Aşura günü matem merasimleri ile anılıyor

Aşura günü matem merasimleri ile anılıyor

Kerbela hadisesinin yıldönümünde Türkiye ve dünyanın bir çok ülkesinde matem merasimleri düzenleniyor.

İslam peygamberi Hz. Muhammed’in torunu Hz. Hüseyin ve 72 yakının şehit edilişlerinin yıldönümünde matem merasimleri düzenleniyor.

Irak’ın Kerbela bölgesinde yezit’in 30 bin kişilik ordusu tarafından kuşatılan Hz. Hüseyin ve ailesi, 10 gün boyunca susuz bırakılmış ve Muharrem ayının 10. gününde ( Aşura günü) şehit edilmişti.

Müslümanlar tarafından matem olarak anılan muharrem ayı ve Aşura günü çeşitli etkinlerle anılıyor.

Türkiye’de İstanbul, Kars ve Iğdır şehirlerinin yanı sıra birçok merkezde matem merasimleri düzenleniyor.

 

HALKALI'DA BİNLERCE KİŞİ KATILDI

 

Halkalı'daki Aşura Meydanı'nda anma töreni yapıldı. Caferilik İnancını Tanıtma, Araştırma ve Eğitim Derneği (CAFERİDER) tarafından Aşura Meydanı ve Yahya Kemal Beyatlı Gösteri Merkezi'nde düzenlenen matem töreni, İstiklal Marşı ve saygı duruşunun ardından Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı. TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, Hz. Hüseyin ile 72 masum Müslüman'ın Kerbela'da şehit edilmesinin hüznünü her yıl yeniden yaşadıklarını belirterek, Hz. Hüseyin'in şehit edilmesi hadisesinin iyi bilinmesi ve bu hadiseden ders çıkarılarak ibret alınması gerektiğini söyledi.

 

hh-017.JPG

 

"Hz. Hüseyin Efendimizi canice katlettiren Yezidin, Hz. Hüseyin'e karşı yanlış ve çarpık güttüğü bu siyaseti, Müslümanların bölünmesine ve asırlar boyu devam eden nifak hadiselerinin başlamasına sebebiyet vermiştir." diyen Bilgiç, şöyle devam etti:

 

"Hz. Hüseyin'in küfeye gidip başkaldırışında kendisinin iktidar olma düşüncesi asla söz konusu olmamıştır. Hz. Hüseyin, Yezid'in İslam ahlakını değiştirmeye çalıştığını, bunun için onunla mücadele edilmesi gerektiğini öne sürmüş, bütün gayreti ve çabası da bu uğurda olmuştur. Hz. Hüseyin inandığı değerler uğruna mücadele etmiş, bu uğurda şehit olmuştur. Kerbela olayının gerçekleştiği dönemden bugüne kadar İslam toplumunda büyük bir etki bıraktığı hususunda hiçbir şüphe yoktur. Bu noktada payımıza düşen tarihimizin acıklı sayfalarından biri olan Kerbela faciasını doğru kavramak olmalıdır. Mezhep ayrımı yapmadan bütün Müslümanların üzerine düşen görevdir. Bunun farkında olunursa Kerbela hadisesi Müslümanları ayrıştıran değil, birleştiren ve ders çıkarılan bir hadise olur. Bu bağlamda Kerbela hadisesinin iyice anlaşılıp, analiz edilip İslam dünyasında kanayan bir yara olmamasını, İslam toplumu arasında bir ayraç vazifesi görmesi yerine, birleştirici bir unsur olması gerektiği kanaatindeyim."

Bilgiç, millet olarak birlik ve beraberliğe en çok ihtiyaç duyulan bir dönemden geçildiğini de sözlerine ekledi.

Türkiye Caferileri Lideri Selahattin Özgündüz de bu coğrafyada, Çin Seddi'nden Balkanlar'a kadar her kesimden milletin Hüseyin'in yanında, Yezid'in karşısında olduğunu söyledi.

 

Özgündüz, şöyle devam etti:

 

"Bu soylu millet soylu Hüseyin'den kopmuyor, kopmayacak. Gazi Meclisimizin başkanvekili ve muhalefet partisinin temsilcileri de hazır buradayken Gazi Meclis'e kanun teklifi, tasarısı arz ediyorum. Lütfen artık yerinden kalkan benim inancımla inançsal kimliğimle alay etmesin. Bunun önünü lütfen alın. Allah Kur'an da demiş ki; Allah'tan korkun, bunun gereği olarak da doğrularla beraber olun. Allah bizi yanlışların, zalimlerin, Yezidlerin karşısında etsin. Allah birliğimizi, dirliğimizi bozmasın."

 

KARS'TA KERBELA ŞEHİTLERİ ANILDI

 

Kars'ta, Hazreti Muhammed'in torunu Hazreti Hüseyin ve yarenlerinin Kerbela'da katledilmesinin yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen yürüyüş tamamlandı.

Işıklı ve diğer camilerde toplanan vatandaşlar, daha sonra Hazreti Ali Çarşı Camisi önünde bir araya geldi.

Ellerinde Türk bayrağı ile Atatürk ve Hazreti Ali'nin posterlerini taşıyan binlerce kişi, buradan yürüyüşe başladı. Gruptakiler, Faikbey Caddesi'nden Merkez Ehlibeyt Camisi önüne kadar mersiyeler eşliğinde sine dövüp, vücutlarına zincir vurdu.

 

ig-002.jpg

 

Okunan mersiyelerde bazı vatandaşlar gözyaşlarını tutamadı. Siyah elbise giyen kadınlar, ellerinde Zülfikar kılıçlarıyla yürüyüşe katıldı.

Yürüyüşte çocukların taşıdığı, üzerinde "Hazreti Ali Asger (A.S)" yazan sembolik tabut dikkati çekti.

Yaklaşık 10 bin kişinin katıldığı yürüyüş, Faikbey, GAMP üzerinden İnönü Caddesi'nden devam etti. Polis ekiplerinin de yoğun güvenlik önemi aldığı yürüyüşte, katılımcılar Kars Garnizon Şehitliği'nde saygı duruşunda bulundu ve İstiklal Marşı'nı okuyarak şehitler için dua etti.

 

jookjj.jpg

 

DUA ETTİLER

 

Katılımcılar daha sonra yürüyüşü Azeri Mazarlığı'nda tamamlayarak burada da gözyaşı döküp dua okudu.

Ehlibeyt Eğitim, Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkan Yardımcısı Seyyid Ali Ekber Işık, törende yaptığı konuşmada, Hazreti Muhammed'in evrensel bir peygamber olduğunu anlattı.

 

pspsps.jpg

 

Peygamberlerin sadece bir kitle için değil bütün insanlık için gönderildiğini ifade eden Işık, şöyle konuştu:

 

"Bu matem ve yas, evrensel bir yastır, bu yas hiçbir mezhebe, ırka, kitleye ait değildir. İmam Hüseyin ıslah etmek için yola çıktı, isyan etmek için değil. Kerbela'da İmam Hüseyin'i şehit etmeye gelenler, Yahudi, Hristiyan, Ateist de değildi, oraya gelenler namaz kılan, oruç tutan, 'Müslümanım' diyen kimselerdi. Demek ki gerçek anlamda imanı olmayınca iş bu boyuta varıyor. İmam Hüseyin sadece Aşure gününde o insanlara 70 defa konuşma yaptı. Allah resulü bu yola nasıl tek başına çıktı ve başardıysa, İmam Hüseyin de tek başına kalacağını bile bile yola çıktı ve başardı."

 

IĞDIR'DA DA BİNLERCE KİŞİ GÖZYAŞI DÖKTÜ

 

Hz Hüseyin'in Kerbela’da 72 yakınıyla birlikte susuz bırakılarak şehit edilmesinin yıldönümü olan Aşura günü, Iğdır ve çevresinde yaşayan binlerce Caferi mezhebine mensup vatandaşın katılımıyla Iğdır Zübeyde Hanım Bulvarında, ilçe ve köylerde anıldı.

 

sasa-001.jpg

 

10 gün önce giren Muharrem ayıyla birlikte  camilerde oluşturulan siyahlar giymiş gençlerden ibaret deste guruplarının ve vatandaşların katılımıyla sabahın erken saatlerinde camilerde toplanan Caferiler zincirle dövünen, sine vuran deste guruplarına eşlik ettiler.

Cami İmamlarının okuduğu mersiye eşliğinde gözyaşı akıttılar. Ardından sabah saat 9:00 da binlerce vatandaş deste gurupları ile birlikte Zübeyde Hanım Bulvarına akın etti. Burada  Kuran-ı Kerim okundu ağıtlar yakıldı. İmam Hüseyin ve yakınları için gözyaşları akıtıldı. Adağı olanlar su, şerbet, meyve suyu ve bisküvi ihsan olarak dağıttılar.

 

sasasasasa.jpg

 

Aşura merasiminde konuşan Ehli Beyt Alimler derneği Başkanı Zeki Tumay, “İmam Hüseyin, ümmetin peygamberinin torunudur. Yıllardır yas geleneğimiz sürüyor. Kerbela’da kuruyan İslam ağacını kanlarıyla sulayan Hz. Hüseyini ve yakınlarının yasını tutmak için buradayız. İmam Hüseynin kıyamının sebebi birliğin beraberliğin simgesidir. O İslamiyet yaşasın Kuran-ı kerim yaşasın diye şehit olmuştur" dedi.
 

 

Siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.