Babacan'ın 'SİHA' çıkışına Muharrem İnce'den sert tepki! 'Bu milli bir konudur, İHA VE SİHA'lara dokunamazsın'

Babacan'ın 'SİHA' çıkışına Muharrem İnce'den sert tepki! 'Bu milli bir konudur, İHA VE SİHA'lara dokunamazsın'

Babacan, SİHA'ları ima ederek 'Bu proje öyle hale getirildi ki, 'bu çok kutsal, dokunulmaz'. ‘Dokunanı mahvederiz’ falan filan. Kusura bakmayın, biz dokunacağız tabi ki' dedi. Babacan'a tepkiler gecikmedi.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın damadı Selçuk Bayraktar’ın Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Baykar’a yönelik “Burada yanlış şu, devletin hemen hemen bütün imkanları, bütün o yardımlar, devletin bütçesinden doğrudan aktarılan kaynaklar, aşağı yukarı tek şirkete aktarılıyor” sözleri sonrası Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar’dan yanıt gelmişti.

Bayraktar “Devletten tek kuruş nakit teşvik ya da hibe almadık. Banka kredisi dahi kullanmadık. Tüm projelerimizde olduğu gibi en son Akıncı ve Kızılema’yı da öz kaynaklarımızla geliştirdik” demişti.

Ali Babacan, FOX TV’de katıldığı Çalar Saat programında Baykar hakkında yeni açıklamalar yaptı.

 

‘BİZİM EKONOMİ VE SAVUNMA SANAYİ ANLAYIŞIMIZA AYKIRI’


“Ben Dışişleri Bakanlığı yaptığını, İHA’ların ve SiHA’ların güvenlik sistemi açısından ne kadar önemli olduğunu iyi bilen bir insanım. 8 sene MGK üyesi oldum ben. Türkiye’nin kendi milli kapasitesi olmadığı zaman bu konuda ne kadar sıkıntı çektiğimizi birebir yaşadım” diyen Babacan, şu ifadeleri kullandı:

“Milli kapasitenin artması çok önemli, biz bu projelerle gurur duyarız dedim. Ancak bu tür çalışmalar tek bir firma üzerinden değil, farklı farklı firmalar üzerinden olursa daha iyi olur, rekabet olur ve bir yarış olur dedim. Devletin teşviklerinin tek bir firmaya yoğun şekilde akıtılıp, ondan sonra oradan tek bir firma üzerinden gitmek bizim ekonomi anlayışımıza da savunma sanayi anlayışımıza da aykırıdır.

Çok sayıda firma var, devletin kapasite sahibi olan, iş yapabilecek firmaları objektif kriterlere göre değerlendirip, o kriterleri yerine getiren firmalara eşit ve adil destek vermesi lazım. Tek bir firmayla bu iş yürüdüğü zaman bu doğru bir şey değil.”


‘İKTİDAR DEĞİŞİKLİĞİ OLDUKTAN SONRA AÇIP BAKACAĞIZ’


Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar’ın “nakit teşvik ya da hibe almadık” sözlerine atıfta bulunan Babacan, “‘Nakit teşvik aldık, almadık’ tartışması var. Onu da zaten iktidar değişikliği olduktan sonra açıp bakacağız. Özellikle savunma sanayi söz konusu olunca her şey şeffaf yürümüyor. İddiaları var, olabilir. Bizim de iddialarımız var. Bunun asıl kayıtları devlet kayıtlarında vardır” dedi.

Haluk Bayraktar’ın açıklaması için “Bir şirketin genel müdürünün açıklaması değil bunlar, siyasetle iç içe geçmiş bir yapının açıklaması. Bu akrabalık, şirketlerle hükümetler arasında girift ilişkiler doğru bir şey değil” görüşünü savunan Babacan, şöyle devam etti:


‘DOKUNACAĞIZ’


“Seçim yaklaşıyor, hükümetin de elindeki en önemli propaganda projelerinden bir tanesi bu. Bu proje de öyle hale getirildi ki, ‘bu çok kutsal, dokunulmaz’. ‘Dokunanı mahvederiz’ falan filan. Kusura bakmayın, biz dokunacağız tabi ki. Doğruya doğru diyeceğiz, yanlışa yanlış diyeceğiz…
Bütün bu projelerle ilgili doğru olan ne varsa devam ettiririz. Yanlışları düzeltiriz, eksikleri de tamamlarız diyorum. Bu söylediklerimden niye korkuyorlar ben onu anlamıyorum. Nedir bu yaygara, nedir bu fırtına. Yaptığınız iş doğruysa, korkmayın. Biz bu şirketin de yanında oluruz, arkasında oluruz yeter ki yaptıkları iş doğru olsun. Eğer rekabetten korkuyorlarsa korksunlar, rekabet olacak.”

 

''BU SİYASET ÜSTÜ MİLLİ BİR KONUDUR''


Muharrem İnce, sosyal medya hesabından paylaşım yaparak Ali Babacan'ı SİHA'lar hakkındaki söylemleri nedeniyle eleştirdi.

Muharrem İnce, paylaşımında ''6'lı masanın ortağı olan Babacan "SİHA'lara dokunacakmış." Hayır kardeşim. Biz Memleket Partisi olarak İHA ve SİHA'ları doğru buluyoruz. Cumhurbaşkanı olduğumda savunma sanayi yatırımlarını artırarak devam ettireceğiz. Bu siyaset üstü milli bir konudur.'' ifadelerine yer verdi.

 

NE OLMUŞTU?


DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan katıldığı bir yayında, Baykar’a ilişkin soruya, “Burada yanlış şu, devletin hemen hemen bütün imkanları, bütün o yardımlar, devletin bütçesinden doğrudan aktarılan kaynaklar, aşağı yukarı tek şirkete aktarılıyor” diye yanıt vermişti.

Babacan’ın bu sözlerine tepki gösteren Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar, 27 ülkeye ihracat yaptıklarını belirterek “Sn. Babacan, Baykar hakkında söylediklerinizi hukuki haklarımız saklı kalmak kaydıyla milletimize havale ediyoruz. Biz rekabetten korkmuyoruz. Bilakis; ABD, Çin, İsrail gibi ülkelerin İHA’larıyla rekabet ediyor, 27 ülkeye ihracat yapıyoruz.

Kuruluşumuzdan bugüne gelirlerimizin %75’ini ihracattan elde ettik. 2022’de ise sözleşmelerimizin %99.3’ü ihracat kaynaklı. Türkiye’yi bırakın dünyada dahi böyle bir firma bulamazsınız” demişti.

 

Bayraktar, şöyle devam etmişti:


“Devlet kaynakları firmamıza akıtılmıyor. Bilakis; kuruluşumuzdan bu yana devletten tek kuruş nakit teşvik ya da hibe almadık. Banka kredisi dahi kullanmadık. Tüm projelerimizde olduğu gibi en son Akıncı ve Kızılema’yı da öz kaynaklarımızla geliştirdik… Yüksek teknolojiden, milli teknolojiden bihaber olmanız, size müfteri olma hakkı tanımaz. Kaportacılıkla, Hacı Murat arabalarla paradigma dönüştüren Milli SİHA’ların farkını Teknofest’e gelen çocuklar size anlatabilir. Fitne fesat odakları yerine onlara kulak vermeniz hakikati duymanızı sağlar. Özür dilemek erdemdir. Erdemli olmayı deneyin…”
 

 

Siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.