Bahçeli esnafının GBT ve sigara isyanı

Bahçeli esnafının GBT ve sigara isyanı

Ankara’nın en güzide yerlerinden olan Bahçelievler’de esnaf; emniyet güçlerinin yoğun olarak yaptığı GBT uygulaması ve sigara denetimlerine isyan etti.

Son zamanlarda Ankara’nın gezi ve alışveriş mekanlarının yer aldığı Bahçelievler Mahallesi’nde çapraz denetim adı altında Ankara dışı ekiplerin görevlendirildiği sigara denetim uygulamasının gün içerisinde ortalama 3-4 defa ayrı ekipler tarafından gerçekleştirilmesi esnafın tepkisini çekiyor.

Bahçelievler esnafı girmiş olduğu ekonomik krizle bu uygulamaya anlam veremiyor ve Devlet ile esnafı karşı karşıya getirecek kadar kışkırtıcı bir uygulama mı var sorularına neden oluyor.

Bahçeli esnafı yaşanan durum ile ilgili olarak, “Esnaf olarak aklımıza gelen şey, ‘ya bu uygulama FETÖ’cü bir kripto tarafından ya da Siyasal iktidara bir kin öfke duyulmasını sağlama amaçlı birileri tarafından organize edilmektedir’ düşüncesini geliştiriyor” diyor.

Bahçeli esnafı; meselenin sigara yasağına olan tepki değil meselenin yasanın; uygulamasında olan adaletsizlik, ülke genelinde ve bölgemizde uygulama da eşitlik görememek olduğunu söylüyor.

Bahçeli esnafı, siyasetcafe’ye yaptığı açıklamada, son zamanlarda yaşanan bu uygulamaları “iyi niyetli” görmüyor ve şunları söylüyor:

“İstanbul başta olmak üzere esnaf sayısı ve yazılan cezaların karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesini talep etmekteyiz. Örneğin Diyarbakır’da, Bingöl’de, Çankırı’da, Sinop’ta, Hakkari’de Van’da, Trabzon’da, Hatay’da kaç esnafımız var ve kaç ceza yazılmıştır.

Aynı paralelde olmak üzere kaç pavyon, gece kulübü, gazino ve eğlence merkezinde bu Sigara içilmesi yüzünden ceza yazılmakta yahut mekan kapatılmaktadır.

Çankaya Bahçelievler gibi aile konseptinin geniş olarak ikamet ettiği,gezinti yaptığı,yeme içme ihtiyaçlarını gördüğü nezih semtimizde,işi gücü çay kahve ve Restorant işi olan ve herkesin gözünün önünde olan dükkanların bu derece kuşatılmasını iyi niyetli göremiyoruz.

Ayrıca caddede uygulanan yoğun asayiş ve GBT uygulamaları da müşteri kitlesini ve esnafı bölgemizden uzaklaştırmaktadır. konu hakkında idarenin anlayışlı beklemekteyiz.

Biz esnaf olarak dışardan ya da içerden devletimize gelecek herhangi bir en ufak cümlenin,eylemin karşısında bedenimizi, malımızı mülkümüzü siper etmekten çekinmemişizdir, çekinmeyiz. Devletimizin de bizi aynı anlayışla; hatta bir baba sıcaklığında yaklaşmasını beklemekteyiz. Tarihimiz Özümüz töremiz böyledir.”

Kendisi de Bahçelievler’de esnaf olan ATO Meclis Üyesi Serkan Öz, yaşanan sıkıntılı durum için siyasetcafe.com’a yaptığı açıklamada; “Açık ve kapalı alanlarda Sigara yasağındaki uygulamaların bölgesel ve sektörel adaletsizliğinin giderilebilmesi için sorunu temelden çözecek yasa değişikliği yapmak gerekiyor” diyor.

Öz, açıklamasını devamında sorunun çözümü için şu önerilerde bulunuyor:

“Herkesin takdiridir ki bu sigara yasağı uygulamasında ülkenin çeşitli illerinde farklılık gösterdiği gibi aynı şehirde bölgesel farklılıklar göstermekte hatta daha ayrıntı aynı ilçe içerisinde pastane, lokantacıya,kafeciye yapılan uygulama gazinoya,gece kulüplerine , Büyük eğlence merkezlerine yapılmamaktadır. Yasanın bırakmış olduğu boşluktan bir rant alanı oluşmaktadır. Yasayı atlayabilmek için dış mekanlarda oluşturulan enerji sarfiyatı milli gelir kaybına sebebiyet vermektedir. Tütün ve tütün mamüllerine karşı getirilen her türlü yasağı destekleyerek, kamu hizmeti niteliğinde faaliyet gösteren tüm alanlarda açık kapalı bakılmaksızın herhangi bir kriter şart olmaksızın tütün mamüllerinin içilmesinin kesin ve net yasaklanmasını istiyoruz.

Ancak bu şekilde eşitlikçi bir adalet uygulayabilmek mümkün olacaktır.

Böylece tüm müşteri kitlesi iyi işletmeciliğe iyi hizmete yönelecektir sigara içilen ve içilmeyen diye tercih yapma şansı kalmayacaktır.Toplum sağlığı açısından da olumlu ve ileri bir adım atılacaktır.”

Hakan Sönmez

Siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum