Ankara'yı Karıştıran Zarrab İddiası: İtirafçı Olur mu?

Ankara'yı Karıştıran Zarrab İddiası: İtirafçı Olur mu?

Ankara siyasi kulislerinde bugün en çok konuşulan konunun Reza Zarrab'ın tutuklanması olduğu iddia edildi. Ankara'da Zarrab'ın ABD'de itirafçı olabileceği konuşuluyor.

ABD’de Reza Zarrab’ın tutuklanması, Ankara’da bomba etkisi yarattı. Ankara siyasi kulislerinde bugün en çok konuşulan konu ise, Reza Zarrab’ın ABD’de “itirafcı olup olmayacağı.” ABD hukuk sistemi; zanlılara, ‘suçları sabit bile olsa’ “uzlaşarak daha az bir ceza alma” ya da “cezadan tamamen muaf olma” hakkı tanıyor. 


“NEDEN ABD’YE GİTTİ?”

Ankara’da Zarrab’ın güvenlik içinde yaşadığı Türkiye’den, neden “tutuklanma ihtimali” olabilecek ABD’ye gittiği konusunda çok sayıda tahmin yapılıyor. En çok destek gören ve öne çıkan senaryo ise, Zarrab’ın “itirafcı” olup, ABD yaptırımlarını delmek için işbirliği yaptığı "kritik isim ve bağlantıları" açıklayarak, cezasını azaltmayı deneme ihtimali üzerinde yoğunlaşıyor.  Zarrab’ı bu yola itenin ise, İran’da sonuçlanan Babek Zencani davası olabileceği ifade ediliyor.

İran, Türkiye’de “Rıza Zarrab’ın ortağı” olarak ünlenen, ancak Zarrab’ın avukatlarının “ortağı değil” dedikleri Zencani’yi, yaptırımları delmek üzere yola çıkıp, İran Devleti’ne ait parayı zimmetine geçirdiği gerekçesiyle yargılamış ve idam cezasına çarptırmıştı. Zencani’nin idamdan kurtulmak ve cezasını hapse çevirtmek için ise, İran’dan çaldığı paraları geri vermesi şart koşulmuştu. Zencani’nin idamdan kurtulmak için İran devleti ile işbirliğine girmesi halinde, “ortağı değilim” demesine rağmen Reza Zarrab’ın da benzer sıkıntılar yaşayabileceği yorumları yapılmıştı.

İTİRAFCI OLUP, CEZASINI MI AZALTACAK?

Zarrab’ın bu çerçevede, ABD’nin yaptırımlar konusunda soruşturma yürüttüğünü bilmesine rağmen, “bilerek” ve Amerikan adaleti ile “anlaşmalı şekilde” Miami’ye gittiği ve orada tutuklandığı da Ankara kulislerinde konuşuluyor.

İTİRAFCI OLURSA TÜRKİYE DE ETKİLENİR Mİ?

ABD’de yayınlanan Zarrab hakkındaki iddianamede, Türkiye’de faaliyet gösteren şirketlerine de atıf yapılıyor. Zarrab yargılansa da, itirafcı da olsa, Savcı’nın bu şirketler ve Türkiye’deki bağlantılar konusu üzerine gideceği, Türkiye’deki şirketlerin iddianameye konulması nedeniyle, kesin.  Dolayısıyla, Zarrab davasının, kendisi ne ceza alırsa alsın, Türkiye’ye de uzanacağı yorumları yapılıyor.

ÜÇ BAKAN’IN DOSYALARI YENİDEN GÜNDEME GELİR Mİ?

17-15 Aralık yolsuzluk operasyonları çerçevesinde, o dönemde görevde olan dört eski bakan hakkında savcılar iddianameler hazırlamıştı. Bu dört bakandan üçünün iddianamesinde, Reza Zarrab’la girdikleri ilişkiler “rüşvet, yolsuzluk ve görevi kötüye kullanma” yönünden araştırılmıştı. Dönemin kabinesinde yer alan; AB Bakanı Egemen Bağış, İçişleri Bakanı Muammer Güler ve Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan için hazırlanan dosyalarda, Zarrab ile ilişkilerine ilişkin deliller ortaya konulmuştu.

O dönemde hakkında iddianame hazırlanan Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar’ın dosyasında ise Zarrab bağlantısı bulunmuyordu. Zarrab’ın yargılanma sürecinde, bu çerçevede, Bağış, Güler ve Çağlayan’ın dosyalarının da yeniden açılmasının gündeme gelebileceği Ankara kulislerinde konuşuluyor.

Sözcü

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.