Altın Koza Film Festivali başlıyor

Altın Koza Film Festivali başlıyor

Bu yıl 23-29 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan 26. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nin hazırlıkları tamamlandı. Toplam 141 filmin gösterileceği festivalde, sanatseverler söyleşi, sergi ve atölyelere de katılma imkanı bulacak.

Türk sinemasının en önemli gündemlerinden birini oluşturan Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’ne sayılı günler kaldı. Bu yıl yaptığı yeniliklerle büyük heyecan ve merak uyandıran festival, yeni yürütme kuruluyla yoluna devam ediyor. Menderes Samancılar, Timur Savcı, Nebil Özgentürk, Kadir Beycioğlu ve İsmail Timuçin’in yer aldığı yeni yürütme kurulu, Adanalı sanatçıların ağırlıklı olduğu, usta isimlerden oluşuyor.

 

Sinemaseverler tarafından ilgiyle beklenen festivalde bu yıl filmler; ‘Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’, ‘Uluslararası Kısa Film Yarışması’, ‘Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması’ ve ‘Adana Kısa Film Yarışması’ olmak üzere toplam 4 kategoride yarışacak. Tüm kategorilerde yarışan filmlerle birlikte alanındaki kıymetli isimlerden oluşan jüri üyelerinin yer aldığı festival; onur, emek ve yaşam boyu başarı ödülleriyle renkleniyor. Festivalde ayrıca birbirinden anlamlı konuların bir araya getirildiği birçok özel bölüm de yer alıyor.

 

Festivalin, 23 Eylül Pazartesi akşamı düzenlenecek açılış töreninde Yaşam Boyu Başarı Ödülü Çin sinemasının usta yönetmeni Xie Fei’ye, Orhan Kemal Emek Ödülleri ise, görüntü yönetmeni Erdoğan Engin ile makyaj sanatçısı Derya Ergün’e takdim edilecek. Sinemaseverlerin merakla beklediği Altın Koza Ödülleri, 28 Eylül Cumartesi gecesi düzenlenecek törende sahiplerini bulacak. Aynı gece düzenlenen törende Altın Koza Yaşam Boyu Onur Ödülleri, oyuncu ve müzisyen Zuhal Olcay ile yönetmen, yazar, senarist, besteci Zülfü Livaneli’ye verilecek.

 

52 filmin başvurduğu Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması kapsamında, 12 eser Altın Koza Ödülleri için jüri karşısına çıkmaya hak kazandı.Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması jürisinde, alanında birbirinden değerli olan isimler yer alıyor. Başkanlığını oyuncu Serra Yılmaz’ın üstlendiği jüride; yönetmen İlksen Başarır, oyuncu Öykü Karayel, senarist ve yapımcı Emine Yıldırım, müzisyen Aytekin Ataş, görüntü yönetmeni Soykut Turan ve sinema yazarı Uğur Vardan yer alıyor. Jüri önüne çıkmaya hak kazanan 12 filmden üçü dünya prömiyerini, dördü de Türkiye prömiyerini Adana’da yapacak. Beş film ise, yönetmenlerin ilk filmi olmalarıyla dikkatleri çekiyor.

Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması kapsamında her yıl verilen SİYAD En iyi Film Ödülü, kısa süre önce kaybettiğimiz sinema yazarı Cüneyt Cebenoyan anısına verilecek.

12 farklı ülkeden toplam 20 filmin yarışacağı Uluslararası Kısa Film Yarışması kategorisinin jürisinde; sinema yazarı Sevin Okyay, yönetmen, senarist, yapımcı Ceylan Özgün Özçelik ve yapımcı Marsel Kalvo yer alıyor.

 

Türkiye’nin farklı illerindeki birçok üniversiteden öğrencinin katılımıyla gerçekleşen Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması’nın “Belgesel” kategorisinde 6; “Deneysel” kategorisinde 5 ve “Kurmaca” kategorisinde 6 olmak üzere toplam 17 kısa film yarışacak. Yarışmanın jüri üyeleri; yönetmen Kıvanç Sezer, görüntü yönetmeni Meryem Yavuz ve yapımcı Derya Tarım’dan oluşuyor.

 

Adana Kısa Film Yarışması kategorisinde ise 5 belgesel film, 5 kurmaca film olmak üzere toplam 10 film yarışacak. Adana Kısa Film Yarışması kategorisinin jürisinde; sinema yazarı Evrim Kaya, oyuncu Kemal Burak Alper ve kurgucu Naim Kanat yer alıyor.

 

Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali, yine dünya sinemasının seçkin örneklerini izleyiciyle buluşturacak. Dünya Sineması Bölümü kapsamında; Ustalara Saygı Bölümü’nde 3 film, Kadın Gözüyle Afganistan Bölümü’nde 3 film, İnsana Rağmen Bölümü’nde 3 film ve Panorama Bölümü’nde 16 film olmak üzere toplam 25 film, festival izleyicisiyle buluşacak.

 

siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.