Ankara Harekete Geçiyor: Habur Barzani’den Alınıyor

Ankara Harekete Geçiyor: Habur Barzani’den Alınıyor

Son yapılan Milli Güvenlik Kurulu'nda Habur Sınır Kapısı, "İbrahim Halil Sınır Kapısı'nın Merkezi Irak Yönetimi' devralınması zamanın başlatılması hükümete tavsiye yapılmıştır" açıklamasından sonra Ankara harekete geçti.

IRAK'LI MEMURLAR GELDİ

Irak Merkezi Hükümeti'ne bağlı gümrük memurları İbrahim Halil Sınır Kapısı'nı IKYB'den devralmak için havayolu ile Şırnak'a geldi.

Türkiye tarafında bekleyen, sınır kapısını devralacak Irak'lı gümrük memurları Türk yetkililerle görüşmesi ve yol haritası netleştirilmesi bekleniyor.

500 MİLYON DOLARLIK DARBE

Sınır kapısını elinde tutan Barzani yönetimi, gümrükten alınan bütün ücret ve vergileri Bağdat Hükümeti'ne göndermesi gerekiyor. 

Fakat, IKBY Irak'ın merkezi bütçesi yüzde 17'lik payını alamadıkları gerekçesiyle bu geliri Bağdat'a göndermiyor. 

Kapıda görev yapmış bir yetkili, 2013'senesinde elde edilen gelirin günlük 2 milyon dolar olduğunu söyledi.

Bölgede yaşanan siyasi belirsizlikler ve terör sebebiyle rakam bir miktar düşmüş olsa da, bölgesel yönetimin Türkiye ile yapılan ticaretin önemli bir kısmı yapıldığı kapıdan senelik 500 milyon dolar gelir elde ettiği tahmin ediliyor.

PEŞMERGE ÇARESİZ

Bölgedeki kaynaklar, sınır kapısını elinde bulunduran IKBY yetkilileri gelişmeleri çaresizlik içinde takip ettiğini, peşmerge güçleri ise sınır kapısını devredilmesi zamanında herhangi bir direnç göstermesinin beklenmediği söyleniyor. 

Kaynak:SABAH

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.