Ali Hikmet İnce yazdı: Yunanistan Başbakanı’nın babası Türkiye’de mülteciydi

Ali Hikmet İnce yazdı: Yunanistan Başbakanı’nın babası Türkiye’de mülteciydi

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis’in babası, Konstantinos Miçotakis, Türkiye’de mülteci sıfatıyla tam 7 yıl kaldı.

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis’in babası – kendisi de Yunanistan Başbakanı’ydı! - Konstantinos Miçotakis, Türkiye’de mülteci sıfatıyla - tam 7 yıl! - kaldı.

1967’de ülkesinden kaçışını da Türkiye Dışişleri Bakanı İhsan Sabri Çağlayangil’e borçluydu.

Türkiye, 2. Dünya Savaşı’nda 25 bin Yunan vatandaşı mülteciye de kucak açtı. Yedirdi, içirdi ve en temel gereksinimlerini karşıladı. 40 bin Yunan ise, yine ülkemiz üzerinden Orta Doğu’ya geçiş yaptı. 

2. Dünya Savaşı’nın en karanlık, en umutsuz günlerinde Yunanlar, kurtuluşu Türkiye, Suriye, Mısır ve Filistin’e sığınmakta buldu. Yunan resmi belgelerine göre 25 bin Yunanistan vatandaşı Türkiye’de saklandı. Yine 40 bini aşkını Mısır, Suriye ve Filistin’de savaşın bitimine kadar barın(dırıl)dı.

 

yunan-siyasetcafe.JPG

Kiriakos Miçotakis

 

Yunanistan’ın şu andaki Başbakanı Kiriakos Miçotakis de Türkiye’ye sürgün geldiğinde - 1967’de! - 6 aylıktı. Babası Konstantinos Miçotakis, Albaylar Cuntası iktidarı ele geçirince ülkesinden kaçmak zorunda kalmıştı.

Anılarında, Türkiye’de çok iyi ağırlandığını, dönemin Dışişleri Bakanı İhsan Sabri Çağlayangil ile samimi ve derin dostluğunu yazacaktı. Baba Miçotakis daha sonra Paris’e yerleşti. 1990 - 1993 döneminde Yunanistan Başbakanı oldu.

 

- 2. Dünya Savaşı’nda Yunan Mülteciler… -

 

1939 - 1945 arasında, Suriye, Filistin ve Mısır, Yunan vatandaşlarını konuk etti. MERRA - Ortadoğu Yardım ve Mülteci İdaresi! - onbinlerce Yunanı kamplara yerleştirdi. Barınan, karınları doyurulan, güvenceye alınanlar, hayatta kalmayı başardı. Mülteciler, savaş nihayete erince ülkelerine döndü.

2. Dünya Savaşı’nda önce İtalyanlar, hemen ardından Almanlar, Yunanistan’a saldırdı. Çekirge sürüsü gibi ülkenin bütün zenginliklerine el koydular. Nazi zulmünden kaçan Yunan vatandaşları, Ege’yi geçip Türkiye’ye sığındı. Sonra da Suriye sınırı üzerinden, Filistin, Mısır, hatta İran’a ulaşmaya çalıştılar. Suriye’ye geçmek için 40 gün süre(bile)cek meşakkatli yolculuğa katlanmak gerekliydi.

Halep ve Gazze’de yoğunlaşan kamplara yerleş(tiril)meden önce sağlık kontrolü zorunluydu. Mülteci(ler), aile ve yaş gruplarına göre barındırılırdı.

Halep yakınlarındaki Neyrab köyünde kurulan ‘El Neyrab Mülteci Kampı’ en bilinendi. Kamp sakinlerinin her türlü ihtiyacı karşılanmaya çalışıl(ır)dı. 1943’den itibaren mültecilere yerli halk arasına karışma hakkı da tanındı. İstedikleri zaman kamptan çıkabilir, her türlü alış verişlerini yapabilirlerdi. Meslek sahibi olmayanlar için kurslar açıldı. Ticaret yapma imkânı sağlandı. Çıkarılan yemekleri beğenmeyenler, dışarıdan her türlü yiyecek maddesi, hazır yemek getir(ebilir)di.

 

yunan-siyasetcafe474747.JPG

Konstantinos Miçotakis

 

- Yunan Mültecilere Yerli Halkın Desteği… -

 

Yunan misafirlere, yerli halkın çeşitli bağışları da oldu. Özellikle çocuklara giysi ve beslenme desteği verildi. Kudüs’te yayınlanan ‘Hune el Kudüs’ - Burası Kudüs! - adlı derginin 11 Ocak 1942 tarihli sayısında, Yunan mültecilerinin evlatlarına yapılan giyecek ve yiyecek katkılarını kapağına taşıdı. Başlığa, ‘Yunanistan’dan Suriye’ye gelen mültecilere yemek ve kıyafet dağıtıldı,’ diye yazıldı.

2. Büyük Savaş sırasında Yunanistan çok göç verdi. Ülkede kalanlar sefalet ve kıtlıkla karşı karşıya kaldı. Tarım üretiminde rekor seviyede çöktü/azaldı. Nazilerin zaten yetersiz gıda maddelerini yağmalaması da, ülkeyi ‘Büyük Açlık/Kıtlık’ sürecine soktu. Binlerce insan aç kalma veya yetersiz beslenmeden ötürü hayatını yitirdi.

Ülkelerini terk eden bazı Yunan vatandaşlarının yakasını bela ve şansızlık bırakmadı. 1942’de, 500 Yunan mülteciyi Mısır’a götürün İngiliz bandıralı SS Empire Patrol adlı gemide beklenmedik yangın çıktı. 14’ü çocuk, 33 kişi yaşamını yitirdi. Yolcuların çoğunluğunu Sakız, Midilli ve Girit sakinlerindendi.

 

yunan-siyasetcafe47.JPG

Kiriakos Miçotakis

 

- Türkiye 25 Bin Yunan Mülteciyi Misafir Etti… -

 

Resmi tarihin yazmadığı, son dönemde ulaşılan önemli belgelere göre, 2. Dünya Savaşı boyunca 25 bin Yunan mülteci Türkiye’de misafir edildi. Prof. Dr. Esra Danacıoğlu’nun Rodos adasındaki Yunan arşivlerinde yaptığı araştırma, özellikle 12 Adalar bölgesinden yoğun göç alındığını ortaya çıkardı. 

Savaş boyunca dış politikada sessizliği ve tarafsızlığı benimseyen Türkiye, zorunlu misafirlerinin varlığını dünyaya duyurmadı. Hatta haberleri sansürleme yoluna gitti.

Ülkemize gelen en ünlü mülteci ise, - sonradan Yunanistan Başbakanı da olacak! - Konstantinos Miçotakis idi. Ünlü politikacı, Türk konukseverliği ile ağırlandı. Toplam tam 7 yıl kaldı.

 

yunan-siyasetcafe4738814.JPG

Konstantinos Miçotakis
 

Doğu komşumuz İran da, 300 bin dolayında Polonya vatandaşını misafir etti. İran halkı, - 1939 - 1941 yıllarında! - Avrupa’daki Nazi vahşetinden kaçan sığınmacılarla yiyeceğini paylaştı.

 

 

ALİ HİKMET İNCE

Siyasetcafe.com

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.