Arjantin savcıları harekete geçti! Prens Selman kaçtı

Arjantin savcıları harekete geçti! Prens Selman kaçtı

G-20 Zirvesi Arjantin’de başladı. Zirveye Suudi Arabistan’ı temsilen Prens Selman katıldı. Arjantin savcıları ise harekete geçti. İşte ayrıntılar;

Suudi Gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinin sorumlusu olarak gösterilen Prens Selman, Arjantin’de büyük bir şok yaşadı ve elçiliğe kaçtığı iddia edildi.

Zirveye ev sahipliği yapacak Arjantin'de Federal Savcı, İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün (HRW) başvurusu üzerine Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ı incelemeye aldı.

Başkent Buenos Aires'teki mahkemeye yapılan suç duyurusunun ardından harekete geçen Federal Savcı Ariel Lijo'nun ofisinden yapılan açıklamada 'gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesi ve Yemen'de işlenen savaş suçlarıyla ilgili Türkiye, Yemen ve Uluslararası Ceza Mahkemesi'nden bilgi isteneceği' belirtildi.

Savcılık bu bağlamda, Arjantin Dışişleri Bakanlığı'na yazı gönderildiğini de açıkladı.

Euronews'in haberine göre; İnsan Hakları İzleme Örgütünden (HRW) yapılan açıklamada, HRW'nin Arjantin Federal Savcısına, Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı görevini de yürüten Muhammed bin Selman'ın Yemen'deki iç savaşta Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun işlediği insan hakları ihlallerinden suçlu olduğuna dair bulgularını sunduğunu bildirmişti.

Dosyada, bin Selman'ın Cemal Kaşıkçı cinayeti de dahil bazı Suudi vatandaşlara işkence edilmesi ve kötü davranılması konusundaki muhtemel rolünün de altının çizildiği aktarılmıştı.

İncelemenin ne kadar süreceği, ya da toplantıya katılmak üzere Arjantin'e gelen bin Selman ile ilgili hukuki herhangi bir işlem yapılıp yapılmayacağı ise bilinmiyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Arjantin'den anayasanın savaş suçları maddesine atıfla, Yemen'de insanlığa karşı işlenen suçlarda Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın herhangi bir ilgisinin olup olmadığının araştırılması talep edilmişti.

ELÇİLİĞE KAÇTI İDDİASI

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Suudi Veliaht Selman'ın, Arjantinli savcıların Kaşıkçı cinayetiyle alakalı soruşturma açması üzerine, kaldığı lüks otelden Suudi Arabistan Büyülelçiliği'ne taşındığını iddia etti.

Soruşturma iddialarıyla ilgili olarak Arjantin Başbakan Yardımcısı Daniel Raimondi, Suudi Prensin ülkesinin temsilcisi olarak Arjantin'de hukuki dokunulmazlığa sahip olacağını söylemişti.

siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.