Almanya'da "Muhammed" ayıbı!

Almanya'da "Muhammed" ayıbı!

Almanya'da yeni doğan bebeklere "Muhammed" ismi verilmesi korku yarattı

Alman Dil Derneği (GfdS) yayınladığı bir araştırmada Berlin'de 2018 yılında doğan erkek bebeklere en fazla verilen ilk ismin "Muhammed" olduğunu açıkladı. DW ( Deutsche Welle ) muhabirlerinden Austin Davis’in haberine göre yapılan bu açıklama Almanya’da oldukça büyük bir tartışma yarattı. Tartışmanın yaratıcısı Alman Medya ve siyasetçileri. Siyasi polemik ve yalan haber malzemesi yapılan bu veri, bazı politikacı ve medya organlarınca bağlamından koparılarak yorumlandı.


Alman Dil Derneği (GfsS),  ülke genelindeki 700 nüfus dairesinden aldığı veriler doğrultusunda  Almanya'da 2018 yılının en popüler isimlerini açıkladı.


Rapora göre, geçen yıl Almanya'da kız bebeklere en fazla "Marie/Mari", erkeklere ise "Paul" ismi verildi. Raporun tartışma yaratan kısmı ise  2018'de Berlin'de doğan 22 bin erkek bebekten 280'ine ilk isim olarak Muhammed verildiğine dair bilgiydi.


Berlin'de yayımlanan Tagesspiegelgazetesi raporu "Muhammed, Karl-Heinz'dan daha popüler" diye özetlerken İngiliz Daily Mail, Muhammed adının Almanya'daki 16 eyaletten 10'unda en popüler 10 erkek ismi içinde olduğuna vurguladı.


afd2-002.jpg

AfD'nin büyük ayıbı

Almanya'nın en büyük üçüncü partisi konumundaki popülist AfD'nin Meclis Grup Başkanı Alice Weidel ise Bild gazetesinin "Berlin'deki en popüler ilk isim Muhammed" şeklindeki başlığının ekran görüntüsünü Twitter'da paylaşarak "Buyurun buradan yakın" yorumunda bulundu.

AfD'nin Berlin teşkilatının Twitter hesabında ise haber, partinin "İslamlaşmayı durdur. Bunu sadece AfD ile yapabilirsin" sloganının yer aldığı afişi ile paylaşıldı.

Sosyal Demokrat Parti'den (SPD) Filistin kökenli siyasetçi Sawsan Chebli de Twitter'dan AfD'ye yanıt vererek "Benim babamın adı Muhammed. Benim tam adım Sawsan Muhammed Chebli. En büyük yeğenimin adı Muhammed. Muhammed isminin hiçbir zaman ortalıktan kaybolmayacağını garanti ediyoruz!" ifadesini kullandı.

Leipzig Üniversitesi'nde soy terminolojisi üzerine çalışmalar yapan Gabriele Rodriguez'e göre, raporun bu denli tartışılmasının nedeni, Alman Dil Derneği'nin kamuoyuna söz konusu araştırmayla ilgili yeterli derecede veri sunamaması.

 

GfdS'in 2017'ye kadar ikinci ve üçüncü isimler dahil tüm isimleri göz önünde bulundurarak en popüler isimleri açıkladığını söyleyen Rodriguez, derneğin son iki yıldır ise iki ayrı liste yayınladığını belirtti.

afd1-001.jpg

Rodriguez’e göre GfsS’nin kafalarda karışıklık yaratmasının en büyük nedeni 2017’den beri yapılan araştırmalarda; ilk isimler ve açısından en popüler isimlerin belirlenmesi, Muhammed isminin de ön plana bu yüzden çıktığı.

"Muhammed" adının aileler tarafından genellikle ilk isim olarak seçilmesi de bu sonuçta etkili oldu. Zira GfdS araştırmasına göre, "Muhammed" adı ikinci ve üçüncü isimler de hesaba katıldığında Almanya'nın en popüler 24'üncü ismi oldu. Tüm isimler göz önünde bulundurulduğunda Berlin'in en popüler ismi ise Alexander oldu.

 

siyasetcafe.com

 

İlgili Haberler

Kaynak:DW Türkçe

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.