Asgari ücretli çalışanlar dikkat! SGK toplu para ödemesi yapacak

Asgari ücretli çalışanlar dikkat! SGK toplu para ödemesi yapacak

Asgari ücretli çalışanlar dikkat! SGK toplu para ödemesi yapacağını ve paraların PTT'den alınabileceğini duyurdu.

Yeni doğum yapan anneler için devlet tarafından ödenen doğum parası hesaplama araştırmaları devam ediyor. Asgari ücretli çalışan anneleri sevindiren haber verildi. SGK tarafından toplu para ödemesi yapılacağı ve paraların PTT'den alınabileceği ifade edildi.

Kadınlar doğum yaptıklarında üç, bazı durumlarda ise dört ayrı ödenek alıyorlar. Öncelikle doğum izninde oldukları dönemde maaşlarını devletten iş görmezlik ödeneği ile alan annelere ayrıca doğum parası, emzirme ve yaparlarsa yarı çalışma ödeneği de veriliyor.

Doğum izin gün sayısı, doğumdan önce 8 hafta yani 56 gün, doğumdan sonra da 56 olmak üzere 112 gündür.

Çoğul gebelik (ikiz, üçüz vs.) durumu varsa doğum incesi izne fazladan 2 hafta (14 gün) olmak üzere en fazla 126 gün olmaktadır. Kadınlara 50.080 TL'nin 3/2'si veriliyor. Yani doğum izni parası 33.387 TL oluyor.

Doğum izni parası, çalışan annelere doğum öncesi ve sonrası verilen izin süresince Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından ödenen bir ödeneğidir.

 

AMAÇ KADIN İSTİHDAMINA TEŞVİK

 

Doğum izni parası, annelerin doğum sonrası maddi sıkıntı yaşamadan bebekleriyle ilgilenebilmelerini sağlamak, aile bütçesine katkıda bulunmak ve kadın istihdamını teşvik etmek için önemli bir sosyal hak olarak kabul edilmektedir.

Doğum izni parasının hesaplanmasında, annenin doğumdan önceki son 12 ay içindeki brüt ücreti ve prim gün sayısı dikkate alınmaktadır.

Doğum izni parası, annenin brüt ücretinin üçte ikisi olarak belirlenmektedir. Ancak bu tutarın asgari ücretin 6,5 katını aşması halinde, asgari ücretin 6,5 katı esas alınmaktadır.

Doğum izni gün sayısı ise, doğumdan önce 8 hafta yani 56 gün, doğumdan sonra da 56 olmak üzere toplam 112 gündür. Çoğul gebelik (ikiz, üçüz vs.) durumu varsa bu süreye ek olarak 2 hafta (14 gün) daha ilave edilmektedir. Böylece, çoğul gebelikte doğum izni gün sayısı en fazla 126 gün olmaktadır.

 

PTT ÜZERİNDEN ALINACAK

 

Sonuç olarak, doğum izni parası; annenin brüt ücreti ve prim gün sayısına bağlı olarak değişmektedir. Ancak asgari ücret artışı ile birlikte bu ödeneğin de arttığı görülmektedir.

Böylece, çalışan anneler hem bebekleriyle daha fazla vakit geçirebilmekte hem de aile bütçesine daha fazla katkıda bulunabilmektedir.

Doğum izni parasından yararlanmak için, annelerin SGK’ya başvurması ve gerekli şartları taşıması gerekmektedir. Doğum izni parası, doğumdan sonraki 55 gün içinde annenin belirttiği banka hesabına veya PTT aracılığıyla ödenmektedir.

 

33 BİN 387 TL ÖDEME

 

Doğum izin gün sayısı, doğumdan önce 8 hafta yani 56 gün, doğumdan sonra da 56 olmak üzere 112 gündür. Çoğul gebelik (ikiz, üçüz vs.) durumu varsa doğum incesi izne fazladan 2 hafta (14 gün) olmak üzere en fazla 126 gün olmaktadır.

126 günden fazla girerseniz sistemimiz 126 gün üzerinden hesap yapacaktır.

Bu doğrultuda hesaplama "160.974 / 360 (ödenen prim gün sayısı) = 447,15 TL günlük ücret 447,15 x 112 =50.080 TL Doğum izin parası 50.080 TL’ nın 2/3’ü alınır, 50.080 / 3 x 2= 33.387,3 TL doğum parası alır." şeklinde oluyor.


Siyasetcafe.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.