Aspirin Dosyası Açıldı..Aspirinin Kullanım Alanları...!

Aspirin Dosyası Açıldı..Aspirinin Kullanım Alanları...!

Aspirin Dosyasını Açıyoruz..! Aspirin’in Faydaları Saymakla Bitmiyor..!

Nedir Bu Aspirin ?

pills.jpg

Aspirinin atası Hipokrat tarafından yapılan ve etkisi 3 bin yıldan fazla zamandan beri bilinen söğüt ağacı kabuğundan yapılan ; fazla yoğun olmayan ağrı ve sızılar için kullanılan ; ağrı kesici ve ateş düşürücü özelliğe sahip bir ilaçtır. Kan seyreltici özelliğe sahip olduğundan kalp krizine karşı da koruma sağlamak gibi bir özelliği vardır. Az dozajlı olmak şartıyla uzun süre kullanılabilir.,

Etken maddesi asetilsalisilik asit (ASA) olan Aspirin kimyager Felix Hoffmann tarafından bulunmuştur.

Babasının romatizma ağrılarından kurtulması için uğraşan Hoffmann, 1897 senesinde salisilik asit ile asetik asitle sentezleyerek saf asetilsalisik asit üretmiştir. Asetilsalisilik asit, düz veya çivi şeklinde kristale benzer bir halde bulunur. Aynı zamanda toz halde de görülür. Aspirin, aynı zamanda sirke asiti gibi bir kokuya da sahiptir.

Kimyager Hoffmann, kaynağı söğüt ağacı olan bu ilacın keşfettikten sonra bir süre sonra ise aynı şekilde diasetilmorfini sentezleyerek eroini bulmuştur.

Aspirin kısa sürede etken maddesi yerine marka ismiyle adıyla anılmaya başlanmış olup, 1900’lerde Avrupa’daki grip salgınını bertaraf etmeye yardım etmiştir. Aspirin’in en etkili olduğu hastalık ve rahatsızlıklar, ağrılar, sızılar, yüksek ateş ve soğuk algınlığıdır. Sonraki yıllarda, Aspirin’le ilgili yeni buluş ve bilgiler dikkat çekmiştir.

1971’de , İngiliz farmakolog John R. Vane, Aspirin’in metabolizmadaki ağrıyı durdurduğunu kanıtlamış ve Hoffmann’dan sonraki en önemli adımı atmıştır. Vane, bu çalışmasından sonra 1982 Nobel Tıp Ödülü’nü kazanmıştır.

1940’lardan itibaren, Apsirin’in kalp krizi ve felç riskini de azalttığı fark edilmiştir. Ancak bunun kanıtlanması 20 seneyi asmıştır.

Kanadalı profesör Henry J. M. Barnett ise Aspirin’in beyinde gerçekleşen geçici dolaşım sorunlarını ve ikinci kez felç geçirip felç sebebiyle oluşan ölüm riskini azalttığını kanıtlamıştır.

1985 yılında ise dönemin sağlık bakanı Margaret M. Heckler, kalp krizi geçiren insanların Aspirin’i düzenli olarak alırlarsa ikinci kez kriz geçirme ihtimallerinin yüzde 20 oranında gerilediğini duyurmuştur. Amerika’da 22 bin doktorun katıldığı bir araştırmada ise, Aspirin kullanımının kalp krizi riskini yüzde 44 gibi bir oranda gerilettiği sonucu ortaya çıkmıştır. Bu araştırma Newsweek’in 8 Şubat 1998 tarihinde çıkardığı sayıda işlenerek Aspirin akut kalp krizi riski taşıyan insanlara önerilmiştir.

Avustralyalı profesör Gabriel A. Kune tarafından yapılan bir araştırmaya göre kolon kanserini önlemek konusunda da Aspirin faydalıdır.

Kune’a göre, ilacı düzenli olarak içenlerde kolon kanseri riski yüzde 40 oranında gerileyebilir.Araştırmanın sonuçları, Amerikan Kanser Derneği tarafından da doğrulanmıştır.

Aspirin, Bayer’in tescilli markasıdır ve günümüzde 80’den fazla ülkeye ulaştırılmaktadır. Üretici Bayer, Aspirin’in etki ettiği diğer rahatsızlıkların araştırılmasını ve bu etkiyi nasıl gerçekleştirildiğiyle ilgili yapılan çalışmaları desteklemektedir.

Mucizevi bir ilaç olarak kabul edilen aspirinin sağlık konusu dışında da birçok yararları vardır; ancak bilinmesi gereken en önemli etken kullanırken ölçüye dikkat edilmesidir.

ASPİRİNİN FAYDALARI

 

pills2.jpg

a) GENEL FAYDALARI

  • Ağrı kesicidir. Özellikle baş, diş, siyatik,boğaz ağrılarında birebirdir.
  • Kanı sulandırıcı ve inceltici bir etkiye sahiptir. Aspirin, trombositlerin kana bıraktığı, başka trombositleri aktif duruma geçiren ve yaranın olduğu bölgeye gelip yapışmalarına neden olan maddelerin üretimini durdurur. Böylece pıhtı oluşumunu engellemiş olur. Dolayısı ile kalp ve tansiyon hastalıklarına iyi gelir. Kalp krizini ve felci engeller.
  • Aspirin’in ayrıca, çocuk sahibi olmayan kadınlarda kısırlık ilaçlarıyla birlikte kullanıldığında yumurtalıkta kan dolaşımını artırıcı bir etkisi vardır. Yapılan araştırmalara göre, kadınların hamile kalma şansını yüzde 40 oranında artırmıştır.
  • Regl söktürücüdür ve bu dönemde oluşan sancıları azaltır.
  • Migrenin semptomik tedavisi için birebirdir.
  • Ateş düşürücüdür. Ateşli hastalıklarda, grip ve soğuk algınlığı gibi durumlarda ateş düşürür.
  • Romatizmada ve lumbagodada enflamasyonu azaltır.
  • Kadınları, ilk hamileliklerinde tehdit eden, prematüre doğumlara ve doğarken ölümlere sebep olan preeklempsi hastalığını engellemek konusunda yardımcıdır.
  • Kolon (kalın bağırsak) kanserini önler.
  • Meme kanserinin tekrarlamasını önler.
  • Beyin kanamasının tekrarının önüne geçer.
  • Diyabetin geç aşamalarında fark edilen, gözün retinasında ve böbreklerde bulunan kılcal damarların tıkanıklığında açıcı etkiye sahiptir.
  • Alzheimer ve Parkinson hastalıklarını engeller.

Aspirin Kimler Kullanmamalı ?

hamile-002.jpg

  • Salisalatlar ve non-stereoidal antienflamatuar ilaçlara karşı hassas olanlar kullanmamalıdır.
  • Emziren anneler Aspirin kullanmamalıdır. Hamileler doktor kontrolünde almalıdır. Gebeliğin son 3 ayında Aspririn alınmamalıdır.
  • Astım, nazal polip ve nazal alerjisi olan kimselerin dikkatli ve doktor kontrolünde kullanması gerekir.
  • Çocuklar tarafından kullanılması önerilmez.
  • Cerrahi müdahale geçirmek üzere olan kişiler tarafından da dikkatli ve doktor kontrolünde kullanılmalıdır.
  • Kanama eğiliminin artacağı patolojik hallerde kullanılmamalıdır.
  • Glukoz-6 fosfat dehidrogenaz eksikliği durumunda alınmamalıdır.
  • Gastrointestinal kanalda kronik ve aktif şekilde ülseri olanlar kullanmamalıdır.
  • Kedilerin UDP glukroniltransferaz enzimi bulunmadığından, onların kullanması
  • engellenmelidir.
  • Tüm bu durumlarda, ölüme neden olabilen toksik reaksiyonları tetikleyebilir veya sindirimi bozabilir, vertigoya ya da geçici duyma kaybına yol açabilir. Kanamayı artırabilir ya da kaşıntı ödem gibi durumlara yol açabilir.

b) CİLDE FAYDALARI:

 

cilt.jpg

  • Kaşıntıyı keser: Birkaç tablet Aspirinin ezilip toz haline getirildikten sonra bir nemlendirici krem ile karıştırılarak kaşınan bölgeye sürülebilir.
  • Uçukları azaltır: Her gün alındığı takdirde, uçuğun olduğu bölgedeki iltihabı azaltır. Bu sayede, uçuğun daha kısa sürede geçmesini sağlar.
  • Siğilleri yok eder: Bir yara bandının ortasına açılacak delik, siğilin üstüne getirilerek cilde yapıştırılır. Bu siğilin üzerine toz haline getirilmiş Aspirin sürülür ve üzerine yeniden başka bir bant kapatılır. Bu işlem üç gün boyunca tekrarlanarak uygulanır. Aspirin cildin diğer bölgelerine bulaştırılmamalıdır.
  • Güneş yanıklarına iyi gelir: Ciltte Güneş nedeniyle oluşan su kabarcıklarının geçmesine yardımcı olur. Yanmanın azalmasına ve cildin su toplamasının önüne geçer.
  • Nasırın geçmesine yardım eder: 4-5 adet Aspirin toz hale getirilerek içine yarım çay kaşığı su ve yarım çay kaşığı limon suyu ilave edilmelidir. Bu karışım, nasırlı bölgeye sürülerek üzeri sıcak ve nemli bir bezle örtülmelidir. 10 dakika bekleyen bez, daha sonra kaldırılabilir. Bu şekilde, Aspirin’in içimde bulunan asit, nasırı yumuşatır. Tedavinin hızlanması için, nasır daha sonra sünger taşı ile ovulabilir.
  • Ciltteki lekelerini azaltır: Aspirin, kremlerin ve cilt temizleyicilerinin üretiminde kullanılan yağda çözünen bir bileşen içerir. 7 kaplanmamış aspirin hapını 3 çorba kaşığı yoğurt ve 1 çorba kaşığı bal ile karıştırın. Temiz yüzünüze uygulayın ve maskeyi 15 dakika bekletin. Bu yüz bakımı cildinizi parlak ve pürüzsüz bırakacaktır. Hafif bir kabuk etkisi sağlar, yara izlerini ve lekeleri azaltır ve gözeneklerinizin tıkanmasını önler.
  • Ölü hücreleri canlandırır: Aspirin, ölü hücreleri yüzünden çıkarmak için mükemmel bir eksfoliyanttır. Buna ek olarak, aşırı yağlılığın giderilmesine ve genişlemiş gözeneklerin boyutunu azaltmaya yardımcı olur. Sadece su ile karıştırın ve birkaç dakika bekletin. Hassas ciltleriniz varsa, cildi tahriş etmemek için dikkatle uygulayın.
  • Sivilceleri yok eder: Aspirin, anti-enflamatuar özelliklerinden dolayı sivilceleri azaltmaya yardımcı olur. 2-3 aspirin hapını ezin ve limon suyu ile karıştırın. Karışımı sivilceye uygulayın ve yıkamadan önce birkaç dakika bekletin. Bu karışımı güneşe maruz kalmadan önce kullanmaktan kaçının.
  • Böcek ısırıklarına karşı etkilidir: Aspirin sivrisinek ısırmalarının neden olduğu kaşıntıyı hafifletmeye yardımcı olabilir. Kaplamasız bir aspirini bir çorba kaşığı suya batırın ve birkaç dakika boyunca etkilenen bölgeye uygulayın.

2) SAÇA FAYDALARI:

 

sac2-001.jpg

  • Aspirinle yapılacak bir saç bakımı aşağıdaki etkileri verir. Bu bakımı yapmak için evde kolayca aspirin maskesi hazırlanabilir. Maskeyi hazırlamak için gerekli malzemeler 1 bardak sıcak su, 30 adet aspirin ve 1 çorba kaşığı karbonattır. Aspirinler sıcak suyun içinde eritildikten sonra karışıma karbonat eklenip karıştırılmalı ve ılımaya bırakılmalıdır. Karışımı uygulamadan önce saçların temizlenmiş olması gerekir. Saçlar, yıkandıktan sonra saç kurutma makinesi yerine havlu ile kurulanmalı ve karışım sürülmeden önce biraz ıslak bırakılmalıdır. Karışım ıslak saç diplerine masaj yapılmak suretiyle sürülür. 15-20 dakika bekledikten sonra ise saçlar ılık su ve şampuan ile bir kez daha yıkanarak durulanır. Bu bakım, ayda bir kez uygulanabilir.
  • Saç derisindeki gözeneklerin açılmasını sağlar.
  • Saç derisinin oksijen almasına yardım eder.
  • Saçta kepeklenmenin önüne geçer: Kepek ‘kar taneleri’ saç derimizin kaşınmasına sebep olmakla kalmaz hem de oldukça çirkin görünür. Kepekten kurtulmak için, 2 aspirin hapı normal miktarda şampuanla saçınızı yıkayın.
  • Saç diplerinde kalan şampuan ve yağ kalıntılarını temizlemeye yardımcı olur.
  • Saçların daha parlak ve sağlıklı olmasına yardım eder.

GİYSİLERİMİZDE ASPİRİN NASIL KULLANILIR ?

tsort.jpg

 

Aspirin ayrıca giysilerinizin temiz olmasını da sağlar. Ter lekelerinin üstüne ılık suda çözülmüş bir aspirin hapı uygulayın ve bir gece bekletin. Daha sonra kıyafetlerinizi her zamanki gibi yıkayın ve sonuçtan keyif alın.

EV TEMİZLİĞİNDE ASPİRİN

kuvet.jpg

Küvetteki sabun köpüğünü giderir.

Sabun köpüğünün küvetinizin estetiğini mahvetmesini istemiyorsanız, 5 aspirin hapı öğütün ve banyo temizleme sıvısına ekleyin. Bütün alana serpiştirin, yarım saat bırakın ve sonra tüm kirleri bir bezle kolayca çıkarın.

ÇİÇEK BAKIMINDA ASPİRİN

cicek.jpg

Çiçeklerin ömrünü uzatır: Çiçeklerin vazolarında daha uzun süre dayanacak şekilde olmasını istiyorsanız suya ezilmiş bir aspirin tableti ekleyin. Bu işlem, güller için son derece daha uzun ve daha iyi koşullar sağlayan özellikleri içerir.

 

siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.