Bakan Akar'dan önemli açıklamalar! 'Kazakistan'ın yanındayız'

Bakan Akar'dan önemli açıklamalar! 'Kazakistan'ın yanındayız'

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Kazakistan'da yaşanan son gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, basın yayın kuruluşlarının Ankara Temsilcileriyle bir araya gelerek 2021 yılını değerlendirdi.

Akar'ın mesajlarında özellikle Yunanistan ile Ege, Akdeniz ve Kıbrıs konusunda yaşanan anlaşmazlıklar konusundaki mesajlar öne çıktı. Geçen yıl Yunan makamlarının Türkiye'nin dibindeki adalara toplam 90 üst düzey ziyaret yaptığını belirten Akar, Yunanistan'ın savunma bütçesini sürekli artırması için de "Normal savunma için çok fazla, Türkiye için çok az bunlar" değerlendirmesini yaptı.

 

Akar'ın değerlendirmelerinde şunlar özetle öne çıktı:

 

"Yunanlı komşularımız, siyasiler, askerler afra tafrayı seviyorlar. Bana haftada üç beş davetiye geliyor. Bunların basınla paylaşımı söz konusu değil. Ya temsilci gönderiyoruz ya gidiyoruz. Adam 'Katar’a gideceğim, beni çağırdılar' diye tweet atıyor. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı gelmeden, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı tweet bombardımanı başlattı".

 

'İZİN Mİ İSTENECEK?'

 

(Yunanistan'dan Casus Belli'nin iptali yönünde gelen çağrılar) Casus belli milli güvenlik konusudur. Karasuları 3 km. olduğunda kalan sular, 6 km. olduğunda kalan sular, 12 km olduğunda kalan uluslararası sular. 780 bin kilometre kare toprağı olan, 84 milyon nüfusu olan bir ülke Ege'de uluslararası sulara çıkmak için adeta Yunanistan'dan izin isteyecek. Hangi akıl, hangi fikir, hangi düşünce?

 

'OTUR OTURDUĞUN YERDE'

 

(Ege haritasını göstererek) Buna bakıldığı zaman üçüncü ülkeler konuşuyor. Diyorum gel arkadaş buraya, bu testi yapıyorum. Burası Yunanistan, burası Türkiye.. Peki şu Türkiye olan yere kendi ülkenin ismini yaz bakalım. Burası senin ülken, sen ne düşünürsün o zaman. (Kafasını hayır dedikleri anlamında sallıyor) Statüko bu. Buna şükret, otur oturduğun yerde. Bundan sonra 12 mile çıkarırsanız biz ulusalararası sulara çıkarken bunlardan izin isteyeceğiz. 6 mili yapmışsın, öyle veya böyle. Tamam otur oturduğun yerde. Bizim söylediğimiz bu. Barış olsun, huzur olsun. İki taraf da zenginliklerden istifade etsin. Bunu söylemek herhangi bir zafiyet değil. Hakkımızı korurken de tehdit değil. Bunun bilinmesini istiyoruz.

 

'ZAMANIDIR DİYE HESAP YAPMASINLAR'

 

Sakın bir hataya düşmesinler. Bunlar şimdi sıkışık durumdalar, şudur budur. 12 milin zamanıdır gibi bir hesap yapmasınlar. Çünkü yanlış hesabı başkaları da yaptı. 15 Temmuz'dan sonra 'tamam artık hiç bir şey yapamaz' dediler, 15 gün 1 ay sonra Fırat Kalkanı Harekatı icra edildi. Dolayısıyla bizi test etmesinler. Böyle bir maceraya girişmesinler. 9 Eylül tarihinde 9 Eylül Üniversitesi'nde yapılan sempozyumu bir okusunlar.

 

'PAKİSTAN 'DOĞRU DEĞİL' DEDİ'

 

(ABD yaptırımı nedeniyle Pakistan'ın Atak helikopterini alamadığı, Çin ile görüşmelere başladığı iddiası )Bizim resmi makamlarla yaptığımız görüşmelere göre bunun kesinlikle gerçek olmadığını söylediler. Daha sonra da Pakistan yetkilileri açıklama yaptı 'böyle bir şey söz konusu değil' diye. Haberin gerçeği yansıtmadığını ifade ettiler.

 

'KAZAKİSTAN'IN YANINDAYIZ'

 

(Kazakistan'da yaşananlar) Kazakistan bizim dostumuz. Askeri eğitim işbirliği dahil çok yakın ilişkilerimiz var. Son gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Kazakistan bizim önemli bir müttefikimiz, dost bir ülke. Bir an önce Kazakistan'a barış ve huzurun gelmesi, nizamın hakim olması bizim inancımız. Kazakistan'daki kardeşlerimiz kendi imkan ve kabiliyetleri ile oradaki sorunları aşacaktır. Biz her zaman olduğu gibi yanlarındayız. Sayın cumhurbaşkanımız her türlü bilgi ve tecrübe paylaşmına hazırız şeklinde beyanatta bulundu. Bu bizim için talimattır. Dolayısıyla herhangi bir şekilde herhangi bir ihtiyaçları olduğunda, talimat verildiğinde Kazak kardeşlerimize her türlü yardımı yapmaya hazır olduğumuzu ifade edebiliriz.

 

'AFGANİSTAN'DA ADI KONULACAK'

 

Afganistan'daki Kabil Havaalanının ve bunun dışında 4 havaalanının daha işletilmesi, teknik yardım konusunda Katar ile birlikte müşterek çalışma suretiyle ilişkimizi sürdürüyoruz. Arkadaşlarımız orada faaliyetlerini sürdürüyorlar. Önümüzdeki dönemde bunun adı konulacak. Mutabakat muhtırası imzalandıktan sonra çalışmalarımız devam edecek.

 

'F 35 ve F 16 KONULARI'

 

(F - 16'lar alımı) Yapılan toplantılarda, ABD Savunma Bakanlığı personeli buna olumlu baktığını söyledi ama bunun Kongre'den geçmesi lazım. Süreç başlatıldı, takip ediyoruz. Aynı zamanda elimizdeki F 16'ların bir kısmının modernizasyonu için taleplerimizi yine Amerikan makamlarına ilettik. Teknik bir çalışma. Heyetler gidiyor, geliyor.

Önümüzdeki günlerde bu çalışmalar devam edecek. (F 35'ler) Bizim ona ödediğimiz paralar var, bize tahsis edilmiş uçaklar var. bunların akıbeti ne olacak görüşelim dedik geldiler. Arkadaşlarımız ekim sonunda bu görüşmeyi yaptılar. Belirli çerçeveler çizildi, belirli konular görüşüldü. Biz pozisyonumuzu açıkça ortaya koyduk. Önümüzdeki günlerde, bu ay veya gelecek ay da ABD'de bunun devamı niteliğinde ikinci bir toplantı yapılacak. O toplantı hazırlığı devam ediyor.

 

'TSK'NIN ZAYIFLATILMASI NATO'YU ZAYIFLATIR'

 

Türkiye'ye karşı bazı dost ve müttefik ülkelerde, açık - kapalı, bir yedek parça, bir sistem, bir malzeme, bir silah, bir mühimmat almakta, vermekte gecikmeler var. Adı ambargo denilmiyor ama gecikmeler var. Biz bunu muhataplarımıza hatırlatıyoruz ve şunu söylüyoruz; TSK'nın zafiyeti, TSK'nın bu şekilde zayıflatılması, istediklerini alamamaktan dolayı, aynı zamanda NATO'nun zayıflatılması demek.

Biz hazır kuvvet olarak 2021 yılında NATO'nun nöbetini tuttuk. NATO'ya karşı 70 yıldır sorumluluklarımızı eksiksiz yerine getirmiş bir orduyuz, ülkeyiz. Hal böyleyken siz NATO'da müttefikiz diyorsunuz, ama diğer taraftan da ihtiyaçlarımızı parası mukabilinde vermiyorsunuz. Böyle bir sıkıntılı durum var. Bunu da muhataplarımıza dile getirmeye devam ediyoruz.

 

Siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.