Ankara'da Sürgün mitingi

Ankara'da Sürgün mitingi

Türkiye'nin kalbi Ankara'da attı. Kırım Tatar sürgününü anma mitingine binlerce kişi katıldı.

Kırım Tatarlarının vatanlarından sürgün edilişinin 70. Yıldönümü Ankara Tandoğan Meydanı'nda düzenlenen mitingle anıldı.

 

Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Merkezi'nce düzenlenen anma mitingi saygı duruşu, İstiklal Marşı ve Ant Etkenmen'in okunması ile başladı. Millî Marşların okunmasının ardından İsmail Bey Gaspıralı, Noman Çelebicihan, Müstecip Ülküsal, Ahmed İhsan Kırımlı ve Kırım Tatar millî mücadelesi uğruna hayatını kaybedenler, hicret ve göçler sırasında vefat edenler ve 18 Mayıs 1944 Sürgününde şehit olan onbinlerce Kırım Tatarı için Kur'an-ı Kerim ve dua okundu.


Mitingte ilk konuşma Kırım Derneği Genel Başkanı Tuncer Kalkay tarafından yapıldı. Kalkay yaptığı konuşmada Kırım Tatarlarının tarihi, sürgünde yaşananlar ve bugün Kırım'da yaşanan olaylar hakkında bilgi verdi.


Daha sonra söz alan Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Serhiy Korsunsky, Ukrayna ve Kırım Tatar halkının kaderinin ve tarihinin bir olduğunu, Ukrayna'nın Kırım Tatarlarını savunmak için bütün imkanlarını seferber ettiğini, yakın gelecekte Ukrainler ve Kırım Tatarlarının Kırım'da hür ve rahat bir şekilde yine birarada yaşayacaklarına olan inancını ifade etti.


Sunuculuğunu Oya Deniz Çongar'ın yaptığı miting programında üçüncü olarak Kırım Derneği Genel Başkan Yardımcısı Mükremin Şahin söz alarak, Kırım Tatarlarının 231 yıldır yılmadan, yıkılmadan, eğilmeden millî mücadelelerine devam ettiğini, bu inanç ve iman ile Kırım Tatarlarının millî mücadelesini muhakkak kazanacağını, Sovyetler Birliğinin yıkılışına nasıl şahit olunduysa, Rusya Federasyonun dağılacağına şahit olunacağını söyledi.


Konuşmacıların sözlerinin, "Millet, Vatan, Kırım", "Kırımoğlu Mustafa Millet Senin Yanında", "Kırım Tatar halkı teslim olmayacak", "Kırım Türktür Türk kalacak" sloganları ile sık sık kesildiği mitingte son olarak Kırım Tatar Millî Meclisi Türkiye temsilcisi Zafer Karatay kürsüye çıktı. Karatay konuşmasında Türk ve islam milletlerinin durumuna dikkat çekerek Doğu Türkistan, Karabağ, Kerkük, Balkanlar, Yakutistan her yerde Türkler ve müslümanların eziyet gördüğünü, insanların buna sessiz kalmaması gerektiğini ifade ederek Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün "Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır. O satıh bütün vatandır" sözüne atıfta bulunarak "Türkler için vatan Türklerin yaşadığı her yerdir ve bütün bu coğrafyanın savunulması gereklidir" dedi.


Mitinge Kırım Derneği Genel Merkezine bağlı şubeler ile Türk dünyası ile alakalı pek çok sivil toplum kuruluşu da iştirak etti. Mitingten sonra bir grup Rusya Federasyonu Büyükelçiliği'ne giderek siyah çelenk bıraktı ve bildiri okudu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.