Asgari ücrete telafi zammı!

Asgari ücrete telafi zammı!

Gelir vergisi tarifesi nedeniyle yılın son dört ayına ilişkin net ücretleri bin 404 liranın altına düşenlerin ödemeleri, ilave asgari geçim indirimiyle bin 404 liraya tamamlanacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, asgari ücret konusunda büyük hassasiyetleri gözeterek çalıştıklarını söyledi.

DÜŞMEYENLER YARARLANMAYACAK

Maliye'nin asgari ücrete ilişkin tebliği 1 Eylül 2017'den itibaren geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi. Asgari ücretlilerin bu yılın eylül, ekim, kasım ve aralık aylarına ilişkin aylık hesaplanan net ücretiyle ocak ayında aldıkları ücret arasındaki fark, çalışanın asgari geçim indirimine ayrıca ilave edilecek. Gelir vergisi tarifesi nedeniyle ücretlerinde düşüş olsa dahi net ücretleri bin 404 liranın altına düşmeyenler uygulamadan yararlanamayacak. Çalışanın, ücret aldığı dönemde işe başlaması veya işten ayrılması, ücretsiz izin ve benzeri nedenlerle net ücretinin bu tutarın altına düşmesi durumunda ilave asgari geçim indirimi uygulanmayacak. Bu yılbaşından itibaren bekâr ve çocuksuz asgari ücretlilere bin 404 lira net ücret ödenmeye başlanmıştı. Bu yıl asgari ücret tutarında yapılan artış nedeniyle bin 777 lira brüt asgari ücret geliri elde edenlerle bin 889 liraya kadar brüt ücret geliri olan çalışanın elde ettiği ücret gelirleri üzerinden ödemesi gereken gelir vergisi, Eylül'den itibaren vergi tarifesinin ikinci dilimi de dikkate alınarak hesaplandı. Bu nedenle de söz konusu ücretlilerden bir kısmının eline geçen net ücret tutarı bin 404 liranın altına düşmüştü.

BÜYÜK HASSASİYET

Bakan Sarıeroğlu da, asgari ücret görüşmelerini değerlendirirken, asgari ücreti hiçbir zaman popülizm malzemesi yapmadıklarını belirterek, "Hep gerçekçi yaklaştık, çalışanlarımızın hassasiyetleri, yaşam standartları, bunları hep gündemin birinci sırasında tuttuk, o hassasiyeti gözeterek çalışmaları yürüttük" diye konuştu.

ARALIK SONUNA KADAR SÜRECEK

Komisyon ikinci toplantısını 15 Aralık'ta Türk-İş, üçüncü toplantısını da TİSK ev sahipliğinde yapacak. Pazarlıklar Aralık sonuna kadar sürecek ve yılsonunda yeni asgari ücret belirlenecek. Bugün için asgari ücret, bekâr bir işçi için brüt 1.777 lira; kesintiler sonrası çalışanın eline ise 1.404 lira geçiyor.

siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.