Bakan Selçuk müjdeyi verdi: Meslek lisesi ‘Video Laringoskop' cihazı üretti

Bakan Selçuk müjdeyi verdi: Meslek lisesi ‘Video Laringoskop' cihazı üretti

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, meslek lisesinin 'Video Laringoskop' cihazını üretmeyi başardığını duyurdu.

Tüm dünyayı etkisi altına alarak can almaya devam eden koronavirüs salgınına karşı en önde mücadele eden sağlık çalışanları için ekipman en önemli silah. Milli Eğitim Bakanı Selçuk, kişisel Twitter hesabından yaptığı açıklamada meslek lisesi öğretmenlerinin sağlıkçılar için ‘Video Laringoskop' cihazı üretmeyi başardıklarını duyurdu.

"SAĞLIKÇILARIMIZIN SAĞLIĞI İÇİN ÜRETİLDİ"

Bakan Selçuk'un binlerce yorum alan paylaşımı şöyle: 

Koronavirüsle mücadelenin koruyucu meleği olan Meslek Liselerimiz, bu kez sağlıkçılarımızın sağlığı için üretti. Öğretmenlerimiz, yazılımını kendileri geliştirdikleri ‘Video Laringoskop' cihazını üretmeyi başardı. Tüm arkadaşlarıma yürekten teşekkürler.

 

ziya-002.jpg

 

LARİNGOSKOP NEDİR? 


"Larinskop, genel olarak entübasyon esnasında larenksin daha kolay görülmesi ve entübasyon tüpünün trakeaya doğru yerleştirilmesi amacı ile kullanılan bir cihaz. Klasik laringoskoplarda uygulayıcı direkt olarak ağızdan bakarak ses tellerini görmeye çalışıyor. Bunun için hastanın boynunun katlanarak geriye doğru hareket ettirilmesi, laringoskop vasıtasıyla güç kullanarak dilin yukarı kaldırılması ve uygulayıcının eğilerek hastanın ağız seviyesinden ses tellerini görmeye çalışmasını gerektirir. Video laringoskop cihazında ise görüntü mikro kameraya aktarılıyor. Dolayısıyla ekranda ses tellerinin büyütülmüş net bir görüntüsü elde edilir ki bu endotrakeal entübasyon işlemini kolaylaştırır, başarı şansını artırır ve işlem süresini kısaltır. Hastanın boynunun katlanarak geriye hareket ettirilmesi gerekmez. Bu durum boyun yaralanması şüphesi olan hastalarda kritik bir önem taşır.

Ayrıca doktorun hastaya yaklaşmasının önüne geçer. Ülkemizde laringoskop üretimi yapılmamakta ve bu nedenle görüntü ses tellerinin sadece birkaç santimetre uzağından endirekt olarak elde edilerek monitörle birlikte kullanılan video laringoskop cihazları ağırlıklı olarak yurtdışından ithal edilmektedir. Geliştirilen ve üretilen video laringoskop cihazı bu kapsamda ülkemizde büyük bir katkı sağlayacaktır."

 

 

YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN!

Siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.