Atatürk'ün Türk Ordusu'na son mesajı!

Atatürk'ün Türk Ordusu'na son mesajı!

Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşlarının Anadolu’da başlattığı büyük direniş hareketi, yurt çapında yapılan kongreler ile başarıya ulaştı. Ordu-Millet el ele verip yurdu düşmandan temizlemiş ve kurtuluş savaşının ardından yeni bir Türk Devleti doğmuştu.

29 Ekim 19232te ilan edilen Cumhuriyet artık yeni devletin yönetim şekliydi.

TBMM’nin aldığı bir kararla 29 Ekim 1923 “Cumhuriyet Bayramı” olarak ilan edildi.

Atatürk, 29 Ekim 1938 tarihinde Cumhuriyetin 15. Yılı münasebetiyle bir mesaj yayınladı. Atatürk bu mesajında Cumhuriyet bayramını kutluyor ve Türk ordusuna sesleniyordu. Bu mesaj aynı zamanda Atatürk’ün son mesajıydı.

Necdet Bayraktaroğlu’nun yazdığı “Muhteşem Mektuplar” kitabında bu mesajın tam metni yayınlandı.

 

İşte Atatürk’ün Türk Ordusu’na son mesajının tam metni:

 

Zaferleri ve mazisi insanlık tarihi ile başlayan her zaman zaferle beraber medeniyet nurlarını taşıyan kahraman Türk ordusu!

 

Memleketini, en buhranlı ve müşkül anlarda zulümden, felaket ve musibetlerden ve düşman istilasından nasıl korumuş ve kurtarmışsan; cumhuriyetin bugünkü feyizli devrinde de askerlik tekniğinin bütün modern silah ve vasıtaları ile mücehhez olduğun halde, vazifeni aynı bağlılıkla yapacağına hiç şüphem yoktur.

 

Kahraman Ordu! Bugün Cumhuriyet’in 15. yılını mütemadiyen artan büyük bir refah ve kudret içinde idrak eden büyük Türk milletinin huzurunda, sana kalbi şükranlarımı beyan ve ifade ederken büyük ulusumuzun iftihar hislerine de tercüman oluyorum.

 

Türk vatanının ve Türklük camiasının şan ve şerefini dâhili ve harici her türlü tehlikelere karşı korumaktan ibaret olan vazifeni her an ifaya hazır ve amade olduğuna, benim ve büyük ulusumuzun tam bir inanç ve itimadımız vardır. Büyük ulusumuzun orduya bahşettiği en son sistem fabrikalar ve silahlarla bir kat daha kuvvetlenerek büyük bir feragat-i nefs ve istihkar-ı hayat ile her türlü vazifeyi ifaya müheyya olduğunuz eminim.

 

Bu kanaatle kara, deniz, hava ordularımızın kahraman ve tecrübeli komutanları ile subay ve eratını selamlar ve takdirlerimi bütün ulus muvacehesinde beyan ederim.

 

Cumhuriyet Bayramı’nın 15. yıl dönümü hakkınızda kutlu olsun…

 

29 Ekim 1838

 

Mustafa Kemal Atatürk

 

 

 

siyasetcafe.com

 

 

Aşık Veysel'den tüylerinizi diken diken edecek Başbuğ Atatürk ağıdı

Aşık Veysel'den tüylerinizi diken diken edecek Başbuğ Atatürk ağıdı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.