Azerbaycan’da ev ekonomisine ABAD desteği

Azerbaycan’da ev ekonomisine ABAD desteği

Azerbaycan kırsal alanda sürdürülebilir kalkınma modelini ABAD (Aile Biznesine Asan Destek-Aile Ekonomisine Destek) projesiyle hayata geçiriyor.

ABAD’dan ev ekonomisine, kırsal kalkınmaya ve petrol dışı sektörün gelişimine destek ...

Azerbaycan kırsal alanda sürdürülebilir kalkınma modelini ABAD (Aile Biznesine Asan Destek-Aile Ekonomisine Destek) projesiyle hayata geçiriyor.

Azerbaycan’da Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in direktifiyle hayata geçirilen ABAD projesiyle ev ekonomisine destek sağlanırken, kaybolmaya yüz tutan el sanatları ve yöresel ürünler de yeniden gün yüzüne çıkarılıyor.

abad1.jpg

KÜÇÜK ÖLÇEKLİ AİLE İŞLETMELERİ “ABAD” İLE ABAD OLACAK...

ABAD merkezleriyle vatandaşların Azerbaycan’ın sosyo-ekonomik gelişimine aktif katılımı, küçük ve orta ölçekli aile işletmelerinin gelişimi, istihdam düzeyinin yükseltilmesi ve rekabetçi hane halkı bilincinin oluşturulması amaçlanıyor.

ABAD, dekoratif uygulamalı halk sanatı (el sanatları) ve tarım alanında çalışan aile işletmelerine planlama, pazarlama, markalama, tasarım, finansal muhasebe ve hukuki destek de sağlıyor.

abad11.jpg

Ürünlerin sertifikalandırılması, lojistiği ve satış hizmetleri de yine ABAD tarafından yapılıyor.

Düşünceden raflara...

ABAD “Düşünceden Raflara” sloganıyla, küçük ölçekli üreticilerin düşünce ve fikirlerinin ürüne dönüşmesini sağlarken, üretim planlamasından satışa kadar bütün süreçleri yönetiyor ve elde edilen gelirin ailelere aktarılmasını sağlıyor.

abad12.jpg

Üretici ile tüketici arasındaki köprü...

Üretim aşamasında ailelerin becerilerine uzman eğitimleriyle katkıda bulunan ABAD, üretici-tüketici ve üretici-yatırımcı arasında da köprü oluyor.

Geçmişi geleceğe taşıyor...

ABAD, kırsal alanda ev ekonomisine verdiği destekle kaybolmaya yüz tutan geleneksel el sanatlarıyla yöresel tatları da geçmişten günümüze taşıyarak kurduğu Etno-Butiklerde tüketiciyle buluşturuyor.

abad14.jpg

“ABAD” nedir ve vatandaşlara nasıl hizmet veriyor?

Azerbaycan Cumhurbaşkanı yanında Vatandaşlara Hizmet ve Sosyal İnnovasyonlar sunmak üzere Devlet Kurumuna (ASAN hizmet) bağlı ABAD (Aile Biznesine Asan Destek) kamu tüzel kişiliği Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyevin 23 Eylül 2016'ncı yıl tarihli fermanı esasında kurulmuştur.

Fermana göre, “ABAD” merkezlerinin esas amacı vatandaşların Azerbaycan Cumhuriyeti'nin sosyo-ekonomik gelişimine aktif katılımını, küçük ve orta ölçekli aile işletmelerinin gelişimini, nüfusun istihdam düzeyini ve rekabetçi hanehalklarının oluşumunu desteklemektir. Bu kurum Dayanıklı Kalkınma Hedeflerine ulaşılmasını destekleyen yeni bir sosyal inovasyon projedir. “ABAD” merkezleri iki alanda destek oluyor. Bunlar, dekoratif uygulamalı halk sanatı ve tarım alanlarında çalışan aile işletmelerinde, işletmenin planlaması, pazarlama, markalama tasarım, finansal muhasebe ve hukuki yardım alanlarında destek oluyor.

Üretilen ürünler için gerekli sertifikaların alınması, lojistik ve satış hizmeti “ABAD” tarafından gerçekleştiriliyor. Proje kapsamında üretilen ürünlerin üzerinde üretici aile markası ile birlikte ürünlerin “ABAD” gözetiminde üretildiğini belirten etiketler oluyor.

Ticari amacı olmayan, sosyal odaklı kurum olan “ABAD”, “Düşünceden Raflara” sloganı ile insanların düşünce ve fikirlerinin ürünlere dönüşmesinde yardımcı oluyor, üretim planlamasından ürün satışına kadar tüm iş süreçlerini yönetiyor ve her ayın sonunda ürünlerin satışından gelen gelirleri ailelere aktarılmasını sağlıyor. Üretim aşamasında ailelerin becerilerinin geliştirilmesi için uzmanların eğitim ve önerilerinin olduğu hizmetler de kurum tarafından sağlanıyor. “ABAD” üretici-tüketici ve üretici-yatırımcı arasında iki taraflı köprü rolünü üstleniyor.

Küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin sayının artması ülke ekonomisi için çok önemlidir. Son yıllarda Azerbaycanda petrol dışı sektörün gelişimi hükümetin esas hedefleri sırasındadır. “ABAD”ın bu hedeflerin gerçekleşmesinde de büyük rolü vardır.

Azerbaycan'ın en büyük zincir marketlerinden biri olan “Bravo” marketlerinde ABAD “Bakaleyaları”(satış köşeleri) ve turistlerin kalabalık olduğu bazı yerlerde “ABAD” etno-butikleri (satış mağazaları) bulunmaktadır.

 

Hakan Sönmez

Siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.