Ataman ‘Su’yu Cumhurbaşkanı Külliyesi’ne hediye etti

Ataman ‘Su’yu Cumhurbaşkanı Külliyesi’ne hediye etti

Sanatçı Kutluğ Ataman, dünyaca ünlü müzelerde sergilenen Su adlı eserini Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne hediye etti.

Çağdaş sanatçı ve yönetmen Kutluğ Ataman, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın doğum gününde Külliye'ye özel bir eserini hediye etti. Eserde, Boğaz’ın suları üzerinde ‘La ilahe illallah’ yazısı yer alıyor.

Sabah'tan Ömer Karahan'ın haberine göre, Ataman'ın coğrafyaya yorum yapan ilk eseri. 'Su', Museum of Modern Art (MOMA)-New York, Tate Modern (Londra) gibi dünyanın birçok önemli müzesinde sergilendi.

Ataman, tersine yansıtılan cümlenin, diğer tarafta, doğru sıralanışta olmasını, Platon ve tasavvuf alimlerinin felsefini yansıtarak kurgulamış.

Avrupa ile Asya'yı ayıran Boğaziçi'nin farklı ruh hallerini gösteren eserin içinde, Arapça harflerle 'La İlahe İllallah' (Allah'tan başka ilah yoktur) yazıyor.

KUTLU ATAMAN’IN SANAT ESERLERİ

Ataman sanat dünyasına 1997 yılında 5. Uluslararası İstanbul Bienali'nde sunduğu Kutluğ Ataman'dan Semiha B. Unplugged adlı opera divası Semiha Berksoy ile ilgili uzun metraj belgeseliyle adım attı.

Ataman Peruk Takan Kadınlar adlı çalışmasını sunduğu 48. Venedik Bienali'ne davet edildi. Çalışmanın başrolünde dört kadın var - Yüzünü saklamak zorunda olan bir devrimci.

Kassel, Almanya'daki saygın Documenta 11 sergisinde Ataman Veronica Read'in 4 Mevsimi adlı çalışmasını sundu.

Bu çalışma aynı zamanda Tate İngiltere'nin Tate Trienali 2003 Çağdaş İngiliz Sanatı Sergisinin "Days Like These" bölümünde yer aldı.

2004'te Oniki ile Turner Ödülü'nün finalistleri arasına girdi. Aynı yıl, İstanbul'un aynı adlı fakir yerleşim bölgesinde çekilen 40-kanallı enstalasyonu Küba ile saygın Carnegie Ödülü'nü kazandı.

SİYASETCAFE.COM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.