Bahçeli'den kamulaştırma çağrısı! 'Elektrik dağıtımı devlet eliyle yapılmalı'

Bahçeli'den kamulaştırma çağrısı! 'Elektrik dağıtımı devlet eliyle yapılmalı'

Yüksek elektrik faturaları ile ilgili önemli açıklamalarda bulunan MHP Lideri Devlet Bahçeli kamulaştırmayı işaret etti.

MHP Lideri Devlet Bahçeli, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda konuştu.

Gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Devlet Bahçeli, yüksek elektrik faturaları ile ilgili konuştu.

Elektrik ve doğal gaz fiyatlarının artışlarının önüne geçilmesi gerektiğini ifade eden Devlet Bahçeli, çözüm olarak kamulaştırmayı işaret etti.

 

'DENETİM YETKİSİ TEDAŞ'A VERİLMELİDİR'


Yaptığı konuşmada elektrik dağıtım şirketlerinin denetiminin TEDAŞ'tan EPDK'ye verildiğini hatırlatan Devlet Bahçeli, denetim yetkisinin tekrar TEDAŞ'a verilmesi ve elektrik dağıtımının devlet eliyle yapılması çağrısında bulundu.

 

Devlet Bahçeli açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

 

Son günlerde elektrik faturalarındaki yüksek tutarlar vatandaşlarımızı rahatsız etmiş, sanayi tesislerimiz de bu rahatsızlığa ortak olmuştur. Elektriği satan dağıtım şirketleri olmayıp görevli tedarik şirketleridir. Görevli tedarik şirketlerinin tarifeleri ise EPDK tarafından belirlenmektedir. Bu kurum düzenlemeyi yeni baştan ele almalıdır.

EPDK tarife düzenlemesini yeni başta ele almalıdır. Özel dağıtım şirketleri karlılıkları artırabilmek veya işletme maliyetlerini azaltabilmek için kestirme yollara tevessül etmektedir. Yetersiz ve niteliksiz personel çalıştırması, bakım işlemlerinin zamanında yapılmaması, özellikle kırsal alanda oluşan elektrik arızalarına belirli bir arıza sayısına ulaşmadan veya arızanın üzerinden belli bir gün geçmeden müdahale edilmemesi gözümüze çarpan bazı aksaklıklardır. Isparta’daki elektrik kesintilerinin nedenleri burada aranmalıdır.

31 Mart 2021 tarihinde dağıtım şirketlerinin mali konuları, satış ve satın alma işlemlerine ilişkin TEDAŞ’a ait olan denetim yetkisi kaldırılmış EPDK'ye devredilmiştir. Bize göre bu denetim yetkisi TEDAŞ’a tekraren verilmelidir. 2036 yılından kamuya dönecek olan dağıtım şirketlerinin içinin boşaltılmasına da müsaade edilmemelidir.

Kanaatimizce elektrik dağıtımının devlet eliyle perakende, elektrik faaliyetlerinin de özel sektör kanalıyla yapılması, ilaveten elektriği üzerindeki vergi yükünün azaltılması maruz kaldığımız sorunları hafifletecektir. Üretimi, iletimi ve dağıtımı milli ve stratejik bir konudur. Bu itibarla üretiminden dağıtıma kadar her aşama kararlılıkla hukuk sınırları için milli çıkarlar müzahir şekilde vatandaşımızın refahı ve kesintisiz aydınlanma beklentisi gözetilerek takip edilmelidir. İnsanlarımızı elektrik faturalarının ablukasından çekip çıkarmak ortak mükellefiyettir.'

 

Siyasetcafe.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.