AYM’den karara uymayan mahkemelere flaş cevap

AYM’den karara uymayan mahkemelere flaş cevap

Anayasa Mahkemesi Mehmet Altan ve Şahin Alpay için verdiği “hak ihlali” kararını kabul etmeyen ve tahliyelerini reddeden İstanbul 13. Ve 26. Ağır Ceza Mahkemeleri’ne twitter hesabından cevap verdi.

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, yaptığı toplantıda FETÖ'nün kapatılan yayın organı Zaman Gazetesi eski yazarlarından Şahin Alpay ve yazar Mehmet Altan ile Cumhuriyet Gazetesi Kitap Eki Yayın Yönetmeni Turhan Günay’ın bireysel başvurularını görüştü.

Anayasa Mahkemesi’nin, 6’ya karşı 11 üyenin oy çokluğuyla Alpay, Altan ve Günay'la ilgili hak ihlali kararı verdiği belirtildi. Yüksek Mahkemesi’nin Şahin Alpay ile Mehmet Altan hakkında hak ihlali olduğuna hükmetti. Hak ihlali kararına rağmen mahkeme Şahin Alpay'ın ve Mehmet Altan'ın tahliye talebini reddetti. Öte yandan aynı mahkeme, diğer tutuklu yazarlar Ahmet Altan ve Nazlı Ilıcak’ın da tahliye taleplerini oybirliğiyle reddetti. Mahkeme ret gerekçesinde AYM'nin kararının tebliğ edilmediği nedeniyle ret kararı verildiğini belirtti.

ANAYASA MAHKEMESİ’DEN FLAŞ AÇIKLAMA

Anayasa Mahkemesi Twitter hesabından ise alt mahkemeye yanıt verildi. AYM, Twitter'dan, "Anayasa Mahkemesi Mehmet Hasan Altan, Şahin Alpay ve Turhan Günay başvurusunda, başvurucu hakkında uygulanan tutuklama tedbirine ilişkin karar vermiştir. Kararın basın duyurusu ve tam metnine Mahkemenin internet sitesinden ulaşılabilir" ifadelerini paylaştı.

aym1.jpgaym2.jpg

"CUMHURİYET DAVASI İÇİN DE EMSAL"

Cumhuriyet gazetesi yargı muhabiri Alican Uludağ, sosyal medya hesabından, kararın Cumhuriyet davasına da emsal olacağını yazdı. Uludağ şu ifadeleri kullandı:

"Anayasa Mahkemesi, Cumhuriyet davası kapsamında 9 tutuklu kalan gazetemiz Kitap Eki Genel Yayın Yönetmeni Turhan Günay ile tutuklu yazarlar Mehmet Altan ve Şahin Alpay'ın başvurusunda hak ihlali olduğuna karar verdi. Altan ve Alpay tahliye edilecek. Cumhuriyet davası için de emsal."

 

AYM’DEN ÇARPICI GEREKÇELER

AYM Mehmet Altan hakkında verdiği kararda tutuklamanın hukuki olmaması nedeniyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddianın kabul edilebilir olduğuna hükmetti ve oybirliğiyle karar verdi.

Tutuklanma dolayısıyla ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiğine ilişkin iddianın da kabul edilebilir olduğuna hükmeden Yüksek Mahkeme, bu konuda hak ihlali olduğuna oybirliğiyle karar verildi.

Gözaltının hukuka aykırı olması nedeniyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddianın ise başvuru yollarının tüketilmemiş olması nedeniyle kabul edilemez olduğuna karar verildi.

Mahkeme, Şahin Alpay hakkında da benzer gerekçelerle karar verdi. Alpay hakkında tutuklamanın hukuki olmaması nedeniyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddianın kabul edilebilir olduğuna oybirliğiyle karar verdi.

AYM Alpay’ın tutuklanma dolayısıyla ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiğine ilişkin iddianın kabul edilebilir olduğuna da karar vererek hak ihlali olduğuna oybirliğiyle karar verdi.

Alpay’ın kötü muamele yasağının ihlal edildiğine ilişkin iddiasının ise açıkça dayanaktan yoksun olması nedeniyle kabul edilemez olduğuna oybirliğiyle karar verildi.

Mahkeme Turhan Günay hakkında tutuklamanın hukuki olmaması nedeniyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddianın kabul edilebilir olduğuna hükmetti.

Ayrıca AYM, Günay hakkında soruşturma dosyasına erişimin kısıtlanması nedeniyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddianın ise “açıkça dayanaktan yoksun olması nedeniyle” kabul edilemez olduğuna karar verdi.

siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.