Avrupa Merkez Bankası faizleri indirdi

Avrupa Merkez Bankası faizleri indirdi

Avrupa Merkez Bankası (ECB) politika faizini 10 baz puan ile beklenenden az düşürerek yüzde 0.25'ten yüzde 0.15'e indirdi.

ECB, euro bölgesinde Japonya'da yaşanana benzer bir deflasyon riskiyle mücadele etmek amacıyla mevduat faizini de bulunduğu sıfır seviyesinin altına çekti. Banka mevduata uygulanan faizi beklendiği gibi 10 baz puan düşürerek eksi 0.10'a indirdi.


Mevduat faizinin negatife inmesi, Avrupalı bankaların AMB'ye yatırdığı paraya neredeyse hiç faiz ödenmemesi anlamına geliyor. Hatta AMB bu hamlesiyle bankalara, paralarını tutan tek mecra olduğunu ve bunun için AMB'na faiz ödemeleri gerektiği sinyalini verdi. ECB ayrıca borç verme faizini de bulunduğu yüzde 0.75 seviyesinden yüzde 0.40'a düşürdü.

AVRUPA MERKEZ BANKASI'NDAN AÇIKLAMA
 
Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi yaptığı açıklamada, reel sektörü, dolayısı ile ekonomiyi daha canlı bir hale getirmek için faiz indirimine gittiklerini duyurdu.

TÜRKİYE'DE BM FAİZ İNDİRİMİNE GİTMİYOR
 
ECB'nin kararı sonrası gözler Türkiye'deki Merkez Bankası'na çevrildi. MB Başkanı Erdem Başçı, geçtiğimiz günlerde Bakanlar Kurulu'na girerek Başbakan'a bir sunum yapmıştı. Ancak Başbakan Erdoğan Başçı'nın sunumundan memnun olmamış ve faiz indirimini yetersiz bulmuştu.

ERDOĞAN MB'Yİ ELEŞTİRMİŞTİ
 
Erdoğan daha önce yaptığı açıklamalarda da Başçı'yı eleştirmiş ve faizlerin yüksek tutulmasının ekonomiye zarar verdiğini dile getirmişti.

BAŞKANIN MAAŞI YENİDEN GÜNDEME GELDİ
 
Türkiye'de ekonomik gidişatı etkileyebilecek olan faiz kararı MB Başkanı Erdem Başçı ile Banka Meclis Üyeleri ve Denetleme Kurulu'nun maaşlarını da gündeme getirdi. Buna göre Merkez Bankası Başkanı 45 bin 831 TL ile Cumhurbaşkanı ve Başbakan'dan bile fazla maaş alıyor. Başkana maaş, tazminat, harcırah, temsil ağırlama, araç ve lojman gideri olarak toplam yıllık 540 bin TL ödeme yapılıyor.

EMEKLİ İKRAMİYESİ 2 MİLYON TL
 
Merkez Bankası Başkanı ayrıca emekli olduğunda ise aylık Merkez Bankası Vakfı'ndan ister aylık 30 bin TL emekli maaşı alacak isterse de 2 milyon TL emekli ikramiyesi alabilecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.