Bakan Fatih Dönmez’den açıklama: “Yüksek kalitede petrol keşfettik”

Bakan Fatih Dönmez’den açıklama: “Yüksek kalitede petrol keşfettik”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Siirt’in Pervari İlçesi, Çukur Köyü’nde yer alan Çetin Barajı Hidroelektrik Santrali’ndeki incelemelerini tamamladıktan sonra önemli açıklamalarda bulundu.

Siirt kent merkezinde bulunan bir düğün salonunda, kanaat önderleriyle bir araya gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, yüksek kalitede petrol keşfettiklerini açıkladı.

Bakan Dönmez açıklamasında, geçen ay Siirt’te ‘Demirkuyu-1’ sahasında 11,2 milyon varil rezerv kapasitesine sahip, yüksek kalitede petrol keşfedildiğini duyurdu. Dönmez, Türkiye’nin büyümesi ve kalkınması için önemli bir gelişme olduğunu vurgularken, kuyuda günlük üretimin şuan 450 varil olduğunu ancak üretim artırma testlerinin devam ettiğini, bu miktarı bin varile yükseltilmeyi hedeflediklerini açıkladı.

Bugünün ilklerle dolu olduğunu ifade eden Bakan Dönmez, yeni keşifleri vatandaşla paylaşmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. Diyarbakır’da yerin 3 bin 500 altı çatlatılarak, Türkiye Petrolleri tarihinde ilk kez bu yöntemle keşif yapıldığını söyleyen Bakan Fatih Dönmez, eskiden klasik sondajla yerin altına inildiğini, bazı yerlerdeki petrol ve doğalgazı çıkartamadıklarını, yeni keşiflerde çatlatma tekniğinin kullanılması gerektiğini söyledi. Diyarbakır’da yapılan keşifle ilk kez çatlatma yönteminin kullanıldığını, dünyada son yıllarda hızla yaygınlaşan yeni üretim tekniği hidrolik çatlatma yöntemiyle, petrol ve doğalgaz üreten ülkeler arasında yer alındığını kaydetti.

Bakan Dönmez konuşmasının devamında, ilk kez denenen yöntemle, yüksek basınca rağmen üretimi de gerçekleştirme imkanı bulduklarını, 3 bin 700 metre derinlikte günde yaklaşık 200 varil üretecek olan kuyunun, bu derinlikte üretim yapan en derin kuyu olacağını söyledi. 

Bakan Dönmez sözlerini tamamlarken, ‘İnşallah sahada ki 5 milyon varillik petrolü de hızla ekonomimize kazandıracağız’ ifadelerini kullandı.

siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.