Alanında İlk Ve Tek Edebiyat Müzesi Bursa'da Açıldı

Alanında İlk Ve Tek Edebiyat Müzesi Bursa'da Açıldı

Türkiye’de alanında ilk ve tek olan Edebiyat Müzesi Bursa’da açıldı.

Bursa Nilüfer Belediyesi tarafından hazırlanan, Türkiye’de ilk ve tek olan Edebiyat Müzesi’nin açılışı geçtiğimiz gün Gümüştepe Mahallesi Misi’de gerçekleşti. Müzeler kenti olma yolunda ilerleyen Bursa’ya Mübadele Müzesi ve Fotoğraf Müzesi’nden sonra Edebiyat Müzesi de kazandırıldı.

edebiyat-muzesi-19-5aaface9cf0e5.jpg

1999 yılında Nilüfer’i kültür sanat şehrine dönüştürmeyi hedeflediklerini ve bu doğrultuda önemli bir ilerleme kaydettiklerini, bir hedef koymanın ve bu yolda ilerlemenin inanmaktan geçtiğini ifade eden Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey müzenin açılış töreninde yaptığı konuşmada, “Türkiye'de tek bir yazara ya da isme adanan müzeler var. Ama Nilüfer Edebiyat Müzesi, özellikle Türk edebiyatına geniş bir çerçeveden bakan, kapsamıyla, anlayışıyla, koleksiyonundaki yüzlerce yazara ait parçayla Türkiye'de alanındaki ilk ve tek müzedir. Nilüfer Edebiyat Müzesi'nde, yazın tarihine belge olan ve zamana aktarılan edebiyat dünyasının tüm izlerini bulacaksınız. Sözcüklerin, art arda dizilirken yaşamı anlattıkları, yaşam buldukları ve yaşama rehberlik ettikleri dünyamızda, zihnimizde iz bırakan cümleler burada, müzeyi gezenleri karşılayacak" dedi.

edebiyat-muzesi-27-5aafacea7e6be.jpg

TÜRK EDEBİYATININ HAFIZASI BU MÜZEDE

Şair ve yazarların yaşamlarına tanıklık ettirecek çok sayıda özel eser ve eşyalarının da müzede sergilendiğini belirten Bozbey, şair ve yazarların fotoğraf ve biyografileri, ilk baskı ve imzalı eserlerin kitap tutkunlarıyla buluşacağını, bu müzenin Türk edebiyatının hafızası ve belgeliği olmasının yanı sıra düzenlenecek sergilerle, şair ve yazarlar adına basılan pul ve ilk gün zarflarıyla Bursa'da yaşayan edebiyatçıların da kendilerine yer bulduğu dinamik bir yer olacağını dile getirdi.

edebiyat-muzesi-13-5aaface8cd3c6.jpg

Müze’de, Behçet Necatigil'in el yazması şiiri, Yaşar Kemal'in şapkası, el yazmaları, Nazım Hikmet'in el yazması ve Sofya baskısı kitapları, Fazıl Hüsnü Dağlarca'nın gözlüğü, kalemi, çalar saati gibi çok sayıda kişisel eşya ve eserler yer alıyor.

,skpa8g8mjk6leto97avt2g.jpg

Müzenin mektup odasında Cemal Süreya, Rıfat Ilgaz, Atilla İlhan, Halet Çambel ve daha pek çok yazara da ait olan 50 el yazması mektubu orjinal şekilde bulunurken, toplamda 800 el yazması mektup dijital olarak sergileniyor.

Boğaziçi Arşivleri ile ortaklaşa iş birliği sonucu, 1180 adet kataloglama girişinin bulunduğu müzede 600’e yakın kitap yer alıyor. Alanında ilk ve tek olan Nilüfer edebiyat müzesi, sanat ve edebiyat severleri ağırlamayı bekliyor.

siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.