tam olarak uygulanmasını gerektirir.”

 

TÜM SPOR OLAYLARI İPTAL EDİLDİ

 

İsrail Kültür ve Spor Bakanlığı, tüm spor etkinliklerinin bir sonraki duyuruya kadar iptal olduğunu duyurdu.

Bazı kulüpler, oyuncuların ülkeyi terk etmelerine izin verdi. Futbolda Maccabi Haifa, Hapeol Be’er Sheva Hapoel Tel Aviv, Maccabi Tel Aviv ve Beitar Jerusalem, oyuncularına gidiş izni verdi.

Basketbol tarafında yabancı oyuncuların ülkeden ayrılmasına izin verilmesine şimdilik sadece Hapoel Be’er Sheva onay verdi. Kulüp, oyuncuların ve ailelerin güvenli şekilde ülkeden tahliye edilmesi için çalışıyor.

BKT EuroCup ve Turkish Airlines EuroLeague’de mücadele eden takımların ne yapacağı ise henüz belirsizliğini koruyor. Maccabi Tel Aviv’in, 12 Ekim’de oynanacak olan Olimpia Milano deplasmanına gidip gitmeyeceği meçhul.

 

FİLİSTİN SAĞLIK BAKANI AÇIKLADI: 198 FİLİSTİNLİ ÖLDÜ

 

Filistin Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "İsrail'in Gazze şeridini bombalaması sonucu 161 kişi öldü, bin 610 kişi yaralandı" denildi.

 

İSRAİLLİ KADINI BÖYLE KORUDULAR

 

Çatışmaların ortasında kalan ve Filistinliler tarafından bulunan iki çocuklu kadının görüntüleri sosyal medyada yayıldı. Bir hayli korktuğu gözlenen kadın yanındaki çocuklara sarılırken, onları yakalayan Filistinliler, "Kimse ona zarar veremez. Onu koru. Çocukları var. Biz insanlığı olan insanlarız" dediği duyuldu.

 

HAMAS: ESİRLER ARASINDA ÜST DÜZEY SUBAYLAR VAR

 

Hamas, çok sayıda İsrailliyi esir aldıklarını ve aralarında üst düzey subayların olduğunu duyurdu.

Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Salih el-Aruri, Al Jazeera televizyonuna yaptığı açıklamada, "Elimizde İsrail'deki tüm esirlerimizin serbest kalmasını sağlayacak esirler var." dedi.

Çok sayıda İsraillinin esir alındığını ve aralarında üst düzey subayların olduğunu ifade eden Aruri, "savaşa girdiklerini ve çok şehit verdiklerini, zafer için ne gerekiyorsa yapmaya hazır olduklarını söyledi.

Aruri, "Kassam Tugayları, kutsalların çiğnenmesini kabul etmeyecek. Filistinlilerin tutuklanmasını, yerleşim birimleri inşasını ve Gazze'ye ablukanın sürmesini kabul etmeyeceğiz. Halkımızın onuru ve özgürlüğü için ne gerekiyorsa yapmaya hazırız." dedi.

Mescid-i Aksa'ya baskınlar düzenlediğinde yaptıkları uyarıların dinlemediğini kaydeden Aruri, "İsrail'in şu an caydırıcılık denklemini yeniden oluşturmaya çalıştığını ancak bunu başaramayacağını" söyledi.

Aruri, "Şiddetli saldırılara maruz kalabiliriz. Bazı kayıplara katlanacağız. Her senaryoya hazırız." ifadesini kullandı.

 

İSRAİL'DE OHAL İLAN EDİLDİ

 

İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, Hamas'ın bu sabah düzenlediği roket saldırısı ve bazı yerleşim birimlerine silahlı gruplarla girilmesinin ardından ülke genelinde olağanüstü hal (OHAL) ilan etti.

 

FİLİSTİNLİ BAKAN ULUSLARASI MÜDAHALE TALEBİNDE BULUNDU

 

Sputnik'e konuşan Filistinli Bakan, "Gazze Şeridi'nin korunması için acil uluslararası müdahale talep ediyoruz." dedi.

 

İSRAİLLİ ESKİ GÜVENLİK YETKİLİSİ: "SALDIRIYA HAZIRLIKSIZ YAKALANDIĞIMIZ AÇIK"

 

İsrail ulusal güvenlik danışman eski yardımcısı Chuck Freilich, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın bu sabah erken saatlerde başlattığı "Aksa Tufanı" saldırılarına ilişkin, "Saldırıya tamamen hazırlıksız yakalandığımız açık." değerlendirmesinde bulundu.

 

SDEROT KARAKOLU YIKILDI

 

Yaklaşık 20 saat Hamas kontrolünde kalan Sderot polis karakolunu İsrail, silahlı bir Filistinliyi yakalamak için dozerle yıktı. Silahlı şahıs ise kaçtı.

 

sdgfhgjhjk.JPG

 

HAMAS'A AİT OLDUĞU İDDİA EDİLEN 4 BİNA YIKILDI

 

İsrail ordusu, abluka altındaki Gazze Şeridi'nde Hamas'a ait olduğunu iddia ettiği 4 büyük binanın hedef alındığını duyurdu.

Açıklamada, Hamas liderleri ve üyelerine ait ofisler ile Hamas bünyesindeki çeşitli oluşum ve birimlere ait olduğu iddia edilen büroların yer aldığı binanın "Filistin" adını taşıdığı kaydedildi.

Gazze'deki İçişleri Bakanlığı Sözcüsü İyad el-Bezm de yaptığı açıklamada, İsrail saldırılarında hedef alınan binaların askeri amaçlarla kullanıldığı iddialarını yalanladı.

 

BÖLGEDE KONTROL SAĞLANDI

 

İsrail ordusu Hamas tarafından başlatılan saldırıda 13 bölgede yeniden kontrol sağladı. Bunlar; Sderot, Sofa, Kerem Şalom, Nirim, Nativ Hathara, Nir Oz, Mozvat Nahal Oz, Hulit, Nir Am, Nir Yitzhak, Beer Sheva, Sde Yeman, Magen.

 

ESİR ALINAN İSRAİLLİLER NETANYAHU'NUN SANDIĞINDAN FAZLA

 

Hamas, esir alınan İsraillilerin sayısının, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun düşündüğünden "kat kat daha fazla" olduğunu ve Gazze Şeridi'nin her yerinde bulunduklarını iddia etti.

 

dddddd-002.JPG

 

İSRAİL HİZBULLAH'A AİT ÇADIRLARI VURDU

 

İsrail ordusu, Kefr Şuba bölgesinde yer alan Hizbullah ait çadırları insansız hava aracıyla vurduğunu duyurdu.

 

FİLİSTİN MEYDANINDA KUTLAMA

 

İsrail'e yönelik başlayan saldırılar ardından İran'ın Filistin meydanında kutlama yapıldı.

 

İSRAİL BÜYÜKELÇİLİĞİNDEN MESAJ

 

Meydana gelen saldırılar ardından İsrail'in Türkiye Büyükelçiliği bir mesaj yayınladı.

Elçilik, Twitter hesabından yayınladığı mesajda, "İsrailliler hain saldırılar sonucu hayatlarını kaybederken ve işkenceye uğrarken, Türkiye'de bazı basın-yayın organlarının ve siyasetçilerin yalan haber yayması kabul edilemez. Daha açık söylemek gerekirse; bugün yaşananlar, İsrail'in herhangi bir hareketi ile ilişkisi olmayan, bir cevap niteliği taşımayan, Hamas tarafından önceden planlanmış terör saldırılarıdır. Çok uzun süredir terörle mücadele etmiş olan iki ülke olarak, İsrail ve Türkiye bu terör eylemlerine karşı omuz omuza durmalı, teröre hiçbir koşulda destek verilmemelidir." ifadelerine yer verildi.

 

KANADA'DA KUTLAMA

 

Hamas destekçileri dün gece Kanada sokaklarında kutlama yaptı.


Siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.