Bakan Koca duyurdu: Kısıtlamalar hangi illerde kalkacak?

Bakan Koca duyurdu: Kısıtlamalar hangi illerde kalkacak?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kovid-19 salgınıyla ilgili dört renkli bir risk haritası oluşturulacağını söyledi.

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısı yaptığı açıklamada, Mart ayı itibarıyla kademeli normalleşmeye geçileceğini ve illerin düşük, orta, yüksek, çok yüksek riskli olarak 4 sınıfa ayrılacağını söyledi. Erdoğan, "İllerimizi vaka ve aşı oranları gibi kriterlere göre 'düşük', 'orta', 'yüksek' ve 'çok yüksek riskli' olarak sınıflandıracağız. Normalleşme takvimini de buna göre yürüteceğiz." ifadelerini kullandı.

KARADENİZ İLLERİ ZİRVEDE

 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın paylaştığı tabloya göre Karadeniz'deki iller haftalık ortalama vaka sayılarıyla zirvede yer alırken; Doğu ve Güneydoğu'daki iller ise son sıralarda bulunuyor. Listede İstanbul, Ankara ve İzmir de ortalamanın altında.

MART AYINDAN İTİBAREN KADEMELİ ESNETME

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı alınan tedbirlerin iller bazında mart ayından itibaren kademeli olarak gevşetilmesi kararıyla ilgili olarak açıklamalarda bulundu.

Bu kapsamda dört renkli bir risk haritası oluşturulacağını belirten Koca, "1 Mart'tan itibaren salgın yönetiminde her il kendi durumunu görerek, tedbirleri değerlendirecek. Düşük riskli iller 'mavi', orta risk 'sarı', yüksek risk 'turuncu', çok yüksek risk 'kırmızı' ile gösterilecek. Tüm vatandaşlar salgının seyrine göre yaşadığı yerin durumunu görmüş olacak. Tedbirlerin kaldırılacağı veya yeniden uygulanabileceği çerçeveyi net bir şekilde izleyecek" dedi.

RESTORANLARIN AÇILIP KAPANMASI

 

İl bazında vaka sayılarının haftalık yayınlanacağını belirten Koca, bunun sebebini de "Aktif vaka sayısı ve tedavi edilebilirlik süreciyle ilgili. Ancak tedbirlerin değiştirilip değiştirilmemesi iki haftada bir gözden geçirilecek. Örneğin, sarıdan kırmızıya geçen bir il kısıtlamaların geri geleceğini önceden bilecek. İl bazında restoranların açılıp açılmayacağı, açılmışsa kapatıp kapanmayacağı bu verilerden takip edilebilecek" diye anlattı.

 

MAVİ KODLU ŞEHİRLERDE YASAKLAR KALDIRILACAK

Örneğin Ankara'da vaka sayısı yüz binde 35 yani 5.5 milyon nüfusta haftalık bin 925 yani günlük 275. Bu durumda Ankara, düşük riskle- riskli arasında bir çizgiye oturuyor. Sokağa çıkma kısıtlamasının gün ve saatleri ile restoranların açılması noktasında Ankara, kontrollü normalleşme adımlarının atılacağı iller arasında yer alıyor. Şayet bir il (şu anda Hakkari, Şırnak) mavi kategoride ise restoranların açılması, hafta sonu ve hafta içi kısıtlamaların kaldırılması mümkün görünüyor."
 

'Risk artarsa tedbir de artacak'
 

Karar süreçleri ilin durumuna göre dinamik olarak şekillenecek. Diyelim ki bir ilde salgın 2-3 hafta çok yüksek seyrederse, buna karşın çevredeki illerde vaka sayıları çok düşük ise riskli şehre giriş ve çıkışlarla ilgili ayrıca seyahat kısıtlamaları düşünülebilecek. Her ilin 1 Mart'la ilgili hazırlık yapması gerekiyor. Bakanlık, haftalık vaka verilerini il il açıklamaya başladığı için her il 1 Mart'ta nerede olduğunu bilerek, normalleşme sürecini yönetecek. Kısıtlamaysa kısıtlama, esnemeyse esneme kararı alacak."

 

siyasetcafe.com

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.