Aziz Sancar’ın adını ot ismine verdiler!

Aziz Sancar’ın adını ot ismine verdiler!

Afyon'da bulunan halk arasında havalotu diye bilinen bitki türüne Aziz Sancar adı verildi.

Afyonkarahisar'da keşfedilen ve dünyada görülmemiş bir tür olduğuna dikkat çekilen "bolanthus" türü bitkiye, Aziz Sancar'ın ismi verildi.

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulama Merkezi, Afyokarahisar'da ilaç olma potansiyeli yüksek bir bitki türü keşfetti. Halk arasında "havalotu" olarak bilinen bu bitkiye dikkat çeken bir özelliği nedeniyle de Nobel Kimya ödüllü Türk bilim insanı Aziz Sancar'ın adı verildi.

Geleneksel Tamamlayıcı ve Entegratif Tıp Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Koç öncülüğünde yapılan çalışmalarda keşfedilen "bolanthus" cinsine ait bu yeni bitki türünün adı artık "bolanthus aziz-sancarii" oldu. Doç. Dr. Murat Koç, yaptığı açıklamada, bolanthus grubunun 10 farklı türü bulunduğunu söyledi.

Buldukları bitkinin dünyada görülmemiş bir tür olduğunu anlatan Koç, keşfedilen bitkiyi Aziz Sancar'a atfetmek istediklerini belirtti. Koç, "Oldukça dik duran bir bitkiydi ve aklımıza bilim camiasındaki duruşuyla Aziz Sancar geldi. Ekip arkadaşlarımızla 'Aziz Sancar' isminin bu türe yakışacağına karar verdik." diye konuştu.

Bundan sonraki süreçte bitkinin alternatif tıp alanında kullanılabilirliğini araştıracaklarını dile getiren Koç, "İlaç olma potansiyeli yüksek ama değerleri ve sonuçları elde ettikten sonra net şeyler söyleyebiliriz." dedi.

VEFA BORCU OLARAK DA DÜŞÜNÜLEBİLİR

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Doğan ise merkezde 2015'ten beri ilaç materyalleri ve bitkisel tedavilerin geliştirilmesine yönelik araştırmalar yapıldığını bildirdi.

Araştırmalarda, bu uygulamalara uygun bir bitki türünün keşfedildiğini belirten Doğan, şunları kaydetti: "Türk bilim insanlarının bu bitki türünü bulması gurur verici.

Gelecek kuşaklara ve gençlere örnek olması hem de dünyada Türk biliminin gelmiş olduğu noktayı göstermek açısından bitkiye Aziz Sancar'ın adını vermeyi uygun gördük. Bu, ülkemizi en iyi şekilde temsil eden bir bilim adamına vefa borcu olarak da düşünülebilir."

SİYASETCAFE.COM

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.