Bakan Arslan'dan “Wikipedia” yanıtı: Haberleşme hürriyeti gözetildi

Bakan Arslan'dan “Wikipedia” yanıtı: Haberleşme hürriyeti gözetildi

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, CHP İstanbul Milletvekili Mustafa Sezgin Tanrıkulu'nun Wikipedia internet ansiklopedisine yönelik olarak uygulanan erişim yasağına ilişkin soru önergesine yanıt verdi.

Bakan Ahmet Arslan, Türkiye'yi terör örgütleriyle işbirliği içerisinde göstermeye çalışan, milli güvenliğe aykırı ve kamu düzenini ihlal edici nitelikteki içeriklerin Wikipedia tarafından çıkarılmaması nedeniyle bu internet adresine erişimin engellenmesi dair verilen kararın Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği tarafından onaylandığını söyledi.

Arslan, Wikipedia'da yer alan ve Türkiye'yi terör örgütleriyle iş birliği içerisinde göstermeye çalışan, milli güvenliğe aykırı ve kamu düzenini ihlal edici nitelikteki içeriklerle ilgili olarak, 5651 sayılı yasanın 8/A maddesi kapsamında, Wikipedia tarafından içeriklerin çıkarılmaması ve teknik olarak ihlale ilişkin içeriğe erişimin engellenememesi nedeniyle "https://www.wikipedia.org" internet sitesinin tümüne yönelik olarak erişimin engellenmesi dair verilen kararın Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği'nin kararı ile onaylandığını söyledi.

-“ÖLÇÜLÜLÜK VE ORANTILILIK İLKESİ GÖZETİLDİ”-

Erişime engelleme işlemi tesis edilirken Anayasanın haberleşme hürriyeti ile ilgili 22'nci maddesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 10'uncu maddesinin ikinci fıkrası ve Birleşmiş Milletler Medeni ve Siyasi Haklara İlişkin Uluslararası Sözleşmenin 19'uncu maddesinde öngörülen sebepler kapsamında 'ölçülülük' ve 'orantılılık' ilkesinin gözetildiğini belirten Arslan, şöyle dedi:

"5651 sayılı Kanun kapsamında re'sen veya mahkeme kararları ile ilgili işlemler gerçekleştirilmektedir. Yapılan işlemlerin rakamsal değerlerinin ve internet site isimlerinin açıklanması, suçun önlenmesi ve suçla mücadelede sıkıntılara sebep olabilecek, özellikle çocuk pornosuna ilişkin içeriklerin deşifre olmasına yol açacaktır. Bu rakamlardan hareketle, uluslararası düzeyde ülkemiz aleyhine haksız algı oluşmasına meydan vermemek ve olası bilgi kirliliğini önlemek adına diğer ülkelerde de olduğu gibi bu tür rakamlar toplu şekilde açıklanmamaktadır.”

siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.