Avrupa'da koronavirüs nedeniyle camiler kapatıldı

Avrupa'da koronavirüs nedeniyle camiler kapatıldı

Dünya Sağlık Örgütü'nün koronavirüsü 'küresel salgın' ilan etmesinin ardından Avrupa'da hızla OHAL düzeyinde tedbirler alındı. Bu kapsamda İsveç ve Romanya'da da camiler geçici süreliğine ibadete kapatıldı.

Vaka sayısının bin 966 olduğu Almanya'da, 67 yaşındaki bir kişi koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti. Böylece, ülkede Kovid-19 salgınından ölenlerin sayısı 4'e yükseldi.

ÇEKYA'DA 64 KORONAVİRÜS VAKASI GÖRÜLDÜ

Çekya Sağlık Bakanı Adam Vojtech, 64 vaka arasında birinin durumunun ağır olduğunu söyledi.

DANİMARKA'DA VAKA SAYISI 399'A YÜKSELDİ

Bunun yanında, vaka sayısı Danimarka'da 101 artarak 615'e, Belçika'da 85 artarak 399'a çıktı.

Vaka sayıları ayrıca Norveç'te 648'e, Portekiz'de 78'e, Romanya'da 49'a, Lüksemburg'da 19'a, Letonya ve Macaristan'da 16'ya ve Malta'da 9'a yükseldi.

CAMİLER İBADETE KAPATILDI

İsveç'in başkenti Stockholm'de bulunan Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı Fittja Ulu Camisi'nin koronavirüs tedbirleri kapsamında geçici süreliğine ibadete kapatıldığı bildirilirken, hükümetin 500 ve üzeri kişinin katılımıyla gerçekleştirilen etkinlikleri de yasakladığı açıklandı. 

 

cami1-004.jpg

 

Bulgaristan'da vaka sayısında artış kaydedilmezken, bugün açılışı yapılması beklenen 24. Sofia Film Festivali'nin 3 Haziran'a ertelendiği duyuruldu.

Romanya Müftülüğü de ülke genelindeki camilerde geçici süre cuma namazının kılınmayacağını ifade ederken, Almanya'nın Halle şehrindeki okullar 27 Mart'a kadar tatil edildi.

'SOKAĞA ÇIKMAYIN' UYARISI

Malta Halk Sağlığı Müdürlüğü, virüsün yayılmasını önlemek için vatandaşların zorunlu olmadıkça sokağa çıkmamalarını tavsiye etti. İrlanda hükümeti de okulları kapatma kararı aldı. 

Almanya'daki Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) de 25 Nisan'da düzenlenmesi planlanan olağanüstü genel kurulunu ertelediğini açıkladı.

BALKANLAR'DA DA VAKA SAYISI ARTIYOR

Hırvatistan'daki vaka sayısı 19'a yükselirken, Başbakan Andrej Plenkovic 100 ve üzeri kişinin katılımıyla gerçekleştirilecek etkinliklerin ertelendiğini belirtti.

Sağlık Bakanı Vili Beros ise koronavirüs teşhisi konulan ilk 3 hastanın iyileştiğini ve iki gün içerisinde taburcu olabileceğini duyurdu.

 

cami2-001.jpg

 

Sırbistan Sağlık Bakanlığı vaka sayısının 19’a çıktığını açıklarken, İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada Hırvatistan ile bazı sınırların kapatılacağı ifade edildi.

Bosna Hersek'te Sırp Cumhuriyeti (RS) entitesinde görülen 4 yeni vakayla ülkedeki vaka sayısı 11'e yükseldi. İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Sırbistan ile bazı sınırların bugünden itibaren kapatılacağı belirtildi.

VİRÜSÜN OLMADIĞI KOSAVA'DA OKULLAR TATİL

Dün ilk ölüm vakasının görüldüğü Arnavutluk'ta Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada vaka sayısının 23'e çıktığı belirtildi.

Henüz koronavirüs vakasına rastlanmayan Kosova’da ise Bakanlar Kurulu kararıyla tedbir amacıyla 27 Mart’a kadar eğitime ara verildi.

SPOR MÜSABAKALARI SEYİRCİSİZ OYNANACAK

Koronavirüs vakalarının tespit edildiği ülkelerle kara ve havayolu ulaşımının geçici durdurulduğu Kosova'da, spor müsabakalarının da seyircisiz oynanmasına karar verildi.

Kuzey Makedonya’daki vaka sayısı dün gece 2 artarak 9'a çıktı. Vaka sayısının 57 olduğu Slovenya’da ise Başbakan Marjan Sarec’in talimatıyla eğitime ara verildi.

 

TÜRKİYE'DE KURAN KURSLARI DA TATİL EDİLDİ

Koronavirüs tedbirleri kapsamında Kuran Kursları da tatil edildi.

 

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Kur'an kurslarının 16 Mart itibarıyla 29 Mart'a kadar iki hafta süresince tatil edildiğini bildirdi.

Erbaş, düzenlediği basın toplantısında, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına ilişkin Başkanlık tarafından alınan tedbirleri anlattı.

 

Diyanet İşleri Başkanlığınca il ve ilçe müftülüklerine genelge gönderildiğini bildiren Erbaş, bu genelgeyle, camiler ve Kur'an kursları başta olmak üzere hizmet yürütülen binaların dezenfekte edilmesi, havalandırılması ve temizliğe özen gösterilmesinin istendiğini belirtti.

 

Cuma namazı başta olmak üzere camilerde geçirilecek sürenin mümkün mertebe kısa tutulması amacıyla namazların sünnetlerinin evde kılınabileceği konusunda cemaatin bilgilendirileceğini ifade eden Erbaş, camilerde tokalaşmaya, kucaklaşmaya ara verilmesinin, kullanılan tespihlerin kaldırılmasının talep edildiğini aktardı.

 

Erbaş yaşlılara, grip, nezle gibi hastalık belirtilerini taşıyanlara, kronik rahatsızlığı bulunanlara evlerinde kalmalarının önerildiğini dile getirdi.

 

Hastalık riski taşıdığından şüphelenildiğinden kişilerin din görevlilerince hastanelere yönlendirilmesinin de istendiğine işaret eden Erbaş, genelgede, cenaze ve defin işlemlerinde sağlık, hijyen kurallarına uyulmasının da yer aldığını söyledi.

 

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, "Milli Eğitim Bakanlığının okulların tatil edildiğini açıklamasıyla birlikte Kur'an kurslarımız iki hafta boyunca, 16 Mart'tan 29 Mart'a kadar tatil edilmiştir." dedi. 

 

"SEMİNER VE KONFERANSLAR ERTELENDİ"

 

Hafızlık eğitimine devam edenlerin de eğitimcilere sosyal medya ve iletişim araçlarıyla ezber vermelerinin sağlanacağını belirten Erbaş, Uluslararası İyilik Ödülleri, Avrasya İslam Şurası gibi uluslararası programlar başta olmak üzere seminerlerin, konferansların ileri tarihe ertelendiğini bildirdi.

 

Umre ibadeti nedeniyle Suudi Arabistan'da bulunanlara broşürler dağıtıldığını ve bilgilendirildiğini anlatan Erbaş, Mekke ve Medine'deki otellerde temizlik yaptırıldığını söyledi.

 

Erbaş, 27 Şubat'ta Suudi Arabistan'ın, umre ziyareti için ülkeye girişleri geçici durdurduğunu hatırlattı.

 

"UMRECİLERİMİZİN TAMAMI 15 MART İTİBARIYLA DÖNECEK"

 

Umre ibadeti için bu ülkede bulunan vatandaşların Türkiye'ye dönüşleri için gerekli koordinasyonların sürdüğünü dile getiren Erbaş, şöyle devam etti:

 

"Umreden dönen vatandaşlarımız tedbir amaçlı 14 gün boyunca evden çıkmamaları, ziyaretçi kabul etmemeleri konusunda bilgilendirilmiştir. Halen TÜRSAB'a dahil şirketlerde dahil olmak üzere yaklaşık 21 bin umrecimiz Suudi Arabistan'da bulunmakta olup 15 Mart itibarıyla tamamı ülkemize dönmüş olacaktır."

 

Yurt dışı teşkilatlarındaki personelin görev bölgesinden ayrılmamasının, salgından etkilenen yerlere seyahat etmemelerinin emredildiğini kaydeden Erbaş, yurt dışından Türkiye'ye öğrenci getirmeye dayalı eğitim programlarının da ertelendiğini aktardı.

 

Yeni tip koronavirüs salgınına ilişkin hutbeler okunduğunu anımsatan Erbaş, Din İşleri Yüksek Kurulunun da özel gündemle toplandığını bildirdi.

 

Toplantıda alınan karar gereğince, risk grubundaki yaşlı, enfeksiyon kapan, grip, nezle gibi rahatsızlığı olan vatandaşların cuma namazına gitmeyerek evlerinde öğle namazı kılabileceklerine yönelik açıklama yapıldığını belirtti.

Ali Erbaş, en kısa zamanda yeni tip koronavirüs salgının ortadan kalkması temennisinde bulundu.

 

 

siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.