Ali Babacan Şemdinli ziyaretinde kime ne mesaj veriyor?

Ali Babacan Şemdinli ziyaretinde kime ne mesaj veriyor?

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Hakkari'nin Şemdinli ilçesi ziyaretinde uğradığı yer Ergenekon Davalarının başladığı kitabevi oldu.

Babacan, 9 Kasım 2005'te TSK'ya yönelik ilk FETÖ kumpasının kurulduğu bombalanan Umut Kitabevi'ni ziyaret etti.  

Umut Kitabevi olayı FETÖ'nün TSK'ya yönelik kumpaslar zincirinin ilk halkasını oluşturuyor. FETÖ'cü polis şeflerinin PKK'lıları da kullanarak bombalattığı Umut Kitabevi'nin faili olarak TSK personelleri gösterilmiş ve olay dönemin Genelkurmay Başkanı Org. Yaşar Büyükanıt'a kadar uzanacak "Şemdinli kumpası"nın temelini hazırlamıştı. Şemdinli kumpası, hem TSK'yı "çete" ve "suç örgütü" gibi göstermeye, hem de Kürt halkıyla askeri yeniden karşı karşıya getirmeyi hedeflemişti.

SAVCI SARIKAYA OLAYI

Türkiye, Savcı Ferhat Sarıkaya'nın adını, 2005'te dönemin Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın hakkında "tarihi eser kaçakçılığı" ve "çete kurmak" suçlamasıyla hazırladığı iddianameyle duydu. Sarıkaya'nın yürüttüğü bu soruşturmada, üniversitenin Genel Sekreter Yardımcısı Enver Arpalı da gözaltına alındı. Tutuklanan Arpalı, 13 Kasım 2005'te intihar etti, Rektör Prof. Dr. Aşkın ise yargılandığı davada beraat etti.

Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde Umut Kitabevi, 9 Ekim 2005'te bombalandı. Saldırıda iki kişi hayatını kaybetti. Dönemin Van Savcısı Sarıkaya, aynı yıl olayla ilgili "Şemdinli iddianamesi"ni hazırladı. "Türk Silahlı Kuvvetlerine yapılan ilk tertip" kabul edilen iddianamede, dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Büyükanıt hakkında "Diyarbakır 7. Kolordu Komutanı olduğu dönemde suç işlemek için çete kurmak" suçlamaları yer aldı.

REFERANDUM GÜNLERİ

HSYK, Şemdinli olaylarıyla ilgili iddianameyi hazırlayan Van Cumhuriyet Savcısı Sarıkaya'yı 20 Nisan 2006'da Hakimler ve Savcılar Kanunu'nun 69. maddesinin son fıkrasına göre 1'e karşı 6 üyenin oyuyla meslekten ihraç etti ancak Anayasa değişikliğine ilişkin 2010'da yapılan referandumla hakim ve savcılara mesleğe dönüş yolu açıldı.

Bu referandumla yeniden şekillenen HSYK Genel Kurulu da Sarıkaya hakkındaki ihraç kararını kaldırıldı. Ferhat Sarıkaya, 2011'de mesleğe yeniden kabul edildi ve Ankara Cumhuriyet Savcılığına atandı.

FETÖ'nün darbe girişiminin ardından Sarıkaya, bu kez itirafçı olarak kamuoyunun gündemini meşgul etti.

Siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.