Arabası olan kara kara düşünüyor! Yüzde 60 zam geliyor

Arabası olan kara kara düşünüyor! Yüzde 60 zam geliyor

Akaryakıt fiyatlarının ardından milyonlarca araç sahiplerinin belini bükecek zam yolda.

Dolar kurundaki yaşanan artış ve küresel gelişmeler sonrası akaryakıt fiyatları, araç sahiplerini kara kara düşündürürken bir kötü haber daha geldi. Milyonlarca araç sahibinin belini bükecek zam yolda.

Yeni yılın yaklaşmasıyla birlikte vergilerin yeniden düzenlenmesi beklenirken motorlu taşıtlar vergisi, muayene ücretleri, trafik cezaları gibi rakamların %60 oranında zamlanması bekleniliyor.

 

YÜZDE 60’ YAKIN ZAMLANACAK

 

Dünya Gazetesi yazarı Naki Bakır'ın haberine göre, emlak vergisi, MTV, trafik cezaları, ehliyet ve pasaport harçları ve araç muayene ücretleri gibi yurttaşı yakından ilgilendiren vergiler yüzde 60’a yakın oranda zamlanacak.

 

Naki Bakır'ın yazının ilgili kısımları şöyle:

 

'Her yıl ekim ayı sonu itibarıyla yurtiçi üretici fiyat endeksinin (Yİ-ÜFE) son on iki aylık ortalamasında bir önceki on iki aylık dönemin ortalamasına göre meydana gelen artış, izleyen yılda uygulanacak yeniden değerleme oranını veriyor.

2024 başında çeşitli vergi, ceza, harç ve ücretlere uygulanacak yeniden değerleme oranı, 3 Kasım’da Ekim 2023 enflasyon verileri açıklandığında netleşecek.

Yİ-ÜFE’nin eylül sonu itibarıyla düzeyi, yılbaşından geçerli olacak yeniden değerleme oranının yüzde 60 dolayında olacağını gösteriyor.

Buna göre gelecek yıl çeşitli vergi, ceza, harç ve ücretler 2023’teki kadar olmasa da yine yüksek oranda artacak.

Ekimde aylık yüzde 5’in üzerindeki üretici fiyat artışı olasılığında ise yeniden değerlemeyi veren on iki aylık ortalamalara göre Yİ-ÜFE artışı bunun da üzerinde gelecek.

Cumhurbaşkanı yetkili olduğu alanlarda indirim-artırım yetkisini kullanmazsa 2024 başında ilgili kalemlerdeki yükümlülükler bu oranda artırılacak.

Yüksek yeniden değerleme oranı ile vergi ve cezaların yüksek oranda artırılması, aynı zamanda 2023 yılındaki yüksek enflasyonunun özellikle dar ve sabit gelirler üzerindeki erozyonunu 2024’e de taşımak anlamına geliyor."

2024'ün yaklaşması ile birlikte trafik cezaları da yeniden değerlendirmeye alınacak. Haliyle sürücüler 2023 yılı güncel trafik cezası ücretlerinin ne kadar olduğunu yeniden araştırmaya başladı.

 

İşte güncel 2023 yılı trafik cezaları ücretleri:

 

HIZ SINIRI CEZASI

Hız sınırını yüzde 10 - yüzde 30'a kadar aşmanın cezası 951 TL. Hız sınırını yüzde 30 - yüzde 50'ye kadar aşmak bin 979 TL, hız sınırını yüzde 50'den fazla aşmak ise 4 bin 64 TL.

ALKOLLÜ ARAÇ KULLANMA CEZASI

Alkollü araçla ilk kez yakalanan 4 bin 64 TL para cezası ödeyecek. İkinci defa alkollü araç kullanmaktan yakalanana ise, 5 bin 96 TL para cezası verilecek.

EMNİYET KEMERİ TAKMAMAK

Birçok sürücünün uymadığı emniyet kemeri ihlaline de yüksek ceza geliyor. Emniyet kemeri takmamanın cezası 436 TL.

CEP TELEFONU KULLANMAK

KGYS'ler tarafından tespit edilen ve sürücülerin birçok kez ceza yediği seyir halinde cep telefonu kullanma cezası ise, 951 TL.

EHLİYETSİZ ARAÇ KULLANIMI

Vatandaşların çokça maruz kaldığı cezalardan bir tanesi de ehliyetsiz araç kullanmak. Ehliyetsiz araç kullananlar, 8 bin 90 TL ceza ödeyecek.

DRİFT ATMA CEZASI 2023

Trafik cezalarının arasında en yüksek tutarlardan bir tanesi de drift atmak. Drift atan sürücü 20 bin 342 TL ceza ödeyecek.

MUAYENESİZ ARAÇLA TRAFİĞE ÇIKMAK

Alkol testine itiraz etmek 8 bin 551 TL, muayenesiz araçla trafiğe çıkmak ve yasak olan yerde sollama yapmak ise 951 TL.


Siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.