Asgari ücrette hesaplar değişti! İşte masadaki yeni rakam

Asgari ücrette hesaplar değişti! İşte masadaki yeni rakam

Milyonlarca çalışanın cebine girecek asgari ücret zammını ise esas belirleyeninin ise 3 Temmuz'da açıklanacak enflasyon rakamları ve o gün döviz kurunun geleceği nokta olması bekleniyor.  

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 6 Haziran Kabine Toplantısı'nın ardından "Asgari ücret tespit komisyonumuz çalışmalarına başlıyor." sözleri ile start alan zam sürecinde yeni açıklamalar geliyor. İşverenler ise üzerlerine binen maliyetin de artması nedeni ile telaş içine girdi.

Milyonlarca zam bekleyen çalışan eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Vedat Bilgin'in ağzından çıkan “Aşağı yukarı 500 dolar bazında bir oran olacak. Çalışmalarımız hazır” sözlere kitlenmişti.

Ancak döviz kurlarındaki hareketlilik  bu hesabı çoktan geride bırakılmasına neden oldu. 28 Mayıs'taki Cumhurbaşkanlığı seçimi sırasında Dolar/TL, 19,57, Euro / TL 19,97 seviyelerinde hareket ediyordu. Dolar o günden bu güne yaklaşık 4 lira attı.

AK Parti Grup Başkanvekili Muhammed Akbaşoğlu yaptığı asgari ücret açıklaması ise çok ses getirdi. Akbaşoğlu emekli, memur ve asgari ücret zammına ilişkin yaptığı açıklamada “Biz inşallah asgari ücret ile ilgili ve en düşük memur maaşının 22 bin lira olmasıyla ilgili kanun teklifimizi hemen komisyonlar oluşur oluşmaz inşallah bu çalışmaları ortaya koyacağız.” dedi.

 

ENFLASYON VE DÖVİZ EREZYONUNA GÖRE CEBE GİREN DEĞİŞECEK

 

Enflasyonundaki artış ve maliyetlerdeki artış nedeni ile oluşan alım gücündeki düşüş sonrası asgari ücrete beklentinin üzerinde bir zam yapılmıştı. Ancak zammın işçilere yansıması uzun sürmemesi  Temmuz zammındaki beklentiyi yükseltti. 

 

YENİ RAKAM 12 BİN TL'NİN ÜZERİNDE OLMASI BEKLENİYOR

 

Bakan Bilgin'in asgari ücret için '500 Dola civar  sözleri ile yapılan hesaplama ile i11 bin 500 lira seviyesine gelmesi beklenen asgari ücretin değeri de Dolar'ın 23 TL'yi aşması ile birlikte 360 Dolar seviyesine gerilemiş oldu.

 

MEVCUT UYGULAMA NET 8 BİN 506 TL

 

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Ocak ayı ile birlikte son asgari ücreti net 8 bin 506 lira olarak belirlemişti.

 

İŞVERENE MALİYETİ NE KADAR?

 

Asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 10 bin 8 lira, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 8 bin 506 lira 80 kuruş olarak uygulanıyor.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 11 bin 759 lira 40 kuruş. Bunun 10 bin 8 lirasını brüt asgari ücret, 1551 lira 24 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 200 lira 16 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.

 

İŞÇİ KESİMİ MASAYA AÇLIK VE YOKSULLUK HESAPLAMALARI İLE GELECEK

 

İşçi tarafını temsil eden Türk-İş de masaya en son aya ait açlık ve yoksulluk sınırı araştırması ile oturacak.

 

3 TEMMUZ ENFLASYON RAKAMLARI DA ASGARİ ÜCRETİ ETKİLEYECEK

 

Komisyonun, Türkiye İstatistik Kurumunca (TÜİK) 3 Temmuz'da açıklanacak haziran ayı enflasyonunun ardından oluşacak 2023'ün ilk 6 aylık enflasyon rakamını da dikkate alarak, yapılacak ara zam miktarını belirlemesi bekleniyor.

 

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?

 

Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Komisyon, yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında teamül üzerine aralık ayında 4 kez toplanıyor.

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

 

Siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.