Bakan Bilgin yanıtladı: EYT ne zaman Meclis'e gelecek? EYT'liler ilk maaşlarını ne zaman alacak?

Bakan Bilgin yanıtladı: EYT ne zaman Meclis'e gelecek? EYT'liler ilk maaşlarını ne zaman alacak?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 'Emeklilikte Yaşa Takılanlar'a (EYT) ilişkin yaptığı açıklamada, yaş sınırının olmadığını duyurmuştu. Bakan Bilgin, gündeme ilişkin konuları ve EYT'de merak edilenleri, katıldığı canlı yayında açıkladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin katıldığı canlı yayında EYT düzenlemesine ilişkin merak edilen soruları yanıtladı.

 

EYT'nin ne zaman Meclis'e geleceği, sözleşmelilerin kadroya geçişleri gibi önemli maddeleri gündeminde bulunduran Bakan Bilgin şu bilgileri paylaştı:

 

"Süreç aşama aşama ilerleyecek. Meclis kararını verecek. Ocak ayı içinde Meclis'e ileteceğiz. Üzerimize düşen görev sorumluluğunu tamamladık.

23 senelik bir problem bu. 8 Eylül 1999 yılından önce çalışmaya başlayanları kapsayan bir durum bu. Türkiye'de ortalama bir emeklinin en az 3 kişi tarafından emeklilik primleriyle finanse edilmesi lazım.

 

TÜRKİYE BÜYÜMESİNİ SÜRDÜRÜYOR

 

Türkiye bütün ekonomik sorunlara rağmen büyümesini sürdürüyor. Tarihinde ilk defa istihdam sayısı 31 milyon 200 bine yükseldi. Türkiye'nin 2022'yi yüzde 5'in üzerinde büyümeyle kapatması bekleniyor.

 

EYT'LİLERİN YAŞ ORTALAMASI

 

Şu anda EYT'lilerin yaş ortalaması 49,9 yani neredeyse 50. Bunların içinde hemen emekli olacakların ağırlıklı ortalaması 50 yaşın üzerinde. Dolayısıyla Türkiye'nin bunu yapması doğru bir zaman.

 

SÖZLEŞMELİYE KADRO ÇALIŞMASI

 

Sözleşmeli personelin kadroya geçiş süreci Meclis'e intikal etti. 500 binden fazla çalışanı kapsayan bir düzenleme bu.

 

İLK MAAŞ NE ZAMAN ALINACAK?

 

Kimsenin maaşında bir kısıntı olmayacak. Herkes hak ettiği maaşı alacak. Nasıl hesaplanıyorsa o şekilde olacak. Meclis sürecinden sonra EYT'lilerin ilk maaşı ne zaman alacağı belli olacak.

 

"ENFLASYON DÜŞME EĞİLİMİNDE"

 

Genel olarak enflasyonda bir düşüş eğilimi var. Üretim artıyor, kur belli bir süredir aynı seviyelerde gidiyor. Faizler de düştü. Nisan-Mayıs aylarında enflasyonun yüzde 30-35 arasında olması bekleniyor.

 

SOSYAL GÜVENLİK PRİM DESTEĞİ

 

İşine devam edenlere 5 puanlık prim desteği verilecek. Tecrübeli işçinin devam etmesi ve işverenin mağduriyet yaşamaması için önemli bir konu bu. Teknik işçiliklerini kaybetmek istemiyor işverenler."

 

Siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.