Anketlerde şaşırtıcı sonuçlar: Kararsızlarda büyük artış!

Anketlerde şaşırtıcı sonuçlar: Kararsızlarda büyük artış!

Erken seçim tartışmalarının yoğun olarak yaşandığı günlerde Cumhurbaşkanlığı seçimi için iktidarı ve muhalefetiyle türlü türlü ince hesap yapılırken, kararsız oyların yüksekliği tam bir belirsizlik yaratıyor.

Gazeteci yazar İsmet Özçelik, siyasi partilerin Cumhurbaşkanlığı seçimi için peş peşe kamuoyu araştırmalarını yaptırdığını farklı sonuçların ortaya çıkmasına rağmen araştırmaların ortak yönünün kararsız oylar olduğunu yazdı.

Özçelik'in Aydınlık’taki köşesinden yazdığı yazı şöyle:

“Seçimler zamanında mı olacak, erken mi? Siyasi partilerin gündeminde bu konu var. Peş peşe kamuoyu araştırmaları yaptırılıyor. Farklı sonuçlar çıksa da araştırmaların ortak yanı “kararsız” oyların yüksekliği.

Her partide sıkıntı yaşanıyor. “Kerhen” verilmiş oylar şimdi “kararsız”. Oran tahminlerden çok fazla.

Araştırma şirketleri yöneticileriyle yaptığım görüşmelerde edindiğim bilgilere göre manzara şöyle:

AFRİN ETKİSİ

Afrin’e yönelik “Zeytin Dalı Harekatı” AKP ve MHP oylarında bir kıpırdanma yaratmış görünüyor. Ama istenilen seviyede değil.

Uzmanlar bu kıpırdanmanın kalıcı olmasından şüpheli. Türkiye gündeminde öne çıkacak konularla bağlantılı olarak sonucun değişebileceğini düşünüyorlar.

ERDOĞAN’IN OYU

Geçmişte Erdoğan’ın oyu AKP oyunun üstündeydi. “16 Nisan Halk Oylaması” sonrasında hem Cumhurbaşkanı, hem AKP Genel Başkanı olunca Erdoğan’ın oyu gerilemiş ve AKP oyları ile eşitlenmişti.

Bu aralar Erdoğan’a destek yeniden AKP’ye desteğin üstüne çıkmış görünüyor. Bunda MHP seçmeninden gelen oylara dikkat çekiliyor. Ama yine de Erdoğan’ın oyu yüzde 50’ye ulaşmış değil. Risk büyük.

MHP’NİN DURUMU

AKP ile ortaklık MHP’de az da olsa bir toparlanma yaratmış durumda. Araştırma şirketlerinin uzmanları bu durumu şöyle değerlendiriyorlar:

“MHP tabanı uzun süredir iktidara aç. Şimdi ‘iktidara ortak olduk’ havası var. AKP’nin de kapıyı biraz açmasıyla MHP’li müteahhitler, işadamları ihale almaya başladılar. İşsiz MHP’lilerin bir kısmı işe yerleştirildi. Bu da en azından MHP teşkilatlarının ayakta kalmasını sağlıyor.”

KARARSIZLAR

En dikkat çeken nokta “kararsız” oyların yüksekliği. Bulgular genelde ortak. AKP ve Erdoğan’ın en çok itibar ettiği kamuoyu araştırma kuruluşları da aynı tespitleri yapıyor. “Kararsız” oylar yüzde 30’a yakın.

Nedeni konusunda farklı görüşler bulunuyor. Bazı araştırmacılar “seçmenin kafasının karışık olmasına” vurgu yaparken, bazı araştırmacılar da, “iktidarın baskısından korkan vatandaşlar, AKP dışındaki tercihini söylemek yerine ‘kararsızım’ demeyi tercih ediyor” iddiasındalar.

AKP’Lİ KARARSIZLAR

Geçmişte AKP’ye oy verdiğini, ama bugün kararsız olduğunu söyleyenlerin oranı yüzde 10 civarında. AKP için tehlike işareti.

Daha önce AKP’ye oy verip şimdi vermeyeceğini söyleyen ciddi bir kesim var. Buna bir de yüzde 10 civarındaki kararsızlar eklenince ortaya çıkan sonuç 7 Haziran seçimlerini anımsatıyor.

Bazı araştırma şirketleri AKP için yüzde 40’lardaki bir oyun sürpriz olmayacağını ifade ediyorlar.

ERDOĞAN’IN RAKİBİ(!)

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilk turda çok sayıda aday çıkması kesin gibi. Çok aday Cumhurbaşkanının 1. turda seçilmesini zorlaştırıyor. Bu nedenle 2. turda Erdoğan’ın karşısında kimin kalacağı önemli.

Erdoğan’ın karşısına, kamuoyu desteği ve milli hassasiyetleri yüksek bir aday çıkarsa kartlar yeniden karılacak. AKP şimdiden buna odaklanmış görülüyor. Muhtemel adaylar belirlenmeye çalışırken, belirlenen isimlerle ilgili de araştırma yaptırıldığı konuşuluyor.

AKP’nin seçim kampanyasını yürüten ekibin önümüzdeki dönemde izleyeceği politikaları gelen sonuçlara göre belirleyeceği bildiriliyor.

AKP’NİN YOLU TAŞLI

AKP’ye çalışan araştırma kuruluşlarının Erdoğan’a nasıl bir rapor sunduklarını bilmiyorum. Ama bu kuruluşların “teknik ekibi” pek umut vermiyor. “Erdoğan’ın da AKP’nin de yolu taşlı” tespiti yapıyorlar.

Kamuoyu araştırma şirketleri yöneticileriyle yaptığım görüşmelerden edindiğim bilgiler özetle böyle...

İzliyoruz..!”

siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.