Artvin'de yanan köy afet bölgesi ilan edildi

Artvin'de yanan köy afet bölgesi ilan edildi

İçişleri Bakanı Soylu, çıkan yangında 52’si konut olmak üzere ahır, samanlık, dükkan ve okula ait eklentilerle birlikte toplam 193 bağımsız bölümde hasar tespit edilen Dereiçi Köyü’nde elbirliğiyle yaraların sarılacağını söyledi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 17 Mart’ta çıkan yangında 52’si konut olmak üzere ahır, samanlık, dükkan ve okula ait eklentilerle birlikte toplam 193 bağımsız bölümde hasar meydana gelen Artvin’in Yusufeli ilçesine bağlı Dereiçi Köyü’nde incelemelerde bulundu. 

Soylu ve Kurum, Artvin Valisi  Yılmaz Doruk ve diğer ilgililerden bölgedeki son duruma ilişkin bilgi aldı. Soylu ve Kurum, yeni yapılacak evlerin inşa edileceği muhtemel alanları da gezdi. Köy meydanında vatandaşlara hitap eden Soylu, evleri ve ahırları yanan vatandaşlara “geçmiş olsun” dileklerini iletti. 

Yangından etkilenen vatandaşlardan hiçbir şekilde endişe içerisinde olmamalarını isteyen Soylu, şunları kaydetti:

"Burada bir afetle, yangınla karşı karşıya kalındı. Mağduriyeti gidermek bizim görevimizdir. Bunun için de burada birtakım adımlar atılacak. Bir değerlendirme yaptık. Bunlar bizim için ön değerlendirmedir, daha çalışılacak. Hem hasarların karşılanmasında hem de adım atılmasında hızlı ve çabuk davranacağız ve sizi mağdur etmeyeceğiz. Buraya hemen AFAD'dan acil yardım ödeneğinden 1 milyon lira gönderildi. Şimdi Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Sayın Zehra Hanım'la görüştük, o da 1,5 milyon lira gönderiyor. Burada 15 bin lira evi yananlar için ilk etapta bir para bugün hesaplara yatacak. Ayrıca, yine Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımızdan gönderilen 1,5 milyon lira, ailelerin hesaplarına aynı şekilde yatacak.'' 

 

artvin-min.JPG

 

“Zor bir coğrafya olduğunu biliyoruz”

Yangın nedeniyle 21 bina içerisindeki 52 konutun, ahır ve samanlığın kullanılamaz hale geldiğine değinen Soylu, hasar tespit çalışmalarının da Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca dünden itibaren gerçekleştirildiğini aktardı. Elbirliği ile çalışılarak yaraların sarılacağını belirten Soylu, "Dün itibarıyla bakanlığımız olarak buraya ilişkin afet bölgesi kararı aldık. O konuda da gerekli bütün destekleri sağlayabilme imkanını elde ettik'' dedi.  

Bölge coğrafyasının zorluğuna işaret eden Soylu, "Bırakın ev yapma yerini 5-10 metrekare bir bahçe bulabilmenin zor olduğu bir coğrafya olduğunu biliyoruz. Cenabıallah bu coğrafyaya çok güzellikler vermiş ama zorluklar da vermiş. Onları hep birlikte çağımızın getirdiği iyileştirme şartlarıyla beraber sizi inşallah çok daha iyi bir noktaya taşıyacağız" dedi.

Hayvanları telef olanların bulunduğunu hatırlatan Soylu, "Tarım Bakanımızla da konuşuruz, inşallah o da bu afet meselelerine bakma hususunda hayli hassasiyet içerisinde, inşallah hepsi çözülür” ifadelerini kullandı. 

“Çalışmalar 6 ayda tamamlanacak”

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum da ilk hasar tespit çalışmalarına göre, 52’si konut olmak üzere ahır, samanlık, dükkan ve okula ait eklentilerle birlikte toplam 193 bağımsız bölümde hasar tespit ettiklerini söyledi. 

Dereiçi'nde 2 alanı kentsel dönüşüm alanı ilan ettiklerini belirten Kurum, “TOKİ Başkanlığımız eliyle inşa faaliyetlerine başlıyoruz. AFAD’dan hak sahibi olan vatandaşlarımız AFAD’dan, diğer vatandaşlarımız da kentsel dönüşüm projesi kapsamında hak sahibi olacak. Dereiçi Köyümüze yakışacak, yatay mimari esaslı, yanında ahırlarının bulunduğu güzel, örnek bir projeyi hayata geçireceğiz ve 6 ay içerisinde çalışmalarımızı tamamlayarak hemşehrilerimize yeni evlerini teslim edeceğiz” diye konuştu. ( Ajans Bizim )

 

siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.