Ali Hikmet İnce'den Ankara kulisi: Başkanlık sistemiyle bir dönem daha

Ali Hikmet İnce'den Ankara kulisi: Başkanlık sistemiyle bir dönem daha

Millet İttifakı’nda moraller yerinde! İlk kez etkin şekilde ülke gündemine yön verildiğine inanılıyor. Anketlerde beklenilen sonuçların çıkması da iktidar ümitlerini yükseltiyor.

Gerilimli, hareketli, heyecanlı bir süreç yaşıyoruz. Siyasetçilerimiz adeta seçim sathı mailine girmişçesine atışlara başladı. İddialar, suçlamalar, vaatler havalarda uçuşuyor. Anketçilerimiz de, politikacılarımızdan geri kalmıyor. İki partinin, AKP ve CHP’nin oylarının - neredeyse! - eşit seviyeye geldiğini ileri süren/açıklayan istatistikler yayınlıyor. Hatta muhalefet bloğuna yakın/çalışan şirketlerin rakamları ‘iktidar iştahı’nı kabartıyor/kamçılıyor.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, iktidar kanadını köşeye sıkıştırdığını düşünüyor. Mitingler zincirinin sonunda ülkenin erken seçime gidebileceğini, kendilerinin de hükümet kurmaya hazır olduklarını vurgulamaya/göstermeye çalışıyor. Cumhur İttifakı’nın ana partisi AKP’nin mitingleriyle süslenen ‘toplu açılış törenleri’ de ‘tarihi/adı konulmamış intihap çalışmaları’ şeklinde değerlendiriyor.

 

- Kılıçdaroğlu, ‘Millet İttifakı’nın Açıklanmamış Adayı… -

 

Yaygın kanaate ve anketlere göre Kılıçdaroğlu, ‘Millet İttifakı’nın ‘ilan edilmemiş resmi’ başkan adayı… İttifakın 2 ana bileşeni CHP ve İyi Parti, konu üzerinde hem fikir gibi. Diğer yeni ve küçük ortakların da farklı düşünmediği biliniyor. Başkan namzedinin isminin resmen zikredilmemesinin asıl sebebi: İktidarın hareket alanını sınırlandırmak ve yöneltilebilecek ithamların/suçlamaların önüne geç(ebil)mek! Yani ‘müstakbel’ başkan adayına ‘süreli kalkan olmak’!

Millet İttifakı, seçimler öncesinde hummalı çalışma(lar) içinde. İntihap sürecinin başlangıcında, ilk 100 günde, ilk 6 ayda ve ilk yıl içinde yapılacak icraatlar manifesto ile maddeler halinde açıklanacak… Vatandaşa sağlanacak farklı imkânlar ve kaynakları bildirilecek… ‘Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’e geçişin ana hatları ve Anayasa’da değiştirilecek maddeler sıralanacak…

 

- ‘Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’e Geçiş Süreci… -

 

‘Geçiş döneminde, belli/kesin süre/zaman dilimi vaat edilmeyecek!’ Ancak kulislere sızan haberlere göre, Anayasa değişikliğinin referandumla kabulünün ardından başlayacak ‘revizyon süreci’ bir seçim dönemiyle sınırlı tutulacak.

CHP’ye yakın kulislerden sızan haberlere göre, Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanı seçilmesi ve TBMM’de ‘Millet İttifakı’nın istenilen/beklenilen çoğunluğu sağlanması halinde, Türkiye yeni bir vetireye girecek/sokulacak.

Devlet aygıtı A’dan Z’ye elden geçirilip denetlenecek. CHP’li yetkililerin beyanıyla sistem ‘revize edilecek’ ve ‘fabrika ayarlarına döndürülecek’!

Devlet Denetleme Kurumu, Sayıştay ve bakanlıkların müfettişleri, - özetle! - bütün teftiş elemanları ‘yoğun mesai’ye girecek.

Görev süresini ‘tek dönemlik’ olarak tanımlayan Kılıçdaroğlu’nun ‘devr-i sabık’ yaratma uğraşına girecek.  


Ali Hikmet İnce
Siyasetcafe.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.